Nereguli la vot: Jumatate dintre cele semnalate nu s-au confirmat, dar s-au dat amenzi si 5 evenimente sunt posibile fapte penale

Duminica, 10 Noiembrie 2019, ora 16:05
2670 citiri
Nereguli la vot: Jumatate dintre cele semnalate nu s-au confirmat, dar s-au dat amenzi si 5 evenimente sunt posibile fapte penale
Foto: Arhiva Ziare.com

Pana la ora 15:00, procesul electoral s-a desfasurat fara probleme la nivelul intregii tari, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, neregulile semnalate fiind in buna masura neconfirmate ulterior sau neavand puterea de a influenta semnificativ rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale.

"Pana la aceasta ora, au fost inregistrate 61 de sesizari privind evenimentele electorale, cele mai numeroase fiind consemnate pe raza judetelor Dolj (11 evenimente), Giurgiu (5), Mehedinti (4), Olt (4) si in Municipiul Bucuresti - 5 evenimente.

Din numarul total de evenimente sesizate, jumatate nu s-au confirmat. Cele mai multe sesizari au fost de frauda electorala, sfatuirea in ziua votarii a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat, comercializarea si consumul de bauturi alcoolice in spatiul de protectie al sectiilor de votare si nerespectarea dispozitiilor legale privind prezenta altor persoane in cabina de vot", a declarat Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al MAI.

Totusi, "au fost aplicate 10 sanctiuni contraventionale, respectiv 3 avertismente si 7 amenzi", iar "cinci evenimente sesizate fac referire la posibile fapte de natura penala", a mai precizat aceasta.

Purtatorul de cuvant al MAI a dat si cateva exemple concludente:

"In judetul Ialomita, o persoana a fost sanctionata cu 1.500 de lei dupa ce a comercializat bauturi alcoolice in apropierea unei sectii de vot. La nivelul judetului Giurgiu, o persoana a fost sanctionata cu avertisment pentru continuarea propagandei electorale.

In judetului Neamt, presedintele unei sectii a sesizat faptul ca o persoana si-a exprimat, in mod public, atat in incinta, cat si in afara sectiei de votare, optiunea de vot. Persoana respectiva a fost amendata cu 2.000 de lei amenda.

La Constanta, s-a intocmit dosar penal pe numele unei femei care, dupa ce a votat, a incercat sa voteze inca o data folosind vechea carte de identitate pe care o declarase pierduta.

Tot la Constanta, se fac verificari dupa ce in spatiul public au aparut fotografii cu o persoana care ar fi oferit bani unui presedinte al unei sectii de votare.

In Botosani, presedintele unei sectii de vot a sesizat faptul ca in interiorul a doua cabine de vot, persoane necunoscute au scris numele unor candidati la alegeri. Presedintele sectiei a dispus masuri pentru acoperirea inscrisurilor respective, procesul de votare fiind intrerupt aproximativ 10 min. Activitatea s-a reluat fara probleme.

In judetul Galati, se fac cercetari cu privire la doua persoane care au votat desi nu aveau dreptul: una pentru ca era pusa sub interdictie prin sentinta Judecatoriei Galati, iar cealalta pentru ca avea drepturile electorale suspendate prin sentinta judecatoreasca definitiva o data cu condamnarea la executarea unei pedepse privative de libertate.

La o sectie de vot din judetul Maramures, s-a prezentat o persoana care desi locuia in localitatea respectiva, nu era trecuta pe lista permanenta, votand pe listele suplimentare. In urma verificarilor efectuate, a rezultat faptul ca aceasta persoana si-a pierdut cetatenia si nu avea drept de vot.

In Prahova, se fac cercetari dupa ce o persoana internata intr-un centru de ingrijire a persoanelor in varsta a sesizat faptul ca nu este lasata sa voteze prin intermediul urnei speciale. Din primele verificari se pare ca persoana nu ar fi depus cerere in acest sens".

Monica Dajbog a mai anuntat si ca pana la ora 15:00 au votat si 604 persoane dintre cele aflate in centrele de retinere si arest preventiv ale Politiei Romane, si care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al MAI a reamintit ca toti cei care vor sa se prezinte la vot dar nu detin documente valabile, pot solicita astazi eliberarea in regim de urgenta a cartilor de identitate, in conditiile in care serviciile judetene de evidenta a persoanelor au program si astazi pana la ora 21.00.

O problema de alta natura s-a inregistrat in judetul Timis, unde au existat avarii la reteaua de alimentare cu energie electrica, insa au fost asigurate generatoare electrice pentru sectiile de votare, a mai precizat purtatorul de cuvant.

Urmareste:

In cursa pentru fotoliul de la Cotroceni au intrat 14 candidati si doar doi dintre ei vor ajunge, cu votul nostru, in faza urmatoare.

Aici poti vedea lista candidatilor, asa cum apar ei pe buletinul de vot, si informatii utile despre fiecare in parte.

Afla totul despre unde si cum poti sa votezi, cum gasesti sectia la care esti arondat sau cea mai apropiata sectie de tine, daca votezi pe listele suplimentare. Daca votezi peste hotare, aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie.

C.B.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#nereguli alegeri prezidentiale, #nereguli turul intai prezidentiale , #alegeri prezidentiale 2019