Poporul voteaza "Sa traiti!" (Opinii)

Sambata, 12 Mai 2012, ora 08:14
3859 citiri
Poporul voteaza "Sa traiti!" (Opinii)
Foto: Cotidianul

Intram intr-o campanie electorala la finele careia poporul roman va trebui sa se prezinte la urne, pentru a hotari cui incredinteaza mandatul de edil sef pentru urmatorii 4 ani. Cat de frumos suna! In teorie, pentru ca in practica lucrurile stau altfel.

Din experienta dobandita in anii de mareata democratie, putem spune de pe acum ca la urne vor fi prezenti membrii de partid, cei care nu au ce face pe acasa si nelipsitii idealisti, care mai cred ca votul lor este esential. Restul populatiei, adica cea mai mare parte, a hotarat ca este mai inteligent sa stea acasa.

Unul dintre motive, poate chiar principalul, il reprezinta candidaturile; daca nu sunt ale unor cvasinecunoscuti, in mod sigur sunt ale "vechilor" care, dupa ce au depus eforturi considerabile pentru a schimba imaginea (bunastarea) personala si pe cea a partidului, nu se lasa dusi cu una cu doua. Este de condamnat absenteismul in acest caz?

In lipsa celor mai elementare informatii despre drepturile si obligatiile ce le presupune societatea bazata pe o economie de piata, ar fi fost ideal ca intelectualitatea sa vina in fruntea maselor, sa explice si sa indrume pe drumul nou deschis.

Ca sa fim corecti, trebuie sa recunoastem ca unii intelectuali au inteles rolul istoric ce le revine si s-au asezat in frunte, alaturi de cei care s-au propus ca alesi ai neamului. Rezultatele se vad.

Altii, fideli zicalei "unde nu-i cap este vai de picioare", au inceput prin a infiinta niste facultati de unde au scos pe banda rulanta tot felul de specialisti. Sa nu mai spuna cineva ca suntem neam de semidocti. Poate ilegal, poate imoral, dar cand mii de parinti sunt dispusi sa cumpere viitorul odraslelor, ar fi inuman sa nu ajuti bietele suflete napastuite.

Lasate de capul lor, inspectoratele au facut si ele ce au crezut de cuviinta. Pentru a fi pe placul celor care imparteau functii si favoruri si nu pentru a obtine rezultate remarcabile.

In aceasta conjunctura, este vinovat taranul ca progenitura a fost mai utila la plivitul porumbului, decat sa piarda timpul intr-o scoala care te invata numai prostii?

Este vinovat muncitorul ca scoala nu l-a informat despre rezultatele celui incredintat spre educare? Greu de raspuns, cert este ca nu s-a dat nimeni de ceasul mortii pentru a-l dumiri pe nestiutorul de slova ca nu este de ajuns sa stii sa te semnezi sau sa iti citesti numele. Am putea spune ca dimpotriva!

Rezultatele de la Bac ar fi trebuit sa cutremure din temelii intrega tara, sa vedem cum parinti si profesori se aduna si dezbat, nu pentru a pune vina in carca celuilalt, ci pentru a gasi o solutie la putreziciunea care macina acest sistem, intitulat pompos, educational. Pusi in fata acestui dezastru, parlamentarii ar fi trebuit sa dea totul deoparte si sa ceara socoteala nu doar ministerului, ci si comisiei care supravegheaza nu se stie ce.

Nu a fost sa fie, pentru ca, asa cum am vazut in cazul Dumitrescu Corina, orice masura ar fi afectat interesele unor colegi parlamentari, platiti de un sistem care a transformat generatii la rand in analfabeti cu diploma universitara. Sa ne mai miram ca avem ministri care nu stiu sa scrie corect?

Maine, nestiutorul de carte (50% din populatie) este chemat sa voteze viitorul urbei si implicit al tarii. Oricat am vrea sa fim de ingaduitori, avem serioase indoieli ca va intelege un mesaj politic plin de termeni de specialitate, parca anume conceput sa nu fie priceput! Curios, se pare ca nici macar de cei care il prezinta!

Plangandu-si saracia, poporul roman a gasit intotdeauna cativa banuti pentru o bere sau un gratarel la iarba verde. Sau in spatele blocului. Foarte rar sau niciodata pentru cartile sau caietele copiilor.

Educatie? In Romania educatia se rezuma la o pereche de palme, "Saru'mana" si "Sa traiti!". Rostit tare si cat mai slugarnic: "Sa traiti! Maine votam! Dai si matale ceva?".

Si fara carte, poporul roman a trecut la economia de piata!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#mita electorala alegeri, #alegatori romani, #alegeri locale Romania 2012, #alegeri primari 2012 , #Alegeri Locale 2012