Multi inscrisi, prea putini candidati. Vino la vot, sa lasam politica lor definitiv in urma!

Autor: Mihai Sandu - consilier parlamentar
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 09:12
5477 citiri

Non-combat. Ignoranta. Aroganta. Neimplicare. Manipulare. Atacuri uni-directionate. Absenta. Tu nu te-ai saturat?

Mult prea multe astfel de cuvinte care pot descrie campania electorala pentru alegerile prezidentiale. Depinde in primul rand de noi daca se vor schimba in viitor. Pentru ca ceea ce ei stiu si nu le convine este faptul ca cetatenii sunt cei care pot si trebuie sa fixeze trendul. Noi cat de bine stim asta?

Avem in fata o cavalcada de figuri care, de fapt, lipsesc intr-o majoritate covarsitoare. De ce spune toata lumea ca nu am avut campanie electorala? Pentru ca unora le-a pasat atat de putin incat nu au fost nici in strada, nici in media.

Au, insa, pretentia unui vot din oficiu sau, in alte cazuri, a unui vot garantat de primarii care actioneaza ca pe latifundii in mult prea multe bucati de Romanie.

Dincolo de inexistenta campaniei electorale, Romania alegerilor prezidentiale arata ca gradina lui Adam, numai ca logica e fix invers. Avem un singur mar neotravit. Si ar fi cam prima oara in politica post-decembrista cand avem o astfel de alegere.

Desigur, daca ne raportam la intreaga logica politica din ultimele 3 decenii, cam de fiecare data am incercat sa alegem raul cel mai mic, marul cel mai putin otravit dintre toate. Si am facut asta cu prisosinta la alegerile prezidentiale tocmai pentru ca aveam in fata o alegere simpla, intre indivizi.

Atata doar ca aveam si ocazia sa cunoastem indivizii in campanie, sa ii ascultam si sa ii urmarim in dezbateri. Totul pana la momentul 2019.

Desi avem o sumedenie de persoane inscrise in cursa care amintesc de Romania anilor '90, avem, de fapt, prea putini candidati.

Alegerea mea este simpla si nu am ascuns nicio secunda pe cine sustin, data fiind inclusiv implicarea mea politica. Nu am irosit niciun efort in a transmite asta, la fel cum nu au facut-o nici colegii mei de partid sau de Alianta si la fel cum nu a facut-o nici Dan Barna.

Stiti cum se cheama asta? Asumare si simtul raspunderii, atributele care fac diferenta intre un candidat si o persoana inscrisa in cursa. Si implicare! Cuvantul acela despre care stim cu totii ca face diferenta intre un sef si un lider, intre un "boss" si un conducator!

Si as putea spune ca asumarea, simtul raspunderii si implicarea construiesc principalul motiv pentru care Dan Barna a fost atat de asaltat in toata aceasta perioada, cu toate tunurile fixate pe el.

Pentru ca cei care ne-au condus exact invers se tem de schimbarea pe care aceste trei virtuti ar putea-o produce in mocirla pe care ei au creat-o cu girul oferit de noi prin nepasare.

Si tot de aici cred ca vine, de fapt, intrebarea pe care cu totii trebuie sa ne-o punem. Ce fel de presedinte vrem? Si cum presedintele reprezinta, simbolic, imaginea Romaniei si a clasei politice, intrebarea depaseste cadrul exclusiv prezidential.

Dupa 3 decenii in care am alternat resemnarea cu momentele de exuberanta si dezamagirea cu furia si revolta, suntem in mijlocul unui drum care poate lasa in urma toate aceste metehne si angoase. In ultimii trei ani, ne-am luptat si am fost batjocoriti, ni s-a intors spatele sau am fost ignorati, ne-am simtit abandonati si singuri in lupta pe care ar fi trebuit sa o duca cei alesi sa ne reprezinte.

Au fost atat de multe momente de trecut in istorie si care au aratat cate se pot face atunci cand ne implicam, incat simpla idee ca nu vom merge la vot intr-un numar covarsitor la alegerile de duminica mi se pare de neconceput.

Noua, romanilor, ne place sa ne uitam mereu spre binele altora. Insa prea putin ne-am pus problema cum putem sa invatam din binele altora pentru a schimba ceva in tara. Stiti de ce statele nordice o duc atat de bine, de exemplu? De ce au un nivel al coruptiei aproape neglijabil? De ce au un sistem de sanatate care salveaza, unul educational care invata si inoveaza, unul de ordine publica si siguranta care protejeaza?

Pentru ca acolo exista asumare si raspundere care porneste de la cetatean si merge pana la varful clasei politice. Pentru ca prezenta la vot este o certitudine pentru trei sferturi din populatia cu drept de vot. Iar efectul stiti care este? Finlanda, Danemarca, Norvegia si Islanda conduc topul celor mai fericiti oameni din lume.

Pentru ca mersul la vot pune presiune si cerne clasa politica, pentru ca mersul la vot arata implicare si educatie si pentru ca mersul la vot pune puterea in mainile celor pentru care politica trebuie sa lucreze - cetatenii.

Si stiti ce ar trebui sa ne scoata asta in evidenta, inainte de toate? Intocmai modul in care fratii nostri plecati peste hotare se comporta la vot. Cunoscand pe viu cele expuse mai sus, ei sunt nu doar ambasadorii nostri in strainatate, cat poate mai ales ambasadorii unei Romanii asa cum ar trebui sa fie in viitor, bazata pe experientele cu care ei pot veni la pachet. Si ultimii ani au demonstrat ca suntem din ce in ce mai multi si cei din tara care gandim si actionam la fel.

Ziua de maine arata, pentru fiecare dintre noi, in functie de cum punem capul pe perna. Ne trezim dimineata reluandu-ne viata asa cum am lasat-o in seara precedenta. Si stim asta.

Dar mai este ceva ce trebuie sa constientizam o data pentru totdeauna. Ne trezim dimineata in realitatea dictata de politicieni! Tot ce se intampla in jur tine de toate deciziile si indeciziile luate de cei care trebuie sa ne reprezinte.

Si atunci de ce inca ne pacalim singuri spunand ca nu depinde de noi? Ca nu putem schimba nimic? Ca votul nostru nu ar face diferenta?

E timpul sa ne trezim! Toate iluziile de dupa 1990 s-au prabusit demult, dar cu toate acestea, inca nu ne-am desteptat de tot!

Ultimii ani nu trebuie sa fi fost degeaba, cu toata exuberanta pe care implicarea noastra civica a creat-o din revolta! Nu trebuie sa ajungem din nou sa regretam abominatiile create si de absenta la vot din 2016! Nu ne mai putem permite sa pierdem inca un ciclu electoral, pentru ca timpul trece si prapastiile se adancesc!

Raspunderea pentru ziua de maine nu e doar in mainile politicienilor, ci in primul rand a noastra! Nu lasa pe altii sa decida pentru tine! Vino la vot si nu doar acum, ci de fiecare data cand suntem chemati la urne!

Mihai Sandu este consilier parlamentar cu o experienta de peste 6 ani in administratia publica centrala si expert pe relatii externe al USR. Purtator de cuvant al USR Prahova.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#candidati prezidentiale 2019, #Dan Barna candidat, #participare vot prezidentiale , #alegeri prezidentiale 2019