MAI, despre frauda electorala: 224 de contraventii, amenzi de peste 100.000 de lei

Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 13:09
2313 citiri
MAI, despre frauda electorala: 224 de contraventii, amenzi de peste 100.000 de lei
Foto: Antena 3

Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) au anuntat ca fraudele din campania pentru alegerile parlamentare au fost cu o treime mai mici decat in perioada celei pentru referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.

"Numarul mai redus de sesizari din aceasta campanie se datoreaza existentei unui cadrul legal mai clar referitor la mita electorala, campaniei noastre anti-frauda si a activitatii zilnice a MAI pe linie de ordine publica", a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului, Monica Dajbog, duminica, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acesteia, in trei saptamani de campanie electorala au fost descoperite 224 de contraventii, pentru care s-au dat amenzi de peste 100.000 de lei si se efectueaza verificari cu privire la 215 sesizari privind posibile infractiuni, dintre care 31 se refera la mita electorala.

Neregulile se refera la mese festive gratuite, oferire de mancare sau bauturi, servicii medicale sau juridice.

Monica Dajbog a mai precizat ca de la inceputul campaniei electorale pana in prezent au fost inregistrate in total 557 de sesizari privind posibile incalcari ale legislatiei electorale fara a fi semnalate evenimente deosebite, iar majoritatea sesizarilor se refera la afisajul electoral.

Dintre acestea, peste 302 au avut loc in mediul rural, iar putin peste 225, in cel urban, judetele in care au avut loc cele mai multe sesizari de frauda fiind Prahova, Dambovita si Gorj, iar cele mai putine in Bihor, Bistrita-Nasaud si Tulcea.

In primele trei saptamani din campania electorala pentru referendum au afost semnalate 1.741 de evenimente de acest gen.

"Pe langa activitatea de asigurare a ordinii si linstii publice, prin directia de evidenta a persoanelor, MAI a dispus o serie de masuri pentru obtinerea de carti de identitate celor care nu mai au documente valabile", a mai spus Monica Dajbog.

Astfel, reprezentantii acestei directii se vor deplasa la locuintele situate la mare departare de sediul institutiilor. In plus, ele vor avea program extins de lucru, chiar si in weekendul in care au loc alegerile.

"In ceea ce priveste sarcinile pe care Ministerul Administratiei si Internelor trebuia sa le indeplineasca pana la aceasta data pentru pregatirea alegerilor, precizam ca in aceasta saptamana au fost confectionate stampilele cu mentiunea VOTAT si au fost tiparite buletinele de vot si timbrele autocolante. Toate materialele necesare votarii vor fi predate presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare saptamana viitoare, termenul limita fiind 7 decembrie", a mai precizat purtatorul de cuvant al MAI.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#MAI amenzi fraude electorale, #MAI fraude electorale, #amenzi fraude electorale , #alegeri parlamentare 2012