UPDATE Nereguli la vot: Dosare penale pentru coruperea alegatorilor, vot multiplu si furt de identitate

Duminica, 11 Decembrie 2016, ora 22:41
9362 citiri
UPDATE Nereguli la vot: Dosare penale pentru coruperea alegatorilor, vot multiplu si furt de identitate
Foto: votcorect.ro

Alegerile parlamentare din aceasta duminica ar trebui sa fie cele mai corecte din istoria Romaniei, dupa cum anunta saptamana aceasta seful STS. Si asta pentru ca au fost implementate numeroase masuri noi si s-a apelat la tehnologii moderne pentru a preveni astfel fraudele.

Cu toate acestea, ca la orice scrutin romanesc, au existat pe parcursul zilei mai multe nereguli, unele finalizandu-se chiar cu dosare penale.

Ziare.com iti prezinta neregulile raportate de autoritati sau de observatorii acreditati de ONG-uri

22:41 - STS anunta ca de la deschiderea sectiilor de vot si pana la ora 21:00, la numarul unic de urgenta au fost inregistrate 374 apeluri prin care au fost semnalate posibile nereguli cu privire la vot. Cele mai multe nereguli au fost semnalate in Bucuresti (49) si in judetele Dolj (30) si Olt (27).

20:24 - MAI a anuntat ca in 11 ore au fost inregistrate 220 de sesizari. In urma lor 33 de persoane sunt cercetate pentru 35 de posibile infractiuni. Cele mai multe fapte sesizate sunt coruperea alegatorilor, frauda la vot, violarea confidentialitatii votului si fals privind identitatea.

Totodata, au fost constatate 25 de fapte contraventionale, pentru care au fost sanctionate 19 persoane. In cele mai multe cazuri este vorba de continuarea propagandei electorale si apelarea abuziva a numarului unic de urgenta 112.

19:32 - Doi barbati din Bistrita Nasaud s-au ales cu dosar penal dupa ce au fost prinsi dand bauturi alcoolice unui grup de persoane pentru a vota un anumit partid, a anuntat purtatorul de cuvant al MAI, fara a preciza insa despre ce formatiune politica este vorba.

18:44 - Un dosar penal a fost intocmit si in Teleorman, dupa ce a avut loc un conflict intre presedintele unei sectii de votare si un cetatean cu domiciliul in Bucuresti care dorea sa voteze in acea sectie, desi nu avea dreptul. In altercatie a intervenit si fiul presedintelui sectiei de votare, iar conflictul reclamat a avut loc in fata sectiei.

18:36 - In Dambovita politistii au intocmit dosar penal pentru coruperea alegatorilor dupa ce reprezentantii unui partid politic au fost acuzati ca au oferit bani unor oameni saraci in schimbul votului, a anuntat MAI, fara a preciza despre ce partid e vorba.

18:22 - Procesul de votare intrerupt in noua sectii din trei localitati prahovene a fost reluat dupa ce Electrica a remediat avaria. Intre timp, autoritatile l-au identificat si pe barbatul responsabil de avarie. El era in stare avansata de ebrietate si a taiat un arbore care a cazut pe firele de tensiune.

18:18 - Se confirma tentativa de vot multiplu din Vaslui. Politia a intocmit dosar penal pentru frauda la vot pe numele unui tanar de 23 de ani, din localitatea Pungesti, dupa ce s-a constatat, in urma verificarilor facute in sistemul electronic de monitorizare a procesului electoral, ca a votat in doua sectii diferite, in mai putin de o ora.

18:01 - Doua stampile au fost scapate de doi alegatori in urnele cu buletinele de vot in doua sectii din Galati, a anuntat duminica loctiitorul presedintelui Biroului Electoral Judetean Galati, Razvan Dicu, informeaza Agerpres. Potrivit acestuia, procesul electoral in cele doua sectii va continua folosindu-se cele patru stampile ramase, urmand sa se recupereze si stampilele din urne la inchiderea sectiilor. Nu se stie insa ce se intampla daca stampilele au atins buletinele din urne.

17:47 - Procesul de votare a fost suspendat, duminica seara, in sectiile din trei localitati din judetul Prahova, din cauza unei defectiuni la reteaua de alimentare cu energie electrica, informeaza News.ro. Se pare ca un localnic a taiat un copac care a scazut pe firele de tensiune.

UPDATE 16:56 - Ministerul de Interne a anuntat ca pana la ora 15:30 au fost sesizate 99 de contraventii si infractiuni la alegerile parlamentare.

Dintre acestea, 11 contraventii au fost constatate si 17 persoane sunt cercetate pentru posibile infractiuni.

UPDATE 16:44 - Politia Arad face cercetari in legatura cu o petitie depusa de PNL in care lideri ai PSD sunt acuzati ca au facut campanie pe Facebook sambata, informeaza News.ro. Totodata, o femeie este anchetata penal pentru tentativa de frauda la vot, dupa ce a mers sa voteze desi o instanta i-a interzis acest drept in urma unei condamnari.

UPDATE 16:27 - Un tanar din judetul Vaslui este cercetat de Politie, dupa ce ar fi votat de doua ori in sectii diferite din comuna Pungesti, potrivit News.ro. Anchetatorii nu exclud, insa, nici varianta aparitiei unei erori in sistemul electronic de prezentare-validare a documentului de identitate a persoanei respective.

UPDATE 14:40 - Expert Forum semnaleaza noi nereguli, printre care faptul ca "posibilitatea de a vota cu viza de flotant a fost interpretata neunitar si au existat probleme de organizare in sectii".

"Dupa ora 8 au fost inregistrate mai multe plangeri de la observatori si cetateni despre probleme legate de sigilarea urnelor de vot, utilizarea urnei mobile si accesul observatorilor in sectiile de votare. De asemenea, au existat presiuni asupra observatorilor, in sectiile 8 din Slatina si 156 din Colonesti (Olt) sau sectia 137 din Ghimpati (Giurgiu) ", se mai arata in comunicatul EFOR.

In plus, au fost probleme la sigilarea urnelor la mai multe sectii din Bucuresti, Constanta si Copsa Mica sau Ghimpati.

"Tot in Ghimpati (Giurgiu), la ora 9 erau inregistrate 84 de cereri pentru urna mobila. Conform observatorilor, nu au putut fi consultate cererile si documente justificative care sa faca dovada faptului ca persoanele respective nu se pot deplasa. Observatorul a insotit membrii biroului electoral si a identificat ca echipa cu urna mobila a vizitat inclusiv persoane care nu erau nedeplasabile", semnaleaza EFOR.

De asemenea, la sectiile 715, 717, 718, 719, 720, 721 (Bucuresti) urnele erau sigilate de aseara, iar la sectia 968 era sigilata dimineata, inainte de deschiderea urnelor.

Intre orele 6 si 7, cateva zeci de observatori acreditati de Expert Forum si Funky Citizens au semnalat ca "nu au fost lasati sa intre in sectiile de votare in mod abuziv, din diverse motive care tin de neintelegerea procedurii de acreditare de catre presedintii sectiilor de votare", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

S-au inregistrat probleme de acest gen in sectii din Bucuresti, Caracal, Valenii de Munte, Iasi, Ilfov, Pitesti si Timisoara.

La cererea EFOR si Funky Citizens, Autoritatea Electorala Permanenta a solicitat trimiterea unui mesaj catre toti presedintii birourilor electorale pentru a permite accesul observatorilor conform legii.

Alte nereguli semnalate pana la ora 10:

  • La sectia 1170 din Sectorul 6 si sectia 27 din Buzau, urnele nu erau sigilate corespunzator
  • La sectia 410 din Timis unul dintre sigilii era rupt
  • La sectia 377 din Sector 3 o persoana a votat, desi era arondata la sectia 390. Si la sectia 71 din Buzau s-a votat pe liste suplimentara, desi alegatorii erau arondati la alta sectie din oras
  • In Giurgiu, la sectia 26, un alegator nu a fost lasat sa voteze, desi avea domiciliul intr-o alta localitate din judet
  • La sectia 1040 din Bucuresti alegatorii cu dizabilitati au dificultati sa voteze, intrucat nu este accesibilizata sectia

"Expert Forum, Funky Citizens si ceilalti parteneri din campania FiecareVot (www.fiecarevot.ro) au acreditat peste 1.000 de observatori in toata tara si peste 40 de observatori in strainatate.

Datele sunt obtinute prin intermediul call center 0800 080 200, www.votcorect.ro si prin aplicatia pentru observatori Monitorizare Vot, dezvoltata de Code4Romania. Astazi, hotline 0800 080 200 functioneaza pana la ora 22", se mai arata in comunicatul remis presei.

Ziare.com a pregatit pentru scrutinul de azi o editie speciala de alegeri.

Urmareste in timp real prezenta la urne si ramai alaturi de Ziare.com pentru a afla care sunt cele mai importante momente si declaratii ale zilei.

Afla impreuna cu noi ce se intampla si pe retelele de socializare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#nereguli vot parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare 2016