Parlament mai numeros din urmatoarea legislatura - Peste 500 de deputati si senatori?

Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 21:23
3710 citiri
Parlament mai numeros din urmatoarea legislatura - Peste 500 de deputati si senatori?

Chiar daca, prin referendum, s-a votat pentru reducerea numarului de parlamentari la 300, dupa alegerile din aceasta duminica ne-am putea pricopsi cu mai multi senatori si deputati decat in legislatura anterioara.

Mai mult, desi a fost prezentat ca fiind modul in care clasa politica romaneasca s-ar putea reimprospata, asa-zisul vot uninominal s-a dovedit in final un esec. Candidatul care nu obtine 50 la suta plus unu din voturi nu are nicio sansa sigura de a ajunge in Parlament.

Asta pentru ca nu este important cine a iesit castigator, ci cine reuseste sa se strecoare prin sita redistribuirilor. In anul 2008, doar 114 din cei 471 de parlamentari au obtinut peste 50% din sufragiile alegatorilor.

Numarul deputatilor si al senatorilor care ii reprezinta pe romani in Parlament nu mai tine de rigoare. Potrivit principiului reprezentarii, numarul de parlamentari ar trebui sa fie direct proportional cu populatia tarii.

Problema este ca legea electorala 35/2008, pe baza careia se vor organzia alegerile de pe 9 decembrie este atat de incalcita, incat dupa scrutin s-ar puea sa avem un Parlament cu 50 de locuri mai mare decat cel care isi incheie acum mandatul.

Legea elaborata de Guvernul Calin Popescu Tariceanu prevede o situatie speciala in cazul in care un partid ori o alianta politica isi adjudeca toate colegiile dintr-un judet cu peste 50% din voturi.

Prin redistribuire se acorda locuri suplimentare candidatilor altor partide, clasati pe locurile 2 sau 3, astfel incat judetul respectiv sa nu fie reprezentat monocolor.

Basescu si Ponta, de acord

Si presedintele Traian Basescu a atras atentia, recent, ca dupa alegerile de duminica, numarul parlamentarilor va depasi 500, a preconizat presedintele Traian Basescu.

"Acum, Parlamentul are 471 de membri. Dupa aceste alegeri, numarul de parlamentari, datorita sistemului electoral, va ajunge la peste 500. Cum se justifica aparatorii poporului in nerespectarea unui referendum, valid de aceasta data? Ei vor respectarea unui referendum care nu a fost validat, cel din vara, dar nu vor sa respecte un referendum valid, la care peste 50% din electori s-au prezentat la vot", a declarat presedintele, intr-o conferinta de presa de la Cotroceni.

De cealalta parte, premierul Victor Ponta a admis, inainte de campania electorala, ca viitorul Parlament va contine cu 50 de parlamentari mai mult, deoarece candidatii USL vor castiga colegiile cu peste 50% si, astfel, voturile in favoarea ARD si PP-DD, se vor transforma in mandate suplimentare.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#alegeri uninominal redistribuire, #numar parlamentari vor uninominal, #alegeri parlamentare redistribuire , #alegeri parlamentare 2012