Petre Iancu: PNL nu mai este partid de dreapta - Tv Ziare.com si Deutsche Welle

Autor: Ana Ilie
Marti, 12 Iunie 2012, ora 15:00
3876 citiri
Petre Iancu: PNL nu mai este partid de dreapta - Tv Ziare.com si Deutsche Welle

In urma aliantei cu PSD si a masurilor luate de noul guvern de la Bucuresti, nu se mai poate vorbi despre PNL ca despre un partid de dreapta, crede Petre Iancu, jurnalist Deutsche Welle.

Intr-o emisiune realizata de TV Ziare.com in parteneriat cu Deutsche Welle, Petre Iancu a afirmat ca nu este sigur ca PNL mai este un partid de dreapta si, mai mult, acesta nu este perceput ca partid de dreapta in Europa si in Germania in special.

"Nu sunt sigur ca PNL e un partid de dreapta, in orice caz el nu e perceput asa in Europa si germanii au probleme cu alianta aceasta, confuzia doctrinara nu e binevenita", a spus Petre Iancu.

Deutsche Welle a prezentat "Alunecarea spre stanga in Europa - o reactie anti-europeana a electoratului?"

In opinia jurnalistului, criza profunda in care se afla Europa nu are sanse mari de a fi rezolvata prin programele stangii. "Alternanta la putere este obligatorie si e normal sa fie asa, doar ca Europa se afla intr-o criza fara precedent, fara margini. Buni cunoscatori ai economiei si tranzactiilor financiare, Soros, Stiglitz, avertizeaza Europa ca nu mai are mult timp la dispozitie, ca trebuie sa faca ceva si in principal i se recomanda un program de stanga, dar foarte discutabil, de scoatere din criza a Europei, care ar insemna ca tarile eficiente din nordul Europei, care nu au ajuns in pragul bancrutei, sa ajunga la un moment dat sa plateasca pentru celelalte tari lipsite de eficienta, competitivitate. Asa nu se ajunge la o rezolvare a problemei lipsei de competititvitate a Europei", avertizeaza acesta.

In Romania, "pe moment nu avem de ce ne teme, austeritatea creata de guvernul precedent a creat o plapuma calduta din care mai exista straturi suficiente, dar daca pe termen lung se merge pe cheltuieli debordante, se prabuseste leul, reapare criza datoriilor, sigur ca vom avea de ce ne teme", a continuat jurnalistul.

Petre Iancu sustine ca masurile stangii sunt problematice in conditiile in care se preconizeaza cheltuieli mai mari decat este posibil in acest moment. "Cred ca foarte importanta este austeritatea si sa nu celtuiesti mai mult decat te tine plapuma, decat te tin baierile pungii, e bine sa fii productiv si competitiv si atunci iti permiti o placare sociala: de ce sa nu ne ajutam batranii, de ce sa nu ne educam copiii, este esential in societatile competitive, vrem sa avem acesti bani dar nu-i vom avea niciodata daca economiile noastre nu functioneaza impecabil tocmai de aceea masurile stangii ar putea fi problematice", afirma acesta.

In aceste conditii, "in ce masura aceste partide care au format USL, contra naturii pentru o formatiune de dreapta, descalifica intr-o oarecare masura PNL ca partid de dreapta (...) e problematic sa mai calificam PNL ca partid de dreapta in contextul aliantei USL".

Petre Iancu a subliniat insa ca "un partid de dreapta accepta masurile de stanga nu numai la Bucuresti, ci si la Berlin. Stanga isi potenteaza incontinuu revendicarile la adresa dreptei, pe care le preia". Este, asadar, o formula care functioneaza in Germania. Asta nu inseamna, totusi, ca este un lucru bun. Petre Iancu da exemplu taxa pe tranzactiile financiare, o masura anticapitalista, de stanga, adoptata de guvernul de la Berlin. Dar exista experti care avertizeaza impotriva acestei taxe, care ar insemna o fuga a capitalului - "daca Frankfurt e pustiit pentru ca oamenii fug la Londra, aceasta fuga de capital va antrena o reducere a capitalului in tari, o reducere a investitiilor, amplificarea somajului...".

"Totusi guvernul de centru-dreapta a inteles ca o astfel de masura da bine si a acceptat revendicarile stangii; avem o presiune constanta a stangii pe guvernul de dreapta, pentru ca e mai simplu sa spui: ajunge sa luam banii de la bogati si sa dam la saraci ca sa rezolvam lucrurile. Nu ajunge, avem o economie globala".

De altfel, crede Petre Iancu, astfel de aliante sunt nocive. "Nimeni nu spune ca nu trebuie sa existe aliante, chiar si intre stanga si dreapta. In ciuda faptului ca acestea sunt legitime, mie personal nu mi se par foarte bune pentru ca amplifica foarte tare confuzia electoratului si acesta are dreptul la o oferta clara din partea partidelor. Cand nu e clara se produce lehamitea electorala, absenteismul, votul de protest, care da dreptate msicarilor totalitare si stim unde a dus aceasta in Germania anilor '30. Avem motive sa ne ingrijoreze aceasta evolutie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri locale Romania 2012, #PNL alianta USL, #PNL ideologie dreapta , #Rezultate Alegeri Locale 2012