Opinie politica: Revolutia zambetelor

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 09:48
7754 citiri
Opinie politica: Revolutia zambetelor

Platforma Actiunea Civica a Tinerilor (PACT) este una dintre cele mai noi formatiuni politice din Romania, fiind inregistrata la Tribunalul Bucuresti pe data de 4 aprilie.

In ajunul alegerilor locale din 5 iunie, sarbatoream doua luni de existenta. In doua luni de existenta a reusit sa se organizeze in 30 de filiale, sa aiba 100 de candidati la alegerile locale si sa dovedeasca performante acolo unde ne asteptam mai putin.

Semnalul dat de catre PACT in cadrul acestor alegeri este departe de a fi singular, mai peste tot in tara au avut candidati, rezultatele au fost foarte bune: PACT este reprezentat bine la Bolintin Vale, fiind a doua forta in Consiliul Local, la Gherla se va face opozitie curata cu un consilier, iar la Tortoman in judetul Constanta si Tamaseni in judetul Neamt PACT a devenit a doua putere in consiliile locale.

La Piatra Neamt si Campulung Moldovenesc, au fost de asemenea rezultate pozitive. De exemplu, la Piatra Neamt, PACT a fost pe picior de egalitate cu formatiuni politice "anti-sistem", dar care au avut la dispozitie aproape doi ani pentru a face diferenta. Deci ce nu au facut altii in doi ani PACT a realizat in 2 luni.

Marturisesc faptul ca scopul acestui editorial nu este doar de a trece in revista rezultatele PACT, ci a evidentia faptul ca acest nou partid a facut diferenta la oras si la tara, dar mai mult decat se astepta oricine a facut diferenta acolo unde Romania sufera cel mai mult.

Datorita profilului membrilor PACT, as fi crezut ca ideile miscarii ar rezona mai ales in mediul urban. De la oras incepe orice miscare progresista, cu idei inovatoare, cu viziune noua si cu repercusiuni pe termen lung.

Scorurile bune obtinute de PACT la alegerile locale ma fac sa-mi pun semne de intrebare la adresa unor astfel de adevaruri, tocmai pentru ca PACT a fost diseminat mai degraba in cadrul comunitatilor mici, atat urbane (Bolintin Vale si Gherla), dar mai ales la sat, Tortoman (CT), Tamaseni (NT), Doljesti (NT), dar si Certeze (SM), cu mari sanse sa se extinda in toate comunitatile invecinate.

Ma intreb in continuare de ce un astfel de fenomen? Nu am enuntat tocmai faptul ca mediul urban este mai favorabil ideilor noi decat ruralul? Daca da, atunci ma intreb cum de tocmai comunitatile mici au aratat ca se poate?

Asemanand samburele schimbarii cu o picatura de sirop egala in concentratie si cantitate, este evident ca picatura va da mai mult gust apei dintr-o cescuta decat apei dintr-o sticla. Asa si cu ideile noi in mediile rurale, care, spre deosebire de mediile urbane, stau mai prost la orice indice de dezvoltare - ele sunt intr-adevar mai receptive schimbarii, pentru ca impactul este mai mare.

In mediul rural, impactul PACT a fost mai mare pentru ca a fost o diferenta radicala intre comportamentul miscarii si cel al membrilor partidelor clasice, dar si pentru ca, in aceste medii, aportul diasporei este mai accentuat si mai vizibil decat la oras.

De exemplu, sunt comunitati in judetele Moldovei, unde aproximativ 30% din populatie locuieste in diaspora. Inca nu am auzit orase in care numarul celor plecati in strainatate sa treaca de 30%, de aceea si impactul celor plecati este mai putin semnificativ decat in comunitatile cu o diaspora favorabila schimbarii care face presiuni privind optiunea celor ramasi acasa.

Un fenomen interesant in cadrul campaniei PACT a fost exemplul echipei din Tamaseni, judetul Neamt, care a avut o abordare exclusiv pozitiva in cadrul celor 30 de zile premergatoare alegerilor locale.

Ce este "revolutia zambetelor"

Lipsa atacurilor de orice fel la adresa contracandidatilor, lipsa reprosurilor la adresa celor care au fost la putere in ultimii 8 sau ultimii 26 de ani, lipsa oricaror confruntari cu atacuri la persoana au atras de la sine titlul de "revolutie a zambetelor".

Departe de a fi un comportament naiv din partea unor tineri care nu ar fi avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume, "revolutia zambetelor" s-a bazat exclusiv pe promovarea ideilor si comportamentului pe care echipa PACT Tamaseni a crezut ca trebuie sa si le insuseasca fiecare consilier local sau primar din tara aceasta, adica: "sa lase piatra jos, sa isi suflece manecile si sa se puna pe treaba".

Acest parcurs nu a fost deloc usor, dar a fost bazat pe un principiu al non-violentei promovat de insusi Ghandi: "la inceput se vor ignora, apoi vor rade de tine, te vor combate, dar in final vei castiga".

Asa s-a intamplat si in cadrul "revolutiei zambetelor" de pe Valea Siretului: nu s-a aruncat cu pietre, ci s-a sunat din strainatate pentru ca batranii sa dea o sansa si tinerilor.

Poate ca la nivelul unei comunitati de 9.000 de locuitori, a numi "revolutie" performanta grupului PACT este putin exagerat atat timp cat nu a avut loc o confruntare, ci mai degraba o schimbare de comportament a celor care contesta politicienii prezenti de 26 de ani in spatiul public.

Comportamenutul non-violent a fost strans legat de zambet in comuna Tamaseni. Nu pentru ca echipa PACT ar fi tinut-o in petreceri toata ziua, ci pentru ca simbolul luptei a fost reprezentat de campania intensiva de selfie-uri a intregii echipe.

Fiecare selfie facut cu membrii comunei a avut o poveste aparte si alaturi de zambete a transmis un mesaj care a generat un val urias de sustinere din partea internautilor din comunitate sau plecati afara.

Ca orice inovatie care paveaza orizonturi spre noi succese in cadrul artei campaniilor electorale, comportamentul a la "selfie" si-a atins scopul cu desavarsire: a pus omul simplu in centrul atentiei si l-a scos din anonimat, dar a creat si o alta dimensiune care pana acum lipsea, anume: transparenta. Cu cine te-ai intalnit, despre ce ati discutat si, mult mai mult, confirmarea zicalei "cine se aseamana se aduna" atat in viata reala, in campanii electorale, dar si in spatiul virtual.

Acesta este inceputul unei atitudini "a la selfie" care a scris istorie si a dat rezultate. Gene Sharp a lansat o intrega teorie a rezistentei printr-un comportament non-violent. Fie ca "selfie-ul" din campania de la Tamaseni sa fie inceputul unui ere noi si nu doar lipsa violentei, ci si zambetul sa fie un factor coagulant al tuturor fortelor pozitive din societati mai mici sau mai mari, care cauta si infaptuiesc schimbarea cu multa seninatate.

S-a putut in comunitatile mici, ramane de vazut in ce masura un asemenea comportament poate fi practicat si in campania pentru parlamentare. Daca s-a putut la tara se poate si la oras.

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2016 este membru cofondator al PACT - Platforma Actiunea Civica a Tinerilor.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#PACT alegeri locale 2016, #rezultate alegeri locale 2016 PACT , #rezultate alegeri locale 2016