Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Medic roman din Londra, in The Guardian: Mi s-a refuzat dreptul constitutional de a vota

Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 23:45
7086 citiri
Medic roman din Londra, in The Guardian: Mi s-a refuzat dreptul constitutional de a vota

Protestele si nemultumirile romanilor din strainatate care nu au putut vota in primul tur al alegerilor prezidentiale, cu toate ca au stat la coada cateva ore, continua si la aproape o saptamana de la acel moment.

Diana Silvia Stirbu, medic roman din Londra, scrie pentru The Guardian cum a stat la coada sase ore pentru a vota, dar nu a reusit sa o faca, acuzand ca i-a fost refuzat acest drept constitutional.

Alegeri prezidentiale 2014: Ce povestesc romanii din diaspora care au stat la coada la vot

Alegerile prezidentiale 2014: Unde si cum pot vota romanii din diaspora pe 16 noiembrie

"Pe 2 noiembrie, mii de romani din strainatate si-au vazut refuzat dreptul de a vota la alegerile prezidentiale de catre Guvernul lor. Am fost unul dintre cei care s-au prezentat la ambasada din Londra si au stat incapatanati la coada timp de sase ore pentru a vota, fara succes. Ambasada si-a inchis usile la 21.00. Politia britanica a fost chemata pentru a proteja oficialii de furia celor ramasi pe dinafara procesului democratic.

Cum s-a intamplat mai exact aceasta strigatoare infrangere a drepturilor civile? Cozile lungi formate in afara sectiilor de vot din Europa s-au datorat organizarii slabe - unii ar putea spune chiar organizarii deliberat slabe - cu toate ca prim-ministrul roman neaga orice proasta gestionare a alegerilor din strainatate, pretinzand in schimb ca procedurile au fost aplicate pentru a evita frauda electorala in diaspora. Diaspora, ne spun alegerile precedente, tinde sa voteze, la vremurile decisive, impotriva PSD, partidul care a mostenit mare parte din infrastructura, mentalitatea si memoria colectiva a fostului Partid Comunist.

Romanii din diaspora, dispusi sa faca voluntariat la alegeri - scrisoare pentru Ponta din SUA

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora: Turismul electoral de care putem fi mandri

Am putea doar sa numim acest lucru 'birocratie ineficienta' si sa mergem mai departe. Cu toate acestea, venind din Romania, o tara care a trait sub 45 de ani de comunism, stiu ca aceasta 'birocratie inceata si proasta' este un semn al unui stat corupt si opresiv.

Timp de decenii, regimurile comuniste din Europa de Est au folosit masinaria birocratica a statului pentru a-i face pe oameni sa se simta in incapacitate, sa se teama si sa-i faca sa taca si, pe 2 noiembrie, am avut sentimentul nelinistit ca la ce am asistat a fost o opresiune sofisticata si o frauda electorala, pe masura ce democratia s-a stricat din cauza conducerii slabe. Din acest motiv, nu pot sa tac si vreau ca lumea sa stie ca mi s-a refuzat dreptul meu constitutional de a vota", scrie Dr. Diana Silvia Stirbu, din Londra.

Alegeri prezidentiale 2014: Romanii din diaspora se mobilizeaza pentru turul doi

Romanii au fortat votul dupa inchiderea urnelor la Paris, Viena si Londra - jandarmii au intervenit

Mii de romani au protestat, duminica seara, in diaspora, fiind nemultumiti ca nu au reusit sa voteze, in primul tur al alegerilor prezidentiale. Cele mai mari probleme au fost la Ambasada Romaniei din Paris, unde peste 2.000 de oameni au fortat intrarea in institutie, suparati ca procesul de votare de duminica a fost extrem de greoi.

Manifestantii au fost nemultumiti ca au stat cateva ore la coada si pana la urma nu au putut vota. Ei au scandat "Jos Ponta!".

Ponta ameninta MAE: Daca nu poate un roman sa voteze in turul 2, plecati toti!

Premierul Victor Ponta a dat marti un ultimatum, avertizand ca reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe garanteaza cu functia buna desfasurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Corlatean nu isi da demisia: Ce masuri propune ca sa nu se repete dezastrul de la vot

Ulterior, ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat ca a propus Biroului Electoral Central (BEC) simplificarea procedurii de completare a declaratiei pe propria raspundere si a listei pe care trebuie sa se inscrie votantii din diaspora, precum si marirea numarului de cabine de vot, acolo unde o permite spatiul.

F.N.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#romani strainatate vot prezidentiale, #diaspora vot prezidentiale, #romani coada vot prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014