Observator la alegeri: Mult mai buna organizarea, a intrat frica in ei. Multi alegatori au votat si cu PSD, si cu ALDE si s-au anulat

Joi, 15 Decembrie 2016, ora 08:17
11044 citiri
Observator la alegeri: Mult mai buna organizarea, a intrat frica in ei. Multi alegatori au votat si cu PSD, si cu ALDE si s-au anulat
Foto: Arhiva Ziare.com

Alegerile parlamentare au fost mai bine organizate decat cele anterioare, masurile antifrauda si filmarea numararii voturilor aratandu-se eficiente. Numarul buletinelor nule si albe a scazut mult, la fel si cererile pentru urna mobila. Aparent inexplicabil, multi au votat si cu PSD si cu ALDE, anulandu-si astfel singuri voturile, povesteste Mihaela Lungu, observator la alegerile de duminica.

"Ca organizare, cred ca a fost mult mai bine si asta se vede si din ponderea voturilor nule si albe. Am vazut ca au fost foarte putine din cauza ca la sfarsit s-a filmat, asa ca nu au mai riscat (desi filmarea nu a acoperit tot, fiindca nu prea si-au dat interesul sa acopere tot) ", ne-a spus Mihaela Lungu, observator la alegeri si membru al grupului care a organizat platforma votcorect.ro.

Mihaela Lungu a monitorizat si alegerile locale, atunci in calitate de observator fix, la o sectie, acum ca observator mobil, la 11 sectii din Ilfov.

Zero solicitari pentru urna mobila

Intrebata daca crede ca s-au mai facut fraude, Mihaela Lungu a raspuns: "S-au mai facut, dar nu la acelasi nivel".

"Am fost observator in zona Silistea Snagovului, Peris, Balteni, Ciolpani... Au fost zero solicitari pentru urna mobila, or inainte erau la toate! S-au temut.

Mi-a spus un primar de la PNL ca au venit 3 fete de la caminul de batrani insotite si mi-a zis ca directorul medical de la camin n-a vrut sa faca cerere sa vina urna mobila ca sunt netransportabile. Primarul era foarte frustrat si suparat ca n-a vrut.

A intrat frica si in cei care trebuiau sa dea avize. Acum cred ca s-au cerut si certificate medicale, asa ca le-a fost frica. Asta a fost cel mai fain", ne-a spus Mihaela.

Camera de filmare nu acoperea tot

Filmarea, in premiera, a numararii voturilor a creat probleme la nivel local, din cauza organizarii.

"La sectia unde am fost eu, trebuiau sa puna camera sus si la o oarecare distanta. Au aranjat mesele, tot, ca sa se vada, dar camera nu cuprindea tot. Nu avea sistem de sustinere, era pe un dulap, intr-o sala de clasa. Ar fi trebuit ca cel de la IT sa stea cu mainile in sus, ca sa se vada, ceea ce n-a putut saracul sa faca, bineinteles. Nu putea sa ii ceara cineva sa stea cu mainile in sus cateva ore.

Camera statea pe dulap, dar nu putea fi pusa in pozitia de care era nevoie. Nu a fost un sistem de mentinere flexibil. Nici unghiul in care se rotea nu ii permitea sa filmeze tot", a povestit aceasta.

Cum s-au numarat voturile dupa ce au fost "puse pe caprarii"

Stampilele au fost sigilate in fata camerei de filmat, conform noilor prevederi impuse de Guvernul Ciolos, dar numaratoarea s-a facut asa cum s-a putut, adica fara prezentarea buletinelor de vot la camera.

"Mi se pare un sistem inuman, pentru ca esti aproape 24 de ore treaz (cand pleci la distante mari poti sa depasesti chiar si 24 de ore). Vii la 5 dimineata, iar presedintii si vicepresedintii cred ca nici a doua zi la 5 nu termina, cand se duc la prefectura.

Si eu eram foarte obosita, dar trebuie totusi sa le ceri sa fie foarte vigilenti. Stiam dinainte ca nu e ok sa se bage presedintele in acea urna si sa scoata buletinele pe rand, pentru ca dura si mult si ar fi durut-o si spatele. I-am lasat sa intoarca urna si sa dea buletinele pe jos, pentru ca nu aveam alta solutie, era prea inalta urna. Uneori, chiar daca legea spune, trebuie sa te mai si orientezi.

Au fost scoase buletinele, unii o ajutau pe presedinte sa le ia de de jos. Nu au fost aratate la camera, dar le-au aratat celor care erau la mese si le puneau pe caprarii. Camera de filmat vedea asta, insa in niciun caz camera nu ar fi putut sa vada tot.

Ganditi-va ca unde am fost eu au fost 700 de persoane, deci 1.400 de voturi cu totul, iar buletinele aveau multe pagini. Ca sa se vada la camera trebuiau sa intoarca si paginile, sa se vada", ne-a povestit Mihaela Lungu.

Cu alte cuvinte, pana la urma, s-a mers si pe incredere.

"Cei de jos se uitau in ele, unii mai atenti, unii neatenti. Eu am atras atentia, pentru ca unul dintre baieti daca gasea o stampila pe o pagina nu se mai uita la toate paginile, ci ii dadea buletinul presedintei. Dupa aia se luau buletinele din nou la mana, erau aranjate si numarate pe caprarii.

Fiecare dintre reprezentantii partidelor a verificat teancul lui. Eu as fi zis sa se schimbe intre ei, dar intotdeauna au facut asa, asa a fost organizarea facuta de presedinte.

Insa, oricum erau mult prea cunoscuti intre ei si chiar daca i-as fi pus sa se schimbe, nu era nicio diferenta. Cand esti observator in comunitatile mici, nu te ajuta nimeni, din pacate. Chiar daca ar fi un partid care ar putea avea un interes in plus, ca e opozant, ca s-ar teme ca i-ar putea fura votul, nu face nici el nimic. In comunitatile mici se cunosc, de la primarie sau din alta parte, si nu conteaza daca schimbi ceva", a explicat Mihaela.

Vezi ce nereguli s-au mai inregistrat la vot.

Au votat si cu PSD, si cu ALDE

La aceste alegeri au fost anulate circa 200.000 de voturi la nivelul intregii tari, iar circa 60.000 au fost voturi albe. Chiar daca par foarte multe, Mihaela spune ca nu e deloc asa, dimpotriva, pentru ca la alegerile locale au fost circa 1.500.000 de buletine anulate in toata tara.

"Colegii IT-isti de la votcorect.ro au centralizat datele de la alegerile locale si am avut o lista pe Ilfov cu voturile anulate. Mai ales ca s-a pus problema ca se intampla foarte des ca, atunci cand nu se inchideau cheile, pentru ca se cunosc ei intre ei, puneau a doua stampila pe voturi valabile, si atunci apareau multe voturi anulate. Acum numarul a fost mult mai mic", spune observatorul.

Un aspect care a intrigat a fost acela ca cele mai multe dintre buletinele anulate, conform legii, pentru ca aveau doua stampile, erau ale sustinatorilor PSD.

"Am observat si eu si colegul meu, care am fost observatori mobili la 11 sectii: cativa votanti fani PSD si ALDE au pus stampila pe amandoua. Mai mult de 50% dintre voturile anulate au fost asa. A fost cea mai amuzanta faza pe care noi am vazut-o. Erau foarte curate aceste buletine, probabil ca unii oameni asa au inteles ca trebuie sa voteze.

Au vazut toti de la noi, si membrii comisiei. Au fost prea multe stampilate PSD cu ALDE. Ar fi fain daca cineva ar cere sa se verifice in intreaga tara, eu cred ca ar gasi acelasi lucru macar la sate. Probabil ca asa au inteles de la televizor, unde s-a vorbit ca PSD si ALDE vor sa faca Guvernul, sau cine stie, ca oricat li s-a sugerat asta pe Facebook, nu cred ca de acolo au aflat", a mai spus Mihaela.

In Mongolia sunt urne inteligente

Organizarea acestor alegeri a fost cea mai stricta de pana acum, regulile impuse reducand pe cat posibil fraudele.

Intrebata daca, odata cu plecarea guvernului de tehnocrati, politicienii ar putea reveni la modul de organizare a alegerilor anterior, fara camere si sistemul STS de impiedicare a votului multiplu, Mihaela a raspuns: "Eu sper ca nu, dar nu pot anticipa".

"Nici nu vreau sa ma gandesc ca ne-am putea intoarce la cum era inainte. Am avut o colega care ne-a ajutat - Maria Krause, observator international si la ea am citit cum dadea ca exemplu Mongolia, unde sunt distante foarte mari si unde au urne inteligente, iar atunci cand bagi votul, deja citeste optiunea. E un sistem inteligent, care mentine totusi secretul votului. De cand am citit asta, numai la asa ceva ma gandesc. Eu nu pot sa ma gandesc ca ne putem intoarce in urma", a spus Mihaela Lungu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#observator fraude alegeri parlamentare 2016, #filmare numarare voturi parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare 2016