Pentru ce votam la 26 mai?

Duminica, 21 Aprilie 2019, ora 13:30
Autor: Petrisor Peiu
Pentru ce votam la 26 mai?

In anul 2032 voi iesi la pensie, all going well, si impreuna cu mine va atinge varsta de pensie o generatie de aproximativ 400.000 de romani; aceasta generatie va fi inlocuita, pe piata muncii, cu una de sub 200.000 oameni. Teoretic, contributiile a cate doua generatii de cate 200.000 de romani (de doua ori mai putin decat astazi) vor trebui sa plateasca pensiile cate unei generatii de 400.000 de romani. Misiune imposibila. Generatia mea nu va putea sa isi primeasca pensia cuvenita, cam incepand cu anul 2035. Toti politicienii care conduc astazi tara stiu foarte bine acest lucru, dar oculteaza total fenomenul, luptandu-se in schimb sa ocupe diversele parchete cu armatele fidele de procurori.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Jumatate din generatia mea este plecata sa construiasca capitalismul in Canada sau Statele Unite. Armate de ingineri romani exceptionali automatisti, electronisti, mecanici, de aeronave populeaza firmele europene si nord-americane, 15.000 de medici romani- varfurile generatiilor lor - trateaza bolnavii francezi, germani sau englezi, mii de arhitecti romani proiecteaza casele nemtilor sau ale britanicilor.

Asist, mut de durerea unui vis urat, cum aproape toti cunoscutii mei fac eforturi supra-omenesti sa isi trimita copiii la "studii in strainatate", de unde nu se mai intoarce nimeni. Universitatile noastre se intrec sa organizeze "targuri educationale", de unde universitati mediocre din Danemarca sau Olanda pleaca cu mii de adolescenti romani isteti spre ceturile friguroase ale Nordului, cu toamna eterna. Cei mai buni dintre noi pleaca din tara, reducand la zero sansele sa inlocuim vreodata locurile de munca cu productivitate si salarii reduse de la hypermarket-uri si fabrici de cablaje cu locuri de munca cu productivitate si salarii mari de la fabrici de roboti sau din centre de IT...

Pe 26 mai 2019 nu vom vota nici pentru demiterea guvernului PSD, nici pentru a arata lumii ca "Romania merita mai mult"; nu vom vota nici pentru a nu mai avea "penali" in functiile publice, nici pentru a fi "uniti in Europa", nici macar pentru a demonstra globului pamantesc ce "mandri suntem ca suntem europeni" si nici pentru a "respecta Romania". Nu, nu vom vota nici pentru Laura Codruta Kovesi, nici pentru Augustin Lazar, nici pentru Adina Florea, nici macar pentru Tudorel Toader.

Faptul ca partidele romanesti primesc 100 de milioane de euro din impozitele si taxele noastre pentru a ne vinde asemenea ineptii semnifica o decadere intelectuala fara echivalent in ultima suta de ani in Romania.

Faptul ca noi, cu totii, ne mintim ca alegerile europarlamentare ne vor aduce un alt guvern sau alti procurori, mai curati si mai uscati, este o dovada ca meritam din plin statutul degradant pe care il avem astazi in Europa.

Oameni buni din Romania, treziti-va! Votul din 26 mai nu este despre procurori, ci despre bani, despre bani multi, despre gramezi de bani. Cei pe care ii vom vota la 26 mai vor imparti cateva sute bune de miliarde de euro in folosul numai a catorva state. Cine va sti sa se impuna la masa negocierilor va primi bani multi, iar cine va sta blegit la masa, neintelegand ce se intampla, va pleca acasa cu buza umflata.

Tarile nu sunt egale, asa cum nici oamenii nu sunt egali: cei care au determinare, stiinta de carte si viziune vor duce acasa la ei bani frumosi, iar cei care vor zambi tamp de incantare ca mananca carnati pe varza la bufetul garii din Strasbourg isi vor nenoroci popoarele.

Voi nu vedeti ca de trei ani de zile nu facem decat sa deplangem soarta nefericitilor britanici, loviti de spleen-ul Brexit-ului si nu vedem cea mai mare drama de pe continent care se petrece, culmea, chiar sub ochii nostri? In vreme ce mult-compatimitul regat britanic infloreste economic si demografic, sud-estul Uniunii, cea mai saraca regiune din Uniune, se transforma intr-un teritoriu pustiu, nelocuit, inapoiat si bantuit de fantomele trecutului.

Care sunt cele mai sarace trei tari din Uniunea Europeana? Bulgaria (49% din media PIB/locuitor a Uniunii), Croatia (62%) si Romania (63%) . Pe o sugestiva imagine de la Eurostat) se poate lesne vedea ca Bulgaria-Romania-Croatia este polul saraciei in Uniune. Dintre cele mai sarace 10 regiuni ale Europei, cinci sunt bulgaresti si doua romanesti (Nord-Est, Moldova adica, a patra cea mai saraca din Uniune si Sud-Vest, Oltenia, a sasea cea mai saraca din Uniune) . A propos de sarmanii englezi, cea mai bogata regiune din UE este o jumatate de Londra. Iar regiunile Praga si Bratislava sunt pe locurile 6 si 7 in Uniune, inaintea regiunii care include Parisul, Ile-de-France...


Iata cum au evoluat populatiile statelor estice ale Uniunii in ultimii 19 ani: Romania si Bulgaria au pierdut cam cate 15% din populatie (noi de la 22,45 milioane de locuitori am ajuns la 19,5 milioane locuitori, iar bulgarii de la 8,2 milioane au ajuns la 7,1 milioane), iar Croatia a pierdut 8,5% din populatie (de la 4,5 milioane la 4,15 milioane de locuitori) . Polonezii au ramas cam la fel (de la 38,26 milioane au ajuns la 37,9 milioane locuitori, -1%), ungurii de asemenea (de la 10,22 la 9,8 milioane locuitori, -5%), iar cehii au crescut usor (de la 10,27 milioane la 10,57 milioane locuitori).


Sursa: Eurostat.

Cum a evoluat populatia zonei vestice, acolo unde s-au dus emigrantii plecati din Romania, Bulgaria, Croatia etc? Pai Germania a ramas la 82 milioane de locuitori, francezii s-au inmultit cu 10% (de la 60 la 66 milioane de locuitori), italienii cu 8% (de la 56 la 60 milioane locuitori), englezii cu 12% (de la 58 la 65 milioane de locuitori), iar spaniolii cu 15% (de la 40 la 46 milioane de locuitori).

Iata cum au evoluat populatiile in Europa in perioada 2015-2017:


Practic, singurele pierderi prin emigrare le-au avut Lituania, Letonia, Croatia, Bulgaria si Romania, iar castigatoarele acestui transfer de populatii sunt Olanda, Luxemburg, Austria, Suedia, Germania, Franta si Marea Britanie. Oare romanii si bulgarii care fug pe capete in Marea Britanie n-or fi citit presa progresista sa se sperie de Brexit-ul britanicilor?

De ce este atat de importanta migratia? Europa asista de peste 10 ani la un fenomen masiv de mutare a fortei de munca de la est catre vest:


Sursa: AICI.

Practic, Romania a pierdut 34% din forta sa de munca in ultimii 18 ani, Bulgaria a pierdut 7%, Croatia aproape 10%, Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia si-au crescut forta de munca, iar Franta, Marea Britanie si Spania au castigat cate aproape 20% in plus la forta de munca, iar Italia si Germania aproape cate 10%.

Despre asta este vorba: aici se vede clar cine a pierdut si cine a castigat din extinderea Uniunii spre est. Pierderea de forta de munca nu a fost, insa, o fatalitate in est, pentru ca polonezii, ungurii, cehii si slovacii nu au fost afectati. Bulgarii si croatii au pierdut mai putin de 10%, dar romanii au pierdut o treime din forta de munca, lucru nemaiintalnit pe tot globul!

Oare pot politicienii care ne-au condus in ultimii 20 de ani sa spuna, cu mana pe inima, ca a fost o fatalitate sa pierdem o treime din forta de munca, record mondial absolut? Ca ei nu se simt vinovati cu nimic?

Sa stai pasiv si sa asisti la un asemenea fenomen care iti pustieste tara si sa nu sufli o vorba despre asta nici aici, acasa, nici la Bruxelles sau Strasbourg, este o crima neinchipuit de mare. Sa discuti luni in sir despre procurori si sa nu discuti nici macar o ora despre cei 4 milioane de oameni care ti-au plecat din tara, asta se numeste inadecvare si tradare nationala.

A fost rau pana acum? Da, dar sa vedeti ce urmeaza: ONU tocmai ce a publicat topul primelor 10 state de pe glob cu cea mai mare pierdere de populatie prognozata pana in 2050:


Sursa: AICI

Toate 10 sunt din Europa si noi ne aflam la loc de cinste printre ele. Vom ajunge la 16,4 milioane de locuitori in fatidicul an 2050 daca nu ne trezim din acest "dolce far niente".

Romania a pierdut o treime din forta de munca, a pierdut 4 milioane de oameni, dintre cei mai buni; Romania pierde in fiecare an zeci de mii de oameni care pleaca in statele vestice, Romania va mai pierde inca o sesime din populatie (ne spune ONU) si partidele noastre iau 100 milioane de euro de la buget pentru o campanie electorala europarlamentara in care vorbesc numai despre procurori si despre mandria lor de a fi romani.

Ei bine, dragi viitori europarlamentari, se pare ca romanii carora le cereti votul nu prea sunt mandri ca sunt concetateni cu voi si planuiesc sa plece in Europa de Vest si sa va lase singuri cu procurorii si cu mandriile voastre si cu pensiile voastre speciale.

Chiar nu vede niciun partid subiectele reale si mari care ar trebui sa fie discutate? Nu vine niciun politician din asta mandru sa ne spuna cum romanii nu vor mai primi cea mai mica alocare de fonduri europene, in afara de bulgari? Nu ne spune niciunul cum vom lua si noi la fel de multi bani precum slovacii, cehii si precum rebelii Europei, ungurii si polonezii? Nu ne spune niciunul cum vom cheltui si noi fondurile europene pentru autostrazi si cai ferate, nu pentru terenuri de sport in panta sau pentru parcuri la tara sau pentru subventionarea unei agriculturi care produce doar materie prima si deficite comerciale? Nu ne spune niciun zambitor de pe afise cum va face sa primim si noi macar o parte din contributiile la pensii si sanatate platite de cei 4 milioane de romani care lucreaza acum pentru Germania, Franta sau Regatul Britanic, in numele unei libertati care creeaza multa inechitate si nedreptate? Nu ne spune nimeni cum sa folosim banii europeni pentru a ne aduce copiii acasa, nu pentru a-i inlocui cu pakistanezi sau vietnamezi?

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).Despre ce vrei sa scriem?

 Articol citit de 56354 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  online
  21.04.2019, 13:58
  Originea Dinamicilor: Batalia din '89
  diferenta fundamentala intre analiza dumneavoastra, domnule Peiu, si o analiza leita ei, dar facuta cu multi ani in urma,... de catre Altii, e ca a lor a fost proactiva.

  dinamica Romaniei dupa '89 a presupus existenta unei ecuatii de miscare PROIECTATA dinaintea lui '89, prin urmare toate dinamicile pe care le prezentati au aceeasi Esenta, proiectata inainte de '89.

  Romania, pe foate multe paliere, putea fi asimilata unui sistem inchis inainte de 89, dupa 89' expunerea acestui sistem, ...Exteriorului, a avut, in lipsa Anticorpilor, un efect devastator asupra natiei, ecuatia miscarii tarii fiind generata din Exterior, prin Virusii care au penetrat natia, Relatiile intre factorii implicati in dinamica avind ca Referinta orice altceva, dar nu Natiunea!

  poporul roman nu e un neam revolutionar din tata-n fiu, Revolutia din 89 n ar fi existat, in conditii Naturale.

  A existat DOAR pentru ca atunci, in '89, s-au manifestat Catalizatori dibaci, ANTERIOR manifestarii Revolutiei. Acea...sa i spun Batalie din '89, purtata de Sistemul Exterior impotriva Sistemului...cam Inchis, numit Romania, a fost o Batalie pe care Romania a pierdut-o, pierderea ei fiind CAUZA care a stat la temelia Revolutiei, prin urmare, logic vorbind, Revolutia a fost un EFECT, nu o CAUZA. Mai simplu spus, noi, azi, nu sintem rezultatul unei Revolutii ci a unei Batalii fundamentale pierdute in '89!

  Cum anume un Sistem...cam Inchis a fost penetrat din Exterior, fara Tradare Nationala, habar n-am !

  Domnule Peiu, toata dinamica ulterioara Bataliei din '89, deci inclusiv Revolutia, dar si toate datele comparative pe care le prezentati regulat, pe ziarecom, au la ORIGINE pierderea Bataliei!
  Romania, ulterior, s-a comportat normal, adica fix ca unul care a pierdut o Batalie fundamentala, iar dinamica ei ulterioara anului '89 a fost...de bun-simt!
  Adica..., va asteptati, cumva, ca neamul asta se se miste dupa '89 altfel decit intr un fel, ombilical legat!, de pierderea Balaiei aleia?! Opinia mea, doar logica, e ca in '89 Neamul a fost TRADAT, un Gol s-a manifestat, singura care putea sa l umple era o Revolutie, ea s-a si manifestat, dar ea n-a avut o Radacina de Ghiocel, ci una de Buruiana rapace!

  Ce e de votat pe 26 mai? Fix ceea ce se va vota!, Neamul E un Curcubeu.
  MacGigi
  21.04.2019, 12:39
  Desi este un articol lung, presarat cu cifre barbare, este cel mai
  buna articol citit in ultimii ani.
  Pierderea de substanta nationala, exodul creierilor si inteligentei romanaesti, transformarea lenta dar sigura a Emigratiei economice romanesti in Diaspora definitiv stabilita in Occident, ... toate acestea sunt cea mai mare crima de care poate fi acuzata CIUMA ROSIE fata de Romania si fata de poporul roman!

  Va mai ganditi inca cum sa votati?
  Va mai ganditi inca pe cine nu mai trebuie sa votati VREODATA?
  Treziti-va dragi romani, soarele este deja la amiaza!
  Emigrantul-Anonim
  21.04.2019, 12:25
  Pot ramane pensionarii fara pensii? Sigur ca pot!!
  Guvernul se imprumuta sa plateasca pensiile! Foarte bine!! In R. Moldova, pensiile n-au fost platite timp de 6 luni, si.....ce poti sa faci?? Asta e!
  solitaru
  21.04.2019, 11:05
  A gresi este omeneste, dar a persevera in greseala este diabolic!
  Nu stiu cum se vor plati pensiile si salariile dar va rog sa fiti corecti in formularile dvs. in ceea ce ii priveste pe pensionari, pentru ca ei nu sunt cersetori la stat (cum au fost eronat prezentati de cele mai multe ori), ci investitori deoarece din contributiile lor se indestuleaza toti cei contemporani sau urmasi ai lor. Iata de ce: aceasta ineptie ca statul completeaza pensiile este exact opusul realitatii. Un calcul simplu arata ca, datorita mediei scazute de viata (73 ani), un pensionar in medie nu primeste inapoi de la stat nici 35% din cat a contribuit de-a lungul celor 35 de ani. Asta inseamna ca, in medie, statului ii ramane cca 65% din contributia fiecarui pensionar. Asta este cea mai buna afacere prin care se fura fara limita din banii de pensie ai oamenilor. In fond acest calcul arata ca pensiile ar putea fi marite fara nicio problema chiar si cu 65% caci banii au fost deja platiti de contribuabili. Ca nu se maresc dar se pretinde ca nu sunt bani, asta arata dimensiunea jafului care s-a practicat de catre toti cei ce s-au perindat pe la guvernare.
  lucianp
  21.04.2019, 22:37
  Asa este, dar contributia la pensie este privita ca o
  asigurare, iar nu ca un fond de investitii. Deci, statul roman nu numai ca nu plateste inapoi banii colectati, in forma de plati de pensii, dar varsa banii de pensii la bugetul de stat pentru plata cheltuielilor curente.
  TheEconomist
  21.04.2019, 10:49
  Pe 26 mai votez la Manchester
  - impotriva dublului standard de la Bruxelles
  - ca sa nu-i mai aud pe Weber si pe Timmermans oracaind impotriva PSD
  - sa aud pesedistii distrugand argumentele dusmanilor nostri si votand corect, de fiecare data, nu ca unii din prezent
  - ca sa formam cu totii Alianta Europeana a Popoarelor si Natiunilor
  - sa strangem toate partidele haituite de infectia de la varful UE si sa obtinem majoritatea in Parlamentul European
  - sa vad PSD sustinut la unison de jumatate din Europa, sa nu se mai spuna vreodata ca PSD e singur, izolat pe scena europeana
  - sa schimbam regulile de functionare ale Comisiei Europene
  si rolul facultativ al rezolutiilor PE
  - sa numim noi Comisia Europeana
  - sa nu mai ajunga Kovesi procuror-sef european
  - sa nu mai existe proiectul de eliminare a finantarilor pentru statele dizidente, care cel mai probabil vor fi cam jumatate din Uniunea Europeana
  - sa oprim nebunia cu refugiatii si sa incepem repatrierea refugiatilor inainte de a fi prea tarziu pentru Europa
  - sa oprim si sa criminalizam ideologia genului, care sa fie interzisa cu desavarsire, sub pedepse penale.

  Si daca Establishmentul vrea neaparat sa se puna de-a curmezisul vointei popoarelor suverane, sa incepem procesul de dezmembrare a Uniunii Europene si de formare a alteia, in jurul Grupului de la Visegrad.

  Am omis ceva ?
  padrone
  21.04.2019, 10:29
  Atat de simplu si de concis: este vorba despre bani si despre acea
  "decadere intelectuala fara echivalent in ultima suta de ani in Romania".
  Un text exceptional care poate fi citit ca informare, ca indemn, reflectie sau platitudine in functie de cultura cititorului si automat de viziunea acestuia. Si care neindoielnic va genera ecouri, mai putin in cazul in care platitudinea resemnarii domina orizontul intelegerii subiectului.
  Informatii publice accesibile oricui, repere si tendinte vizibile din orice unghi am privi realitatea textuala, mai ramane doar sa si intelegem ce exprima citet aceasta decadere intelectuala de pe langa traseul gramezilor de bani europeni. Care influenteaza firesc si decaderea societatii neintelectuale ocolite nu numai de banii europeni, ci chiar de plus valoarea generata de societate.
  Poate ca nu este vorba despre politica in alegerile din 26 mai chiar daca votam politicieni, sa ne reprezinte in UE, poate ca responsabila este atitudinea personala cu care privim si abordam politica, nu stiu exact, dar pot vedea si cu ochii inchisi efectele dezastrului romanesc atribuit politicii post comuniste.
  Oare asa simplu sa fie ? Adica nu politica este vizata ci atitudinea care influenteaza alegerea, ratiunea politica ?
  Sper din toata inima sa nu fie asa deoarece la acest gen de interpretari, asa de simplu - atat de complicat, intotdeauna am clacat triumfator.
  oetzi
  21.04.2019, 10:25
  Un mare adevar la care dragnea pe langa ca e habarnist
  mai e si smenar!!! psdragnea nici nu vor sa auda..de asa ceva..cand pensiile nu mai vin si scadenta imprumuturilor vine...sa- vad votantii psd cum se duc la palatul lu erdogan di tiliorman sa-si ceara dreptul..mai repede sau mai tarziu dragnea va fi tras la raspundere..chiar de-ai lui...prea le-o face tuturor...tradarea mereu a fost in fieful psd..el le-a facut-o tuturor...ii vine randul ! Trist si mare adevar, articol la care trolii psd..iarasi demosntreaza incapacitatea !
  CARCOTASUL
  21.04.2019, 10:01
  nimic nu este inexplicabil !
  campania pt europarlamentare este, la noi, de fapt campanie pentru alegerile interne viitoare. Ce asteptati de la politicieni care-i trimit la Strassbourg doar pe cativa pricopsiti din fiecare partid, preocupati fiind, de fapt, de pozitia lor viitore, in Ro, fata de bugetul public romanesc. Cata vreme "blajinul" popor roman nu va reactiona energic in fata acesti situatzii, nu se va schimba mare lucru.
  IonBr
  21.04.2019, 08:23
  O întrebare mai bună ar fi ”Pe cine votam la 26 mai?”
  Candidații PE nu au program, nimeni nu promite nimic, incat e clar că se duc la Brusseles doar să-și ia salariul. Unii se laudă cu democrația din partid, alții cu dictatura, unii au un Rareș Bogdan, alții o Corina Crețu.
  Problema e că chiar dacă reușim să negociem bine, trebuie să mai și cheltuim banii corect și cu folos. Pentru asta ne trebuie politicieni cinstiți și buni profesioniști in domeniile lor. Cum majoritatea nu au aceste calități ...
  Oricum 3 ani nu am auzit mai nimic de europarlamentarii noștri iar acum de vreo 4 luni au inceput să se agite. Și așa critică pe alții nu-și prezintă activitatea trecută și (pentru cei care sunt pe liste) viitoare. Mai tot timpul am votat schimbarea și iată lista președinților după Ceaușescu:
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_%C8%99efilor_de_stat_ai_Rom%C3%A2niei
  Realizările sunt cele din articolele domnului Peiu.
  Emigrantul-Anonim
  21.04.2019, 12:36
  "se duc la Bruxelles să-și ia salariul"Bravo!! Esti f.f. istet
  *
  IonBr
  21.04.2019, 13:30
  Dacă sunt si alte beneficii ...
  Spune prostimii te rog.
  profesoru
  21.04.2019, 07:25
  Articolul, e corect, problema e vitală. Problema e la calcule:
  "Romania a pierdut 34% din forta sa de munca in ultimii 18 ani, Bulgaria a pierdut 7%, Croatia aproape 10%". Din tabelul din articol se vede că forța de muncă din Romania a scăzut de la 11,74 milioane la 8,72. Asta inseamnă cu 25%, nu cu 34%.// Totuși, diferența față de Bulgaria e enormă, să vedem de unde apare. Sursa se deschide la comparația dintre anii 1990 și 2018. Putem calcula acolo că in cei 28 de ani Romania a pierdut 28% din forța de muncă, iar Bulgaria 20%. Romanii au plecat după anul 2000, adică mai tarziu decat bulgarii, de-aia dacă selectăm intervalul 2000-2018 diferența intre Romania și Bulgaria e enormă. Bulgarii plecaseră deja, in 1990-2000. Dar dacă selectăm intervalul 1990-2018 diferența e rezonabilă.
  padrone
  21.04.2019, 13:45
  articol corect, problema vital de dureroasa iar durerea, prin-
  cipiala de fapt, da peste cap toate calculele.. RO prezumat demo s-a insurubat obsesiv de pertinent demo decat in jurul principiului de salar minim vs salar baban, la stat, plus pensie neaparat shparlamentara si speciala.
  Atat, caci de aici pleaca toate nelamuririle iscate de politica originala psd, de oligarhia cinstita psd si chiar de insensibilitatea genetica psd. Restu pleaca, se descurca sau nu conteaza, simplu.
  Pentru ca, printre multe altele, nimeni nu se pronunta clar impotriva: clasic romaneste si concis democratic: cine nu se descurca, nu conteaza!