Iohannis raspunde cererilor lui Macovei. Macovei: Eu il voi vota

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 15:15
9729 citiri
Iohannis raspunde cererilor lui Macovei. Macovei: Eu il voi vota
Foto: Romania Libera

Monica Macovei a anuntat joi ca il sprijina pe candidatul ACL la presedintie, Klaus Iohannis, dupa ce acesta a anuntat public ca nu doar ca accepta conditiile ei, dar le are deja incluse in programul sau politic. Ea a facut un apel si catre votantii ei sa isi indrepte optiunile catre acelasi candidat.

"Ma bucur ca domnul Iohannis a declarat ca accepta Acordul pentru salvarea statului de drept si a democratiei in Romania pe care i l-am propus ieri. Astept cu interes si semnatura domnului Iohannis pe cele 10 principii si proiecte pe care oamenii, prin votul lor, mi le-au cerut sa le promovez si sa le sustin. Eu il voi vota pe domnul Iohannis. Marele pericol pentru Romania, in acest moment, este Victor Ponta", a scris pe Facebook Monica Macovei.

"Daca nu ne luptam cu Ponta ne intoarcem la comunism"

Ulterior, intr-o interventie la Realitatea Tv, Macovei si-a indemnat si votantii sa procedeze ca ea.

"Voi vota cu domnul Iohannis. Catre alegatorii mei fac acelasi indemn", a spus Monica Macovei la postul de televiziune citat. Ea a precizat insa ca nu poate hotari in numele acestora si ca "ei vor decide in continuare pentru ei".

"Tara e la rascruce si daca nu ne luptam cu totii impotriva lui Ponta ne intoarcem in comunism", a incheiat Monica Macovei. Intrebata daca urmeaza sa participe activ la campania lui Klaus Iohannis, politicianul a pus ca "Discutam de maine incolo".

Miercuri, Monica Macovei a postat pe Facebook o lista de "cerinte esentiale" pe care Klaus Iohannis ar trebui sa le accepte, daca isi doreste sustinerea ei in turul 2 de scrutin, sub forma unui "Acord pentru salvarea statului de drept si a democratiei in Romania".

Macovei trage linie: Sprijin conditionat pentru Iohannis, plangere penala pentru Ponta

"In cazul in care acceptati aceste minime cerinte, va rog sa semnati acest Acord, cu mentiunea ca va angajati sa il respectati in totalitate, atat in calitatea dumneavoastra de presedinte PNL si co-presedinte ACL, cat si in cea de viitor presedinte al Romaniei", si-a incheiat postarea Monica Macovei.

Raspunsul lui Iohannis pentru Macovei

Candidatul ACL Klaus Iohannis a acceptat joi, intr-un discurs public, initiativele celor care vin sa-l sprijine, sustinand insa ca "voturile romanilor nu sunt marfa".

"Am luat act, recunosc, cu bucurie, de afirmatiile doamnei Monica Macovei prin care spune ca doreste sa ma sprijine in situatia in care eu imi asum o serie de puncte. Foarte bine, sunt bucuros sa reafirm ca toate aceste lucruri se gasesc in programul meu prezidential si unele dintre ele au fost reafirmate chiar astazi de mine: independenta justitiei, statul de drept, faptul ca nu voi gratia corupti.

Cred ca prin asta am dat un raspuns rezonabil doamnei Macovei. Pot sa reconfirm, cu mare placere, aceste lucruri si intr-un document scris. Sunt aceleasi lucruri pe care mi le doresc si eu pentru Romania, pentru o societate dreapta", a spus Iohannis.

Acesta a explicat, insa, ca aceasta sustinere nu inseamna ca voturile oamenilor sunt tranzactionate.

"Voturile romanilor nu sunt tranzactionabile ca o marfa, nu pot sa fie negociate cu politicienii. Eu ma adresez oamenilor, nu unor politiceni care cred ca pot negocia in numele oamenilor. Sigur ca e bine ca politicieni profilati sa vina alaturi de mine, dar nu inseamna niciun fel de negocieri, inseamna ca vin alaturi de mine pentru ca au aceleasi ganduri in privinta schimbarilor care trebuie facute in Romania", a spus Klaus Iohannis.

Cei doi candidati ramasi in cursa prezidentiala incearca in aceste zile sa obtina sustinerea cat mai multor fosti contracandidati din primul tur pentru a-si asigura prezenta la vot a electoratelor acestora.

Victor Ponta a purtat discutii cu Corneliu Vadim Tudor, Teodor Melescanu si Calin Popescu Tariceanu, care si-au anuntat si sustinerea pentru campania sa. Totodata, PSD se asteapta si la sustinerea lui Dan Diaconescu.

La primul tur de scrutin de duminica, 2 noiembrie, Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, a obtinut 40,44% dintre voturi, pe locul doi fiind clasat candidatul ACL, Klaus Iohannis, cu 30,37%.

Locul trei a fost ocupat de independentul Calin Popescu Tariceanu, cu 5,36%, urmat de presedintele PMP, Elena Udrea, cu 5,20% si candidatul independent Monica Macovei, cu 4,44%.

A.V.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Monica Macovei vot Iohannis, #Monica Macovei eu votez Iohannis, #Macovei eu voi vota Iohannis , #Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii