PSD, avans important în fața liberalilor. USRPLUS la egalitate cu AUR. Ce cred românii despre scandalul premierului Cîțu SONDAJ IRES

Joi, 19 August 2021, ora 23:50
9162 citiri
PSD, avans important în fața liberalilor. USRPLUS la egalitate cu AUR. Ce cred românii despre scandalul premierului Cîțu SONDAJ IRES
Marcel Ciolacu a dus PSD pe primul loc FOTO Hepta

Sociologul Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD, a prezentat la Digi24, un nou sondaj IRES, din care reiese că 79% dintre respondenți consideră că în România lucrurile merg într-o direcție greșită. De asemenea, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, 35% dintre respondenți ar vota cu PSD și 27% cu PNL.

„Este un trend oarecum constant în ultima vreme, pentru că momentele emoționale cum sunt cele de acum, o să le vedeți surprinse în alte întrebări care vorbesc despre deterioarea imaginii PNL și a partidelor care se află la guvernare”, a explicat Dâncu, conorm Digi24.ro.

Votanții partidelor de guvernare s-au mutat în tabăra nehotărâților

Sociologul a mai precizat că atunci când este vorba de alegeri, și nu este o perioadă de alegeri, oamenii încă nu contabilizează aceste momente proaste ale partidelor, sau aceste emoții negative.

”În general răspund doar cam 50% la această întrebare. 50% sunt nehotărâți în acest moment. Deci, într-un fel s-a îngroșat numărul celor nehotărâți, pentru că înainte de asta, ne răspundeau în jur de 65-70% cu cine votează. Acum au plecat o parte, iar această cifră a rămas oarecum ca medie, dar din mai puțin electorat. Adică s-au pierdut electori pentru partidele de la guvernare, doar că s-au mutat în zona nehotărâților.

Este o perioadă de trecere. S-ar fi văzut la absenteism. Și noi îl vedem în prelucrarea datelor, pentru că acest 100% pe care îl împărțim între partide este format doar din jumătatea electoratului.

În general, oamenii înainte de a face schimbări – pentru că există o vulnerabilitate a votului pentru partide și o volatitate mare a votului -, oamenii, înainte de a se muta la alt partid, sau trec printr-o fază din asta de nehotărâre, în care se gândesc, își dau o pauză de gândire, mai dau o speranță celor care au fost înainte preferați”, a mai precizat Dâncu.

Cum spun românii că ar vota la alegeri dacă s-ar desfășura duminica viitoare

În sondajul IRES au fost chestionate 1.006 persoane, eroarea fiind de +/- 3,1% . Sondajul a fost făcut în perioada 16-19 august.

- Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, care este partidul politic pe care l-ați vota?

PSD (Partidul Social Democrat) – 35%

PNL (Partidul Național Liberal) – 27%

USR-PLUS – 14%

PMP (Partidul Mișcarea Populară – 2%

UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România) – 5%

Partidul Pro România – 2%

ALDE (partidul Alianța Liberalilor și Democraților) – 1%

AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) – 14%

Candidat independent – 1%

Alt răspuns – 1%.

Principalele întrebări legate de Florin Cîțu și competiția pentru președinția PNL

Dvs. ați auzit de dezvăluirile recente care îl privesc pe prim-ministrul Florin Cîțu?

11% spun că au auzit doar de scandalul legat de consumul de alcool în SUA, 3% spun că au auzit doar de incidentul legat de datoria neplătită în SUA, 59% spun că au auzit de ambele, iar 27% – de niciunul.

Atunci când a fost numit ministru de Finanțe, credeți că Florin Cîțu ar fi trebuit să spună public despre incidentul din SUA?

76% dintre cei chestionați au răspuns „da”, 23% au răspuns „nu”, iar 1% nu au răspuns la întrebare.

Dvs. credeți că Președintele Klaus Iohannis știa sau nu știa despre incidentul din SUA în care a fost implicat Florin Cîțu?

53% dintre respondenți cred că președintele știa, 35% cred că nu știa, iar 11% intră în categoria „nu știu/nu răspund”.

Premierul Florin Cîțu a spus că preşedintele PNL Ludovic Orban știa despre această situație. În acest context, dvs. credeți că Ludovic Orban a procedat bine sau rău atunci când l-a propus pe Florin Cîțu pentru postul de premier al României?

21% dintre cei chestionați spun că a procedat bine, în timp cee 73% susțin contrariul. 6% nu s-au pronunțat.

Premierul Florin Cîțu spune că nu s-a gândit nicio clipă să își dea demisia. Dvs. ce părere aveți despre decizia premierului?

Doar 30% dintre cei chestionați spun că este o decizie bună, în timp ce 66% cred că este o decizie proastă. 4% nu au răspuns.

Dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu, cine credeți că este mai potrivit pentru funcția de președinte al PNL?

42% dintre cei chestionați spun că Orban ar fi mai potrivit pentru șefia PNL, în timp ce pentru Florin Cîțu se pronunță 21%. 31% cred că niciunul dintre ei nu e potrivit, iar 6% nu au răspuns la întrebare.

Dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu, cine credeți că va fi următorul președinte al PNL?

47% se pronunță pentru Ludovic Orban, iar 30% mizează pe Florin Cîțu. 12% dintre cei chestionați au ales varianta „niciunul”.

Dvs. credeți că Florin Cîțu merită să fie președinte al Partidului Național Liberal?

Procentajul celor care au răspuns „da” este 24%, în timp ce 72% au răspuns „nu”.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#sondaj IRES alegeri, #partide, #PSD, #PNL , #stiri alegeri