PNL a facut denunt impotriva ministrului Melescanu pentru impiedicarea dreptului la vot in diaspora

Vineri, 31 Mai 2019, ora 12:21
15226 citiri
PNL a facut denunt impotriva ministrului Melescanu pentru impiedicarea dreptului la vot in diaspora
Foto: Facebook / Dana Jalobeanu

PNL a depus, vineri, un denunt penal la Parchetul de pe langa ICCJ impotriva ministrului de Externe, Teodor Melescanu, pe care il acuza ca a impiedicat cu premeditare exercitarea dreptului la vot pentru mii de cetateni romani din diaspora, infractiunea fiind pedepsita cu inchisoarea in Codul Penal.

Denuntul a fost depus de presedintele PNL Diaspora, senatorul Viorel Badea, iar anuntul a fost facut intr-o scurta conferinta de presa.

"Au fost abuzuri savarsite cu premeditare, ceea ce constituie elementele unei infractiuni care trebuie pedepsite", a declarat Ionel Danca, purtatorul de cuvant al PNL.

Liberalii au depus la Parchetul General si "probe in sustinerea acuzatiei", a spus Danca, ele evidentiind "intentia autorului, ministrul Teodor Melescanu".

"Ce s-a intamplat duminica arata o ura a celor din PSD si din ALDE, care, stiind ca nu vor obtine niciun folos din votul romanilor din strainatate, au incercat sa impiedice sub toate formele exercitarea acestui drept de vot", a mai spus Ionel Danca, subliniind ca "fapta savarsita de Teodor Melescanu a fost una cu intentie, pentru obtinerea unor foloase, pentru el sau pentru partidul din care face parte".

Purtatorul de cuvant al PNL a punctat ca incalcarea dreptului fundamental la vot pentru atatea mii de romani "prin orice mijloace" se pedepseste cu inchisoarea in Codul Penal.

"Organele judiciare vor analiza probele, vor desfasura anchetele si vor constata vinovatii", a mai afirmat el, cerand, in numele PNL, Guvernului Dancila sa inceteze cu prigonirea romanilor din diaspora, lucru care s-a vazut si la mitingul din 10 august.

La randul sau, senatorul Viorel Badea a spus ca o alta consecinta a evenimentelor de duminica, 26 mai, este aceea ca a fost "deteriorata grav imaginea Romaniei in strainatate", precum si relatia romanilor din diaspora cu autoritatile.

"Guvernul Dancila nu a facut altceva, impiedicand romanii sa voteze, decat sa ii indeparteze si mai mult de Romania, iar Romania sa fie si mai indepartata de valorile UE", a spus senatorul PNL, reamintind ca doi romani au fost arestati duminica de politia germana din Offenbach.

Nereguli constatate

Viorel Badea a trecut in revista mai multe probleme inregistrate la scrutinele de duminica, printre care "sectii putine, stampile putine, personal putin si neinstruit in majoritatea cazurilor, blocaje".

"In Olanda, votul s-a inchis brusc la ora 21, desi se putea prelungi, ca la alte sectii", a mai spus el, precizand ca aceste cazuri au fost sesizate de membrii PNL din comisii.

Un alt caz s-a inregistrat la Bergamo (Italia), unde MAE a deschis o singura sectie de vot, desi in zona traiesc peste 10.000 de romani.

"E ca si cum, de exemplu, la Mizil ar fi o singura sectie de vot. Logic e imposibil sa iti exerciti dreptul la vot, iar acestea erau chestiuni cunoscute de MAE", a adaugat Viorel Badea, dand ca exemplu si ce s-a intamplat la o sectie din Irlanda, unde "spatiul era foarte mic, impropriu, iar tabletele nu functionau bine".

In concluzie, PNL acuza Guvernul Dancila si pe premier personal ca "au facut in asa fel incat sa blocheze accesul neingradit la vot al romanilor din strainatate" si invita pe toti romanii nemultumiti ca n-au putut vota duminica sa "trimita sesizarile lor pe adresa diaspora@pnl.ro pentru a le acorda asistenta juridica".

In plus, Ionel Danca a subliniat ca un argument important, din care reiese ca "infractiunea a fost comisa cu premeditare", ar fi acela ca AEP a anuntat inca din 12 mai ca in strainatate sunt trimise 1.333.500 de buletine de vot si de timbre autocolante.

"Stiau ca se astepta un vot masiv in strainatate, stiau si au impiedicat cu premeditare votul romanilor din strainatate, pentru ca doar 360.000 de cetateni si-au putut exercita dreptul de vot", a mai spus Ionel Danca.

Teodor Melescanu este senator ALDE, iar daca procurorii considera ca sunt probe care sustin acuzatiile, vor trebui sa solicite Senatului sa ceara inceperea urmaririi penale. Votul se va da in plen si nu de putine ori cererea procurorilor a fost respinsa.

Reamintim ca Senatul a protejat prin vot, in ultimii ani, mai multi alesi, printre care Titus Corlatean sau Varujan Vosganian. De asemenea, tot plenul Senatului va trebui sa decida in curand si daca presedintele Calin Popescu Tariceanu va fi urmarit penal in dosarul Microsoft.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#PNL denunt penal Melescanu alegeri , #alegeri europarlamentare 2019