#Parlamentare 2016 Cum votam duminica: Ce s-a schimbat fata de precedentele alegeri

Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 13:41
9541 citiri
#Parlamentare 2016 Cum votam duminica: Ce s-a schimbat fata de precedentele alegeri
Foto: Arhiva Ziare.com

Alegerile parlamentare din 11 decembrie vin si cu o serie de noutati referitoare la desfasurarea votului.

In primul rand, votul nu mai este uninominal, ci s-a revenit la liste. Astfel, pe buletinul de vot pentru Camera Deputatilor se vor afla partidele politice, aliantele, organizatiile care apartin minoritatilor nationale si, in cele din urma, independentii, numerotati in aceasta ordine, in functie de circumscriptie. La Senat nu vor fi candidati din partea minoritatilor nationale.

Vezi care este ordinea in care vor aparea partidele pe buletinele de vot si, mai ales, cine candideaza in circumscriptia ta, atat din partea partidelor si minoritatilor, cat si ca independent.

Foarte important de stiut, insa, este ca, fiind o revenire la votul pe liste, practic se voteaza lista partidului sau aliantei respective si nu o anumita persoana. Exceptie fac, desigur, doar reprezentantii minoritatilor nationale si independentii.

Astfel, desi un alegator ar putea avea o preferinta pentru un candidat de pe lista unui partid, trebuie sa stie ca, in eventualitatea in care partidul va trimite in Parlament reprezentanti in circumscriptia respectiva, distribuirea mandatelor se face in ordinea prezentei pe lista.

Revenirea la votul pe liste a adus si noutati cu privire la calculul pragului electoral si la distribuirea mandatelor, dupa ce norma de reprezentare a crescut pana la 73.000 de locuitori pentru un deputat si la 168.000 pentru un senator.

Citeste si ce se intampla daca un candidat ales pe lista unui partid se retrage.

Pe de alta parte, alegerile parlamentare din acest an reprezinta o premiera si din punct de vedere al supravegherii si masurilor luate pentru impiedicare fraudarii votului.

Odata ajuns la sectie, nu trebuie sa te mire ca vei fi intampinat de un expert independent dotat cu o tableta, care iti va scana documentul de identitate. Masura a fost introdusa in premiera la alegerile locale din iunie si s-a dovedit una de succes. In acest fel este eliminata posibilitatea votului multiplu.

Citeste mai multe despre cum sa nu iti dai check-in la sectia de politie.

Supravegherea video este asigurata pentru toate procedurile ce urmeaza de la inchiderea votarii pana la parasirea sectiei de catre membrii biroului electoral al sectiilor de votare.

Vezi ce masuri a luat Guvernul si pentru care seful STS, Marcel Opris, a declarat ca acestea vor fi cele mai corecte alegeri din istoria Romaniei.

Citeste mai multe si despre cum se asigura Guvernul ca votul tau nu va fi fraudat.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#cum votez duminica 11 decembrie, #noutati vot 11 decembrie , #alegeri parlamentare 2016