Mezina candidatilor PNL a studiat la Oxford si vrea sa readuca tinerii in tara Interviu

Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 10:56
39351 citiri
Mezina candidatilor PNL a studiat la Oxford si vrea sa readuca tinerii in tara Interviu
Foto: Facebook/ Mara Mares

Cel mai tanar candidat PNL aflat pe loc eligibil, Mara Mares, doreste revigorarea scolilor de arte si meserii si scaderea somajului in randul tinerilor.

In varsta de doar 24 de ani, Mara Mares deschide lista PNL la Camera Deputatilor in judetul Brasov.

Tanara a plecat la studii in Marea Britanie la 16 ani, intai la colegiul St. Clare's din Oxford, apoi la King's College London, dupa care cate un an la stiinte politice in Madrid si master la University College of London.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mara Mares a spus ca isi doreste ca si alti tineri romani care studiaza in strainatate sa revina in tara, insa subliniaza ca este nevoie sa li se creeze conditii optime pentru a lucra aici.

Sunteti cel mai tanar candidat PNL pentru alegerile parlamentare. Cum ati ajuns in fruntea listei pentru Camera Deputatilor in judetul Brasov?

Am revenit in Romania cu gandul de a face ceva pentru tara mea, de a ma implica activ in modernizarea societatii romanesti. Drept urmare, m-am inscris in competitia interna a PNL pentru un loc pe lista de candidati.

Am prezentat un proiect in fata unei comisii interne de partid si, intr-un mod cat se poate de transparent, s-a anuntat public ca organizatia PNL Brasov a avut curajul si increderea de a ma desemna prima in fruntea listei de candidati pentru Camera Deputatilor.

De ce va doriti o functie in Parlament si nu ramaneti in afara tarii? Mai ales ca ati trait si studiat multi ani la Londra.

Intr-adevar, sansa de a locui si studia in strainatate mi-a conferit o multitudine de oportunitati pentru a ramane acolo. As fi putut munci in mediul privat sau in cadrul institutiilor europene.

Dar din momentul in care am plecat din Romania, mi-am promis sa profit de perioada petrecuta in strainatate, sa acumulez cunostinte si competente pe care sa le pot aplica ulterior la mine in tara si nu in alta parte. Nu am renuntat niciodata la aceasta idee si intr-un final m-am intors acasa.

De ce PNL si nu alt partid?

Viziunea si ideologia liberala sunt cele mai consonante cu imaginea mea despre cum ar trebui sa functioneze o societate. Imagine pe care mi-am conturat-o in cei 5 ani de studiu in domeniul stiintelor politice.

Mai apoi, semnalul dat de catre PNL de reinnoire a clasei politice, de a aduce in fata oameni noi, oameni tineri, a facut ca eu sa beneficiez de aceasta oportunitate de a candida si de a pune in aplicare planurile pe care le am pentru tineri.

Ce anume va atrage din viziunea si ideologia liberale?

In primul rand, ma refer la acea parte a doctrinei liberale care incurajeaza acea dezvoltare a propriului potential, si anume nu acea grija sociala poate uneori exagerata a celor de pe partea stanga, ci crearea acelor medii in care fiecare sa se poata dezvolta singur, fara ca statul sa intervina extraordinar de mult. Si acea viziune am intalnit-o si la conservatorii britanici, pentru ca am trait printre englezi si am luat contact si cu politica de acolo.

Deci doctrina "Prin noi insine"...

Exact. Nu puteam sa o zic mai bine.

Care sunt planurile pe care le aveti, odata ajunsa in Camera Deputatilor? Concret, daca veti fi deputat, ce proiecte aveti in gand?

Imi doresc sa imbunatatim situatia tinerilor din Romania, pentru ca eu, ca si tanar, cred ca poate am o viziune mai clara a durerilor tinerilor, a gandurilor, dorintelor acestora. Si acum, din nefericire, nu o duc bine.

Din punctul asta de vedere, as dori sa imbunatatim cumva accesul acestora la piata muncii.

Problema pe care o consider cea mai grava este legata de somajul in randul tinerilor, accesul acestora pe piata muncii si incurajarea tinerilor sa-si deschida propria afacere. Avem un somaj ridicat, de 24%, in randul tinerilor, peste media europeana. Pentru ameliorarea situatiei in acest domeniu imi propun, in prima instanta, trei obiective.

Primul este regandirea si imbunatatirea sistemului de acordare a stimulentelor fiscale pentru companiile care angajeaza tineri din categoria 18-35 de ani.

Deja exista stimulente fiscale pentru companiile care angajeaza tineri. Dar se pare ca acestia sunt niste bani care merg o singura data la angajatori si se pare ca nu este suficient. Eu ma gandeam la niste scutiri de taxe pentru cei care angajeaza tineri intre 18 si 35 de ani. Trebuie armonizat si cu legislatia, sa vedem in ce masura se poate.

Apoi, cel mai important mi se pare cresterea accesului la informatii legate de finantari acordate de stat pentru tinerii antreprenori si debirocratizarea la maxim a procesului prin care tinerii obtin aceste fonduri. Tinerii sa stie cum pot sa-ti deschizi o afacere, care sunt pasii necesari, cum mentii aceasta afacere.

O solutie pentru asta ar fi crearea unui cadru legal de mentorship, care inseamna ca oameni cu experienta in domeniile lor, directori de companii mari care sunt in business de mult timp, sa impartaseasca din cunostintele lor acelor tineri care doresc sa ia si ei calea antreprenoriatului. Aceasta idee poate fi finantata de POCU 2014 - 2020. Daca vom reusi sa fim isteti, poate nici nu trebuie sa scoatem vreun ban din buzunar.

Un alt plan este proiectul meu de tara, si anume repatrierea studentilor romani plecati in strainatate. Din ce in ce mai multi pleaca si marea majoritate nu se mai intorc. Si in primul rand cred ca e important sa aflam cati dintre acestia sunt plecati. Pentru ca la ora actuala nu exista absolut niciun numar, nu s-a deranjat nimeni sa-i numere si sa vada cati dintre ei au plecat sau unde au plecat, cati doresc sa se intoarca.

Exista niste statistici facute de Liga Studentilor Romani din Strainatate, insa nu avem un numar clar. Este nevoie de o institutie de resort care sa numere.

Cand v-ati intors?

Eu m-am intors in primavara acestui an. Plecarea mea a fost in felul urmator: vara mi-o petreceam aici, 3-4 luni, vacantele, deci cumva eram 60 la suta acolo, 40 la suta aici.

Exodul creierelor, brain drain-ul, e o problema reala. Si cred ca ne-ar ajuta foarte mult daca reusim sa-i intoarcem macar pe o parte dintre acestia.

De ce v-ati intors si de ce ar trebui ceilalti sa va ia drept exemplu?

Am plecat cu gandul ca voi veni inapoi. Nu m-am gandit nicio clipa sa raman acolo. Am plecat la 16 ani, cu ideea ca voi invata in Marea Britanie, voi dobandi niste cunostinte, niste abilitati pe care le voi aplica la mine in tara dupa ce voi termina studiile, ceea ce s-a si intamplat.

De ce n-ati studiat in Romania?

De copil am visat la faimoasele universitati din Marea Britanie si am inteles pe atunci de la profesoara mea de engleza ca este recomandat sa termini si liceul acolo, ca sa poti intra la o facultate buna. Asta am si facut, am facut clasa a 11-a si a 12-a acolo, am ramas la facultate, master, apoi am revenit acasa.

Am simtit ca locul meu e in Romania, nu altundeva. Sunt foarte recunoscatoare pentru sansa pe care am avut-o de a pleca acolo, insa nu mi-am vazut niciodata locuind in Marea Britanie pe termen lung.

Justitie, economie si finante, sanatate, educatie - ce domeniu va intereseaza cel mai mult si in care este cel mai mult de lucru in Romania?

Cel putin in ceea ce-i vizeaza pe tineri este nevoie de a depune eforturi in toate domeniile enumerate mai sus. Ar fi incorect sa le prioritizez sau sa fac un clasament intre acestea, toate sunt importante.

In ceea ce ma priveste, domeniul educatiei se pliaza cel mai mult pe ceea ce imi doresc sa fac eu pentru tinerii din Romania.

Ati spus despre tinerii intorsi din afara tarii, de la studii. Dar odata intorsi, banuiesc ca nu mai este vorba despre educatie, ci despre a pune in practica ceea ce au invatat acolo. Cum doriti sa lucrati pentru imbunatatirea domeniului Educatiei, in conditiile in care ati spus ca vizati tinerii care invata in afara tarii?

Vorbeam despre doua lucruri diferite. Foarte multi dintre cei care pleaca si studiaza in strainatate vor sa ramana in mediul academic si sa faca cercetare, sa devina cadre didactice. Din punctul asta de vedere, am putea sa contribuim la fondurile pentru cercetare.

Pe domeniul educatiei din Romania, una dintre ideile mele si ale partidului ar fi reintroducerea invatamantului dual, pentru ca stim ce s-a intamplat cu scolile de arte si meserii.

La Brasov avem o scoala de genul asta, deschisa curand, scoala Kronstadt, care functioneaza in parteneriat cu agentii economici. Batalia este mult mai mare decat pentru alte licee. Se fac meditatii mult mai mult ca sa se intre la scoala Kronstadt, care este o scoala de invatamant dual, unde se munceste si se invata in acelasi timp. As vrea as incercam si sa nu mai discreditam oamenii care aleg sa faca o meserie si nu aleg neaparat drumul unei facultati, unui master, unui doctorat poate.

Imi mai puteti da un alt exemplu de scoala de genul asta?

Sunt convinsa ca mai exista scoli de genul asta, eu stiu sa va spun ce s-a intamplat la mine la Brasov. Si cred ca e un exemplu foarte bun si n-ar trebui sa ne oprim aici. Nu mai avem maistri, nu mai avem cunoscatori intr-ale domeniilor acestora mai practice si mai putin teoretice.

Daca ar trebui sa dati astazi cuiva un sfat, de a studia aici, dupa liceu, sau in afara tarii, ce i-ati spune?

Fiecare trebuie sa-si urmeze propria-i cale si propria-i dorinta. Asta a fost visul meu, sa plec si sa ma intorc. Poate drumul altora este sa ramana aici. Insa eu cred ca si cei care pleaca, mi-as dori sa se si intoarca apoi. Exista avantaje si dezavantaje la fiecare drum ales. Nu cred ca crede nimeni ca umbla cainii cu covrigi in coada in strainatate. Mai ales pentru un student.

Daca vorbim despre un elev in mod particular, as putea sa-i dau un sfat, dar la modul general n-as putea sa spun. Fiecare stie ce-i mai bine pentru el si fiecare are potentialul lui pe care noi trebuie sa-l ajutam sa si-l acceseze la maximum.

Ce modele aveti in politica - din Romania si din afara tarii?

Politicianul roman care reprezinta un model pentru mine este, fara discutii, Dacian Ciolos. Pentru modestia, calmul si chibzuinta de a-si duce la indeplinire obiectivul asumat odata cu preluarea mandatului de prim-ministru, acela de a asigura stabilitatea politica si economica a tarii.

Dintre politicienii din afara tarii, cel mai mult ma inspira Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate. Pentru ca este o femeie tanara care gestioneaza reusit situatiile delicate pe care le presupune functia detinuta.

Care sunt sfaturile pe care le-ati primit sau le primiti de la oameni politici romani?

Primesc multe sfaturi; de la politicieni implicati la nivel national sau local, de la oameni din presa sau de la prieteni de pe Facebook. Ascult cu atentie si incerc sa invat cat mai multe de la toata lumea. Printre sfaturile pe care le primesc cel mai des si pe care imi propun sa le aplic sunt: evitarea promisiunilor care nu pot fi realizate, sa merg inainte indiferent de piedicile care imi vor aparea in cale si sa ma astept la tot ce e mai greu posibil.

Au fost colegi liberali care nu au fost de acord cu unele candidaturi. Au fost voci in interiorul PNL care v-au criticat prezenta pe liste, in detrimentul altor politicieni cu vechime?

Am aflat, din presa, ca as fi luat locul unei sau altei persoane. Nu este adevarat, eu nu am concurat impotriva nimanui, ci doar m-am inscris in competitia interna, prezentand un proiect in fata unei comisii. Nu as putea raspunde acestor critici altfel decat demonstrand, in timp, prin ceea ce voi face, ca decizia colegilor mei a fost una inspirata. Voi lasa faptele sa vorbeasca pentru mine.

Cum vedeti politica din tara noastra comparativ cu cea din Occident? Care sunt defectele oamenilor politici din Romania?

Principala diferenta, care poate fi sesizata din prima, este legata de atitudinea pe care o au politicienii referitor la pozitia pe care o ocupa. In Occident, politicianul este un "public servant", o persoana care se pune in slujba comunitatii sau societatii, pe cand in Romania foarte multi politicieni se considera a fi niste privilegiati si actioneaza ca atare. Aceasta mentalitate paguboasa necesita a fi schimbata.

Cate mandate va vedeti in Parlament?

Nu mi-am facut un scop in a acumula un anume numar de mandate. Si unul singur este suficient, daca reusesc sa pun in aplicare tot ce mi-am propus sa realizez pentru tinerii din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Mara Mares candidat tanar PNL, #Mara Mares educatie Romania, #Mara Mares tineri Romania , #alegeri parlamentare 2016