Necunoscutele din 25 mai (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 23 Mai 2014, ora 18:46
4213 citiri
Necunoscutele din 25 mai (Opinii)

Sambata dimineata se incheie o campanie absolut inutila din punctul de vedere al alegerilor care urmeaza. In consecinta, votul de duminica, pe care il anticipez foarte firav sub aspectul prezentei, va fi cu adevarat relevant doar pentru reasezarea scenei politice din Romania, in perspectiva prezidentialelor.

Din acest punct de vedere, fiecare partid va avea de infruntat niste necunoscute, chiar capcane.

PSD se indreapta, dupa toate probabilitatile, spre o victorie detasata, potentata de absenteismul masiv, care afecteaza cel mai putin electoratul sau disciplinat. Dar un scor mare poate fi o capcana daca liderii PSD il vor translata ca atare spre prezidentiale.

Una este sa obtii 40% sau chiar peste pe o prezenta mica la niste alegeri a caror miza cei mai multi dintre romani nici macar nu o prea inteleg si cu totul altceva sa transferi acest scor in alegeri cu miza emotionala mare, prin traditie cu cea mai mare prezenta dintre tipurile de scrutin.

40% pe o prezenta de 30% pot deveni 20% pe o prezenta de 60%, de exemplu. Deci pentru PSD exista marele risc sa se imbete cu aburii unui succes in mare masura irelevant pentru marea infruntare din toamna. Luciditatea ar trebui sa ii indemne sa isi evalueze scorul strict raportat la prezenta la vot.

Pentru PNL urmeaza, probabil, o perioada grea. Cum scorul tinta fixat de Crin Antonescu, 20%, este totusi putin probabil sa fie atins, liberalii ar putea experimenta o apriga lupta interna pentru putere avand ca miza o alegere clara: mentinerea cursului de opozitie, intr-o alianta sau nu, sau revenirea cu coada intre picioare in USL. Viitorul anunta o confruntare corp la corp intre Klaus Iohannis si Calin Popescu Tariceanu.

PDL, la randul sau, are sanse mici sa obtina scorul propus, tot 20%, ceea ce ar ridica probleme pentru echipa Blaga, care l-a rasturnat pe Emil Boc dupa localele din 2012 exact pe motiv de scor electoral. Dar ecuatia succesului sau a esecului PDL depinde nu doar de scorul propriu-zis, ci se de factori externi.

Pe de-o parte, este vorba despre de raportarea la PNL, pentru ca un eventual loc al doilea, in fata PNL, ar atenua din esecul unui procent sub 20%. Pe de alta parte, este performanta PMP. Daca partidul d-nei Udrea va performa conform sondajelor, este posibil ca PDL sa intre cu adevarat in vrie.

Nu stiu insa daca PMP se poate baza foarte mult pe scorurile din sondaje, chiar daca sunt reale, pentru ca una este simpatia si altceva votul efectiv. Un partid fara structuri in teritoriu nu stiu in ce masura are sanse sa confirme la vot procentele din sondaje. Este posibil ca PMP sa mizeze pe sustinerea primarilor PDL care joaca la doua capete. Dar daca trendul din ziua votului le va fi defavorabil, este foarte posibil ca acestia sa revina la matca. Deja Emil Boc s-a repliat explicit spre PDL pentru ai carui candidati a facut campanie la Cluj.

Daca PMP nu scoate cel putin 7%, cu atat mai mult daca nu trece pragul, efectul va fi demolator pentru acest proiect politic, dar si pentru presedintele Traian Basescu insusi dupa implicarea acestuia cu toata forta in campanie.

Intr-o situatie complicata este si Mihai Razvan Ungureanu care s-a aruncat in aceste europarlamentare, cap de lista pentru partidul sau - FC, fara plasa de siguranta (nu zic parasuta, ca se interpreteaza!). Daca FC, cu MRU in frunte, nu scoate un scor onorabil, macar putin peste pragul electoral, dl Ungureanu isi dinamiteaza candidatura prezidentiala, pentru ca sunt greu de sustinut sansele reale ale unui candidat incapabil sa-si ridice partidul peste 5%.

La fel ca in cazul PDL, situatia lui MRU va fi cu atat mai delicata cu cat scorul PMP ar fi mai mare.

Atunci cand toate aceste variabile vor deveni certitudini date de scor, intr-un sens sau altul, vom avea premisele clare ale resetarii scenei politice romanesti si ale unui inceput de vara incandescent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#alegeri europarlamentare 2014, #PNL alegeri, #PSD alegeri, #PDL alegeri, #PMP alegeri , #alegeri europarlamentare 2014