Misiunea lui Ciolos incepe de la "30 + 1"

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 16:16
12701 citiri

Daca isi inchipuie cineva ca am sa ies la vot ca sa-i ridic pe PSD-istii viciosi si sa-i asez pe PNL-istii penibili, ei bine acela se insala amarnic, iar ca mine exista probabil un segment important, daca nu decisiv, de alegatori cu mintea limpede.

Imi pare rau ca nu inteleg starea actuala in care raspunsul la virulenta atacului la ideea de europenism este "ba a ma-tii" si constat cu stupoare ca nici unii, nici altii nu inteleg adevaratul sens al mecanismelor europene in care Romania trebuie sa se identifice ca o rotita in acest angrenaj.

Regret ca nu pot face prea mare distinctie intre jurnalismul de tip Gadea sau Badea (nu mai stiu prenumele) si cel de tip Rares Bogdan sau Rifai, cu atat mai mult cu cat acestia se raliaza politicii de tip televiziune-paravan a lui Voiculescu sau Gusa. Cert este ca toti acesti protagonisti m-au lecuit in urma cu trei ani de setea de circarie in platoul de televiziune.

Zilele trecute, intamplator, am asistat la atacul comandat al jurnalistei fanion a Realitatii TV la adresa fostului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Cifra de peste 7 miliarde de euro adusa de guvernul tehnocrat in 2016 este cat se poate de reala, iar lansarile au totalizat un numar de 74 de apeluri, totalizand peste 15 miliarde de euro, putand fi probata prin documentele oficiale emise la preluarea mandatului de slujitorii PSD (sursa: AICI); nu mai vorbim de initierea unor proiecte - legislative, programatice, operationale, functionale - care au reusit sa deblocheze in 2016 mecanismul absorbtiei.

In traducere libera pentru distinsa Rifai, guvernul tehnocrat a reusit in 2016 sa atraga si o suma record si a lansat si peste jumatate din proiectele pentru 2014-2020, iar daca mergeti pe documentele oficiale indicate, se poate observa si progresul in ceea ce priveste conditionalitatile. Capisci?

Un joc ieftin, la care orice raspuns era prost pentru ca set-up-ul jurnalistei era unul marsav. In vremuri demult apuse, imi aduc aminte ca intram in emisiuni despre fonduri europene cu Ionel Danca (azi lider marcant al aceluiasi PNL), care (desi se incerca) a primit raspunsuri transante si argumentate care l-au descurajat sa se arunce mai departe.

Sunt convins ca si Ghinea a avut argumentele la el, dar sunt constient ca avantajul de a nu fi implicat politic mi-a dat intotdeauna lejeritatea de a aborda detasat un altfel de discurs la solicitarea jurnalistilor.

Mi-am adus aminte fara sa vreau de ultima interactiune electorala la care am luat parte ca telespectator al distinsei june Rifai, cu ani in urma, cand aceasta a plesnit la adresa unui biet candidat o intrebare plina de ura oarba: "Ce este acela un document?". Fara cuvinte!

Si uite-asa mi-am luat pauza 3 ani de la jurnalismul comandat si politica schioapa si m-am adancit in presa scrisa si proiectele mele de cercetare sau cele guvernamentale.

Pe acest fond, salutara este iesirea curajoasa a lui Dacian Ciolos in dorinta de a sparge amalgamul de alternanta dezamagitoare in care e impinsa tara cu buna stiinta. Romanii trebuie sa stie clar ca solutia de iesire din marasmul economic, politic si social nu este aceea de a renunta la compromisuri invechite si de a gira compromisuri noi, ci aceea de a da mandatul celor care se pricep sa construiasca ceva trainic pentru viitorul tarii.

Romanii care vor face diferenta sunt cei de la "30 + 1" procente in sus, iar cu cat un mesaj ferm, clar, profesionist este mai eficient, cu atat corelatia dintre plusul de participanti la votare si alegerea caii a treia este una mai stransa si pozitiva.

Alegatorii de la "30+1" nu concep sa-l ridice pe Dragnea ca sa-l aseze pe Orban, ci isi doresc un lider cu aplomb, cu o carte de vizita respectabila in toata Europa, care a dovedit intr-un an de guvernare ca este capabil sa genereza schimbarea.

Decriptand realitatea, in reprezentarea functionala a alegerilor din 26 mai atuul Iohannis in ecuatia PNL-ista este o variabila reziduala care se va lipi de factorul determinant, adica cel care va castiga alegerile, mai putin PSD. Aceasta reprezentare abstracta genereaza si un mecanism logic de luare a deciziei, prin care Dacian Ciolos este capabil sa faca diferenta.

Jocul nu este nici pe departe pierdut, dimpotriva, acum se inteteste, iar mintile limpezi ale celor care s-au consacrat sub sintagma "tehnocratie", adica oameni care inainte de a fi politicieni s-au evidentiat intr-o meserie, trebuie sa aiba o abordare pe masura si in politica.

Intr-un context general global, in care doctrinele invechite sunt compromise, mesajele politice inflamate sunt decredibilizate, iar platformele politice traditionale sunt sever contaminate, succesul in alegeri este bazat pe functionalitate si nu pe obiectiv.

Cu alte cuvinte, fortele noi care isi doresc sa reprezinte cat mai bine interesul alegatorilor trebuie sa se concentreze pe eficientizarea mecanismului de luare a deciziei in contextul politic dat si nu pe ideea de a incerca sa pluseze in spirala ametitoare a promisiunilor desarte.

Vulnerabilitati precum Rares Bogdan sau Orban, ori Codrin Stefanescu si Dragnea, trebuie abstractizate, incluse in modelarea ecuatiei politice, iar avantajul sa fie valorificat in folosul celor care inteleg politica fiind ceva rational, argumentat si reprezentativ in jocul democratic.

In arena politica, Romania nu are nevoie nici de manelisti perversi, nici de trubaduri afoni la chitara, ci de un dirijor care sa dea viata unei partituri a cinstei, onoarei si bunastarii.

Iesim la vot #maipeseara, dupa inghesuiala celor 30%.

Octavian Serban este doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ciolos alegeri europarlamentare, #absorbtie fonduri europene Cristian Ghinea , #alegeri europarlamentare 2019