Marian Preda: Gestionarea unei victorii e la fel de importanta ca victoria insasi. 10 pasi cu ce e de facut acum

Luni, 27 Mai 2019, ora 13:53
6571 citiri
Marian Preda: Gestionarea unei victorii e la fel de importanta ca victoria insasi. 10 pasi cu ce e de facut acum
Foto: Facebook / Marian Preda

"Felul in care se gestioneaza o victorie este la fel de important ca victoria insasi. Acum e vremea actiunii rationale, nu exaltate, democratice, nu revansarde", spune sociologul Marian Preda, presedintele Senatului Universitatii din Bucuresti, enumerand cei 10 pasi care crede ca ar trebui facuti in continuare.

Intr-o postare pe Facebook, prof. dr. Marian Preda se declara "mandru de victoria poporului roman, care a invins din nou dictatura, hotia, raul absolut" si spune "ce-i de facut acum", in opinia sa.

In primul rand, "trebuie cautati cu grija, dovediti si drastic pedepsiti cei care au impiedicat romanii sa voteze",considera Marian Preda.

"Ceea ce au facut este o crima care nu trebuie sa se mai repete vreodata! Iar Guvernul si reprezentantii PSD trebuie sa isi ceara scuze publice fata de romanii din diaspora, dar si de tinerii impiedicati sa voteze in marile orase.

Este de datoria partidelor si politicienilor (inclusiv a celor sanatosi la cap din PSD) sa corecteze legislatia si sistemul de vot. Toti trebuie sa inteleaga odata ca aproximativ 3 milioane dintre cele 18 milioane de romani cu drept de vot traiesc in strainatate dar, slava Domnului, sunt inca cu inima si cu cetatenia romani, ba chiar dintre cei mai educati, patrioti, activi si inovativi, asa ca au dreptul sa voteze.

Daca ai 15% dintre romani in strainatate, trebuie sa ai 15% dintre sectiile de votare acolo, iar tehnologia si legislatia trebuie sa le permita sa voteze prin corespondenta sau fizic acolo unde traiesc. Cat mai repede", afirma Marian Preda.

In al doilea rand, ceea ce s-a intamplat duminica in diaspora trebuie preluat si "folosit de noii europarlamentari romani pentru a se redacta reglementari europene prin care sa se garanteze dreptul cetatenilor UE, deci si al romanilor, de a-si exercita dreptul de vot".

"Este nevoie de o legislatie europeana privind alegerile, de baze de date electronice cu votantii din Europa prin care sa monitorizeze votul pentru o tara sau alta si sa se evite votul dublu si de un sistem logistic trans-national pentru vot electronic sau la distanta", avertizeaza prof. Preda.

In al treilea rand, "referendumul trebuie pus rapid in aplicare", considera Marian Preda.

"Trebuie consolidata institutia referendumului, asa ca trebuie incluse in legislatie toate prevederile acestui referendum pentru justitie, dar si ale celor anterioare precum cel privind numarul de parlamentari", scrie acesta.

Apoi, trebuie "rapid reintrodus votul in doua tururi pentru primari", iar pe de alta parte PSD "trebuie mentinut la guvernare pana la anul".

"Lichelele din PSD (parlamentari, primari) care isi vor cauta acum refugiu la castigatorii USR-PLUS si PNL nu trebuie in niciun fel primite in aceste partide pentru a obtine o majoritate parlamentara vremelnica si inutila cu pretul compromiterii partidelor de opozitie.

Orice s-ar intampla astazi cu Dragnea, PSD trebuie lasat sa-si duca crucea si sa guverneze pana la anul. Fara dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate (ceea ce este putin probabil sa se intample) USR-PLUS si PNL nu trebuie sa incerce sa preia guvernarea. Ar fi o greseala ce va fi platita greu anul viitor", avertizeaza sociologul.

Insa, "pentru a mai limita efectele nocive ale guvernarii lui Dragnea", trebuie "sa se curete treptat institutiile de slugile lui si ale baronilor PSD, slugi care au lucrat impotriva legii, a bunului simt si a poporului".

"Va fi un razboi de uzura impotriva mediocritatii, clientelismului, incompetentei pe care trebuie sa-l poarte opozitia", indeamna Marian Preda.

Apoi, in timp ce "PNL va trebui sa se scuture de trecut, de spiritul USL-ist, de lichelele din partid si de intelegerile oculte cu PSD din diverse zone", alianta USR-PLUS "va trebui sa gestioneze increderea romanilor si sa-si consolideze proiectul in special in mediul rural".

"Pericolul preluarii filialelor de oportunisti incompetenti exista si trebuie gestionat", ii atentioneaza Marian Preda pe noii politicieni de la Alianta 2020.

Totodata, desi acum se lupta pentru sefia Opozitiei, "PNL si USL-PLUS sunt condamnate la cooperare pe termen mediu in interesul Romaniei", spune el.

"Prin votul acesta, poporul roman i-a mandatat ca impreuna sa reformeze clasa politica, societatea, Romania. Nu trebuie sa rateze aceasta sansa. Sustinerea lui Iohannis in schimbul numirii premierului de la USR-PLUS este un compromis rezonabil pentru Ciolos si Barna.

Iar PNL-ul sa se uite la voturile din marile orase, sa zica mersi pentru votul anti-PSD din rural si urbanul mic, sa-si vada lungul nasului si data viitoare sa-si puna pe liste oameni cat mai competenti. Si sa faca o alianta cu USR-PLUS pentru turul II al alegerilor locale de anul viitor daca vor sa respecte mandatul dat intregii opozitii de romani", este de parere Marian Preda.

Iar pasul 10 ar fi acela de a lasa PSD "singur".

"Au ei 'grija' unii de altii. Pana la urma supernovele obosite fac implozie. Candva, peste un ciclu electoral, un partid sanatos de stanga se va naste si in Romania pe modelul USR-PLUS", conchide Marian Preda.

C.B.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Marian Preda rezultate europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019