Noi detalii despre ancheta dupa dezastrul de la votul din diaspora

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 15:15
3844 citiri
Noi detalii despre ancheta dupa dezastrul de la votul din diaspora

Parchetul General a facut, joi, noi precizari legate de ancheta deschisa in urma dezastrului din diaspora, de la votul pentru alegerile prezidentiale.

Astfel, se efectueaza cercetari in cauza constituita ca urmare a conexarii unui numar de sase dosare penale ce vizeaza plangeri privind modul de desfasurare a votului din diaspora, faptele sesizate fiind prevazute de dispozitiile art. 297 Cod penal (abuzul in serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenta in serviciu), art. 385 Cod penal (impiedicarea exercitarii drepturilor electorale), se arata intr-un comunicat al institutiei.

Ancheta dupa dezastrul de la votul din diaspora: S-a inceput urmarirea penala (Video)

Procurorii au dispus, la data de 18 noiembrie 2014, inceperea urmaririi penale cu privire la fapta (in rem), sesizarile formulate vizand persoane cu diferite functii sau functionari din cadrul institutiilor cu rol decident in ceea ce priveste organizarea si desfasurarea alegerilor.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a anuntat joi dimineata ca s-a inceput urmarirea penala in rem (asupra faptei) in cazul votului din diaspora de la alegerile prezidentiale.

Sefa ICCJ: Se putea da OUG pentru suplimentarea sectiilor de votare

Anterior, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a precizat ca suplimentarea sectiilor de votare din diaspora se putea face prin ordonanta de urgenta.

"Strict pe lege, sigur ca se putea da ordonanta de urgenta", a declarat Livia Stanciu, din fata Consiliului Superior al Magistraturii.

Aceasta a fost intrebata si daca disfunctionalitatile procesului de votare in diaspora ar trebui sa faca obiectul unei cercetari a procurorilor.

"Ca cetatean, mi se pare firesc ca, pe orice problematica care are impact si care intereseaza populatia acestei tari, sa se efectueze verificari, cercetari, pentru a se putea transmite un raspuns care sa satisfaca interesul pe care populatia l-a manifestat fata de acest subiect", a punctat sefa ICCJ.

"Cozile umilintei" in diaspora

La primul tur de scrutin au votat 160.000 de cetateni romani din strainatate. Potrivit datelor oferite de BEC, la al doilea tur al alegerilor au reusit sa voteze aproximativ 380.000 de romani.

Mai multe incidente au avut loc duminica seara, la sectiile de votare din strainatate, unde cetatenii romani nu au putut vota. MAE a refuzat sa deschida noi sectii de votare in strainatate, Teodor Melescanu preferand sa trimita personalul ministerului in sectiile existente pentru a ajuta la fluidizarea procesului de vot. Totodata a fost suplimentat numarul de cabine si de stampile.

Reprezentantii Biroului Electoral Central au transmis ca numarul sectiilor de votare din strainatate putea fi suplimentat, contrazicandu-l astfel pe Melescanu, care a declarat in mai multe randuri ca infiintarea de noi sectii intre cele doua tururi ale scrutinului prezidential este ilegala.

Ponta il apara pe Melescanu: N-a venit sa ramana ministru, a incercat sa ajute (Video)

3 ministri in doua saptamani

Teodor Melescanu, fost sef al SIE, a fost numit ministru de Externe dupa ce Titus Corlatean a demisionat din aceasta functie dupa scandalul legat de proasta organizare a primului tur al alegerilor prezidentiale.

Marti, si-a anuntat demisia de la sefia diplomatiei romane si Teodor Melescanu. Acesta le-a cerut scuze public romanilor care nu au reusit sa isi exercite dreptul de vot, insa a precizat ca "nimeni nu a fost impiedicat sa-si exercite dreptul de vot de catre nimeni" si in diaspora "nu s-au inregistrat incidente grave".

Diplomatul Mihnea Motoc a fost propus ca ministru al Afacerilor Externe in locul lui Teodor Melescanu, iar presedintele in functie Traian Basescu a semnat decretul de numire.

D.R.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#ancheta vot diaspora, #vot diaspora Parchet, #dosar penal vot prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014