#Parlamentare2016 Cum se raporteaza partidele la copii, la sanatatea si educatia lor

Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 18:29
1818 citiri
#Parlamentare2016 Cum se raporteaza partidele la copii, la sanatatea si educatia lor
Foto: Salvati Copiii

Organizatia "Salvati copiii" a lansat o platforma online prin intermediul careia puteti vedea ce masuri sustin partidele care au sanse sa intre in Parlament cu privire la imbunatatirea educatiei si sanatatii copiilor.

"Pentru a descuraja indiferenta politica de la o legislatura parlamentara la alta fata de saracia educationala si carentele grave ale sistemului medical, Salvati Copiii ofera, prin intermediul platformei online www.voteazapentrucopii.ro, o cale simpla si directa de informare despre cum inteleg partidele politice sa contribuie, prin politici si masuri, la educatia si sanatatea copiilor.

Cercetarile recente ale organizatiei Salvati Copiii arata ca mai mult de jumatate dintre copii sunt in risc de saracie si excluziune sociala (51%), cu consecinte grave pentru viitorul intregii societati", se arata intr-un comunicat al organizatiei remis Ziare.com.

In plus, prin intermediul platformei www.voteazapentrucopii.ro, peste 150.000 de scrisori semnate cu propuneri de imbunatatire a educatiei si sanatatii copiilor au fost trimise candidatilor la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, mai arata sursa citata.

Specialistii organizatiei Salvati Copiii au analizat din perspectiva drepturilor copilului in ceea ce priveste educatia si sanatatea programele politice a 5 partide cotate cu sanse de a obtine mandate in Parlamentul Romaniei: PNL, USR, PSD, ALDE si PMP.

"Una dintre concluziile care rezulta in urma acestei analize este diferenta vizibila dintre partide cu privire la atentia acordata copiilor in programele lor politice, comuna fiind doar preocuparea pentru aspectele economice", se arata in comunicatul organizatiei.

Iata concluziiile analizei pe cele 5 programe

Campania "Voteaza pentru Copii" cuprinde si doua modalitati de implicare si de valorizare a votului politic in interesul copiilor: semnarea in nume propriu a doua scrisori adresate candidatilor si acordarea pe site a unui vot de sustinere a campaniei.

Vezi toate detaliile AICI.

"Fiecare scrisoare semnata este importanta pentru noi. Pentru ca efortul nostru acesta este, sa constituim o platforma in care oamenii, adica beneficiarii reali ai politicilor privind copilul, sa se implice. De aceea, dupa alegeri, Salvati Copiii va reaminti viitorului Parlament cererile transmise de cei care i-au votat si va monitoriza importanta pe care politicienii o acorda celor doua componente majore, educatia si sanatatea, in activitatea lor legislativa.", a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania.

Copiii romani - cel mai putin protejati copii din Europa

Organizatia Salvati Copiii semnaleaza faptul ca 282.000 de copii intre 7 si 17 ani nu urmeaza nicio forma de educatie, iar in anul scolar 2014-2015, 34.293 de copii au abandonat ciclul primar ori gimnazial, cu 8.400 mai multi decat in anul precedent, parasirea timpurie a scolii inregistrand cele mai mari cifre din UE.

De asemenea, reducerea mortalitatii infantile este o preocupare majora in lume, dar mai putin in Romania, avand in vedere ca ocupam in continuare, in Uniunea Europeana, cel mai prost loc la indicatorul de mortalitate infantila, 8 copii dintr-o mie de nou-nascuti mor in tara noastra inainte de a implini 1 an, prin comparatie cu media europeana, de doua ori mai mica (3,7 la mie).

Prin intermediul platformei de informare si implicare civica www.voteazapentrucopii.ro, viitorilor senatori si deputati li se reaminteste "obligatia de a asigura cresterea progresiva si predictibila a bugetelor pentru educatie si sanatate, astfel incat, in 2020, sa atingem 6% din PIB pentru educatie (procent prevazut de Legea educationale nationale inca din 2011, insa niciodata aplicat) si 7% pentru sanatate, media la nivel european in acest domeniu".

"Ignorarea acestor tinte va conduce in mod cert la agravarea situatiei actuale si mentinerea a mai mult de jumatate dintre copii in acelasi dezastru educational si medical", subliniaza Salvati Copiii.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#platforma programe copii alegeri 2016 , #alegeri parlamentare 2016