Peste 2 milioane de lei in plus la buget, de la partidele care nu au intrat in Parlament

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 08:18
2633 citiri
Peste 2 milioane de lei in plus la buget, de la partidele care nu au intrat in Parlament
Foto: Arhiva

Autoritatea Electorala Permanenta va incepe sa restituie partidelor ce au intrat in Parlament sumele de bani ce s-au constituit in depozitele legale cerute de lege drept conditie de depunere a candidaturilor.

Exista insa 2.268.000 de lei reprezentand depozitele formatiunilor care nu au castigat alegerile si acesti bani merg la buget.

AEP este titulara unui cont colector special, nepurtator de dobanda, numit Cont colector AEP Alegeri parlamentare, unde competitorii electorali trebuiau sa constituie depozitele prevazute la art. 29 alin. (5) din Legea 35/2008 la depunerea candidaturilor pentru alegerile din 9 decembrie a.c. In contul colector s-a strans suma de 8.990.850 lei, informeaza un comunicat al AEP.

Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au obtinut cel putin 2% din voturile exprimate la nivel national si care pot solicita restituirea depozitelor sunt urmatoarele: Alianta Politica Uniunea Social Liberala, Alianta Romania Dreapta, Partidul Poporului - Dan Diaconescu si Uniunea Democrata Maghiara din Romania.

Competitorii electorali care au indeplinit conditiile prevazute la art. 29 alin. (7) din Legea 35/2008, iar in cazul aliantelor politice sau electorale, partidele componente ale acestora, vor solicita in scris AEP restituirea depozitelor.

Solicitarea de restituire se va face de catre partidul politic care a propus candidatii, de la nivel central si pentru toti candidatii, si nu in mod individual de catre fiecare candidat.

Potrivit prevederilor legale, AEP va restitui depozitele competitorilor electorali in termen de 14 zile lucratoare de la data ramanerii definitive a rezultatului alegerilor.

Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care nu au obtinut cel putin 2 % din voturile exprimate la nivel national si care, in consecinta, nu indeplinesc conditiile pentru restituirea depozitelor, sunt: Partidul Romania Mare, Partidul Ecologist Roman, Erdelyi Magyar Neppart - Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Partidul Popular, Partidul Alianta Socialista, Partidul Popular si al Protectiei Sociale, Partidul Social Democrat al Muncitorilor, Partidul National Democrat Crestin.

Acestora se adauga un numar de 12 candidati independenti care nu au indeplinit conditiile de restituire.

Depozitele constituite de competitorii electorali care nu au indeplinit conditiile de restituire sunt in valoare totala de 2.268.000 lei si se vor face, potrivit legii, venit la bugetul de stat.

In 2008, la precedentele alegeri, Autoritatea Electorala Permanenta a virat la bugetul de stat suma de 610.000 lei, aferenta depozitelor ce nu mai pot fi returnate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#depozite partide alegeri, #sume depuse Autoritatea Electorala , #rezultate alegeri parlamentare 2012