Majoritatea romanilor crede ca Rusia a fost si ramane principala amenintare la adresa securitatii tarii - sondaj INSCOP

Luni, 20 Mai 2019, ora 10:58
20989 citiri
Majoritatea romanilor crede ca Rusia a fost si ramane principala amenintare la adresa securitatii tarii - sondaj INSCOP
Foto: Arhiva Ziare.com

Cea mai mare amenintare pentru Romania este coruptia, considera romanii, potrivit unui sondaj de opinie al INSCOP Research. In plus, populatia crede ca Rusia a fost si ramane principala amenintare la adresa securitatii Romaniei.

Intrebati care ar fi cea mai mare amenintare pentru Romania in viitorul apropiat, 35% dintre romani aleg coruptia, 18,9% o noua criza economica, 15,4% un eventual razboi in zona si 13,9% scandalurile provocate de clasa politica.

8,5% aleg dezastre naturale, 5,2% terorismul, iar 0,7% iredentismul unor tari din zona, conform unui comunicat de presa remis luni Ziare.com.

Despre tarile vecine care pot fi considerare si prieten, romanii au ales: Republica Moldova cu 78,5%, Bulgaria cu 59% si Serbia cu 50%.

Pe ultimele locuri ale clasamentului se situeaza Ucraina si Ungaria cu 40%, respectiv 27,1%.

De asemenea, majoritatea romanilor (64,4%) crede ca Rusia a fost si ramane principala amenintare la adresa securitatii Romaniei.

62,6% dintre respondenti considera ca Ungaria actioneaza pentru a obtine controlul asupra Transilvaniei, intr-o forma sau alta. "59,2% cred ca Romania ar trebui sa aloce mai multi bani de la buget pentru Aparare si 58,2% ca Ungaria se amesteca intr-un mod nepermis in treburile interne ale Romaniei", potrivit sursei citate.

Aproape o jumatate dintre romani (49,2%) considera ca aderarea la UE a adus Romaniei mai degraba avantaje, 35% sunt de parere ca nu a adus nici avantaje si nici dezavantaje si doar 12% cred ca a adus mai degraba dezavantaje.

Aproape 45% dintre romani sustin ideea ca relatiile dintre Romania si SUA sa devina mai apropiate, in timp ce 39% cred ca acestea ar trebui sa ramana asa cum sunt. Doar 5,7% dintre romani cred ca relatiile dintre Romania si Statele Unite ar trebui sa fie mai putin apropiate.

In ce priveste securitatea tarii, 33,6% dintre romani cred ca tara este cel mai bine aparata de NATO, 24% de institutiile noastre de aparare si ordine publica (armata, serviciile secrete, politia), iar 12,6% considera ca nu reusim sa ne aparam in mod eficient nici singuri si nici cu ajutorul aliatilor nostri. Alti 9,7% dintre respondenti spun ca securitatea tarii este cel mai bine aparata de Uniunea Europeana si 9,2% de alianta cu SUA.

Sursa citata mai precizeaza ca 76,6% dintre romani considera mai degraba un avantaj economic faptul ca Romania are iesire la Marea Neagra, in timp ce 17,1% sunt de parere ca e mai degraba un dezavantaj fiindca suntem la ganita NATO/UE, fiind expusi unor amenintari la adresa securitatii nationale.

Referitor la politica internationala, 65,8% dintre romani se informeaza din stirile de la televizor, 22,1% de pe Internet, 3,6% de pe retelele sociale si 2,1% din reviste de specialitate.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sondaj securitate tara romani, #probleme Romania sondaj inscop , #sondaj