Nereguli la alegerile locale: Zeci de operatori pe calculator erau si ... candidati

Luni, 11 Iulie 2016, ora 21:506221 citiri
Nereguli la alegerile locale: Zeci de operatori pe calculator erau si ... candidati
Foto: Arhiva Ziare.com

Ai ajuns la sectia de vot in ziua alegerilor locale, ti s-a scanat buletinul, ai pus stampila pe preferatii tai si apoi ai pus buletinele in urne. Insa stiai ca 177 dintre cei inclusi pe liste s-au aflat, de fapt, in sectii, ca operatori de calculator?

Iar aceasta este doar una dintre nenumaratele nereguli descoperite de Expert Forum, care a intocmit un raport al problemelor de la locale.

"Unul dintre aspectele negative se refera la operatorii de calculator din sectiile de votare, cei care s-au ocupat de sistemul informatic, care au scanat buletinele cand se intra in sectie. O chestiune care ni se pare anormala este faptul ca 177 dintre ei au fost si candidati in circumscriptiile unde au activat, ceea ce arata un oarecare conflict de interese - sa fii si candidat si sa scanezi buletine.

Ar trebui sa existe o incompatibilitate legata de candidati. Din situatiile raportate la noi, operatorii au numarat buletine si nu as vrea ca un candidat sa numere buletine de vot", a spus Septimius Parvu, reprezentantul Expert Forum, intr-o conferinta de prezentare a raportului.

Citeste toate stirile despre rezultatul alegerilor locale 2016

Printre problemele semnalate la alegerile locale se mai numara faptul ca nu exista un mecanism clar al verificarii semnaturilor pe care candidatii sunt obligati sa le stranga, dar si faptul ca partidele care pot fi infiintate de trei membri vor fi radiate daca nu au candidati la doua scrutine succesive sau o lista completa intr-o circumscriptie.

"Au aparut partide mici care nu au avut timp intr-un an sa se dezvolte, iar legea va duce probabil la radierea lor. E posibil ca aceste partide sa dispara. Daca ele dispar, anuleaza toata ideea legii de a avea partide cu trei membri", a mentionat Parvu.

El a aratat ca o alta problema este faptul ca legea nu prevede o sanctiune pentru birourile electorale care au validat candidaturile ce nu indeplineau conditiile legale.

Septimius Parvu a precizat ca localitatea Secas din judetul Timis a inregistrat, inaintea alegerilor locale, cel mai mare numar, proportional, de cereri de viza de flotant, mai exact 300, in conditiile in care totalul populatiei localitatii era de 370.

Totusi, exista si unele schimbari in bine. De exemplu, s-a infiintat corpul expertilor electorali, care este un pas in directia profesionalizarii administratiei.

Vezi raportul integral al celor de la Expert Forum legat de alegerile locale din 2016

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News