MAI anunta ca au fost deja pregatite buletinele de vot, iar acum se afla sub paza

Marti, 22 Septembrie 2020, ora 16:42
1497 citiri
MAI anunta ca au fost deja pregatite buletinele de vot, iar acum se afla sub paza
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Afacerilor Interne a transmis marti, 22 septembrie 2020, ca toate buletinele de vot au fost tiparite, fiind in curs de finalizare activitatile de preluare si depozitare in spatii puse la dispozitie de institutiile prefectului.

"Conform prevederilor legale, Ministerul Afacerilor Interne urmareste, cu precadere, ca toate institutiile implicate in organizarea si desfasurarea alegerilor locale sa realizeze actiunile din Programul calendaristic la termenele aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 576/2020.

Pana la acest moment, toate sarcinile au fost indeplinite in termenul legal.

In ceea ce priveste sarcinile ce revin MAI, conform calendarului aprobat de Guvernul Romaniei, ii asiguram pe toti cetatenii ca s-au luat toate masurile pentru a nu exista nicio intarziere si pentru ca intreg procesul electoral sa se desfasoare in conditii de legalitate si siguranta", a transmis Monica Dajbog, purtatorul decuvant al MAI.

Buletinele de vot, sub paza

Reprezentanta MAI a mai spus ca, in perioada 17-18 septembrie, reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne au participat la predarea stampilelor cu mentiunea "VOTAT" si a timbrelor autocolante catre institutiile prefectului.

"Buletinele de vot si celelalte materiale necesare votarii vor ramane sub paza efectivelor MAI pana la preluarea lor de catre presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare in preziua votului.

Ulterior, efectivele MAI vor asigura masurile de protectie la cele 18.794 de sectii de votare".

Ministerul de Interne a mai transmis ca au fost luate toate masurile pentru mentinerea si asigurarea ordinii si linistii publice in localitatile tarii pe intreaga perioada electorala, in sistem integrat, cu participarea politiei, jandarmeriei, politiei de frontiera si a celorlalte structuri operative.

Pe timpul campaniei electorale, efectivele MAI sunt responsabile cu asigurarea masurilor de ordine publica cu ocazia manifestarilor publice electorale si a pazei locurilor de realizare si de depozitare a buletinelor de vot si a celorlalte materiale electorale, precum si cu cercetarea sesizarilor cu privire la producerea unor incidente electorale.

Referitor la desfasurarea campaniei electorale, pana astazi au avut loc 1.160 de manifestari electorale in municipiul Bucuresti si in alte 537 de localitati.

Nu au fost inregistrate evenimente de o gravitate deosebita, masurile de ordine publica fiind asigurate de peste 3.300 de angajati ai MAI.

Ce incidente au fost inregistrate in aceasta campanie electorala. Au fost aplicate sute de amenzi

De la inceputul campaniei electorale au fost inregistrate 669 de sesizari privind evenimente electorale dintre care 80 nu s-au confirmat, iar 268 sunt in curs de cercetare.

Cele mai multe sesizari au fost despre:

* distrugerea, deteriorarea sau murdarirea afiselor electorale ori a anunturilor de propaganda electorala;

* nerespectarea prevederilor legale referitoare la tipurile de materiale de propaganda electorala ce pot fi utilizate in campania electorala;

* nerespectarea masurilor de protectie sanitara dispuse in context electoral;

* nerespectarea hotararilor birourilor electorale sau ale Autoritatii Electorale Permanente.

In urma verificarilor efectuate, au fost constatate 386 de contraventii, fiind aplicate amenzi in valoare de peste 92 de mii de lei.

Pentru nerespectarea masurilor de protectie sanitara in context electoral, de la debutul campaniei electorale au fost constatate 25 de contraventii, fiind sanctionate cu amenda sau avertisment 36 de persoane.

Pe timpul campaniei electorale, au fost constatate 149 de infractiuni pentru care sunt cercetate 128 de persoane.

In continuare, Ministerul Afacerilor Interne va asigura efectivele necesare pentru desfasurarea intr-un climat de siguranta publica a campaniei electorale, dar si pentru indeplinirea in bune conditii a tuturor categoriilor de misiuni ce ne revin, inclusiv in contextul pandemiei.

Spre exemplu, doar in ultimele 24 de ore, efectivele MAI impreuna cu reprezentanti ai altor institutii au verificat 2.240 de operatori economici si peste 20 de mii de persoane cu privire la respectarea masurilor de protectie sanitara. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 727 de sanctiuni contraventionale, in valoare de aproximativ 200 de mii lei.

Actiunile pentru protejarea sanatatii cetatenilor vor continua pe toata perioada pandemiei.

Topul celor mai ciudate afise electorale: "E sansa mea sa ma pricopsesc!"

Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale vor avea loc duminică, 31 martie, în cele 81 de provincii ale Turciei, iar Partidul Justiției și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan caută să recâștige...
PNL, în impas major înaintea alegerilor. Analist: “Există temerea să nu se creeze o forță revoluționară în interiorul partidului”
PNL, în impas major înaintea alegerilor. Analist: “Există temerea să nu se creeze o forță revoluționară în interiorul partidului”
PNL trece prin momente dificile cu doar câteva luni înainte de alegeri. Motivul principal este reprezentat de listele comune pentru alegerile locale, iar mulți dintre liderii din teritoriu au...
#alegeri locale, #masuri alegeri, #pregatiri alegeri, #Ministerul de Interne , #alegeri locale 2020