Lupta pentru Cotroceni, faza pe ortodoxie: Conteaza religia viitorului presedinte? Sondaj Ziare.com

Sambata, 02 August 2014, ora 23:30
14871 citiri
Lupta pentru Cotroceni, faza pe ortodoxie: Conteaza religia viitorului presedinte? Sondaj Ziare.com

Cursa pentru Cotroceni se inteteste si, pe masura ce se clarifica lista candidatilor, incep sa se evidentieze caracteristicile acestora. Cum ar fi, de exemplu, ca unii dintre ei nu sunt de religie ortodoxa.

Cel care a tinut sa sublineze importanta confesiunii religioase a fost presedintele PSD, Victor Ponta, la evenimentul de marti la care a cerut sprijinul colegilor sai pentru candidatura - Consiliul National al PSD.

"Nu cred ca un candidat la functia de presedinte al Romaniei are o problema daca nu este ortodox sau daca nu este de etnie romana. Cred ca are exact aceleasi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru si il spun de fiecare data: nu vreau sa ma acuze nimeni sau sa-mi spuna ca e un defect faptul ca sunt roman sau ortodox in tara mea. Asa m-am nascut, asa o sa mor, sunt mandru de asta si cred ca trebuie sa fiu respectat pentru acest lucru", a spus Ponta, la Craiova, in conditiile in care peste 80 la suta dintre cetatenii Romaniei sunt si romani, si ortodocsi.

Ponta intra in cursa pentru Cotroceni: Aicea eu sa mor as vrea, aicea vreau eu sa traiesc!

Vorbind despre cel pe care sondajele il indica drept principalul sau contracandidat pentru Cotroceni, presedintele PNL Klaus Iohannis, premierul a afirmat ca "nu e nimic de reprosat ca e etnic german" si ca "nu e nimic rau ca e protestant".

Cine sunt candidatii anuntati pentru Palatul Cotroceni

Liderul liberal a ramas in cursa cu prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu, pentru desemnarea candidatului Dreptei unite in urma unor sondaje realizate de ambele partide. Cu toate ca nominalizarea urma sa fie facuta in jurul datei de 5 august, purtatorul de cuvant al PNL, Alina Gorghiu, a precizat ca sondajele vor fi gata pana pe data de 9 august.

De asemenea, Gorghiu a spus ca afirmatiile premierului Victor Ponta referitoare la religia viitorilor candidati la prezidentiale reprezinta "marlanii" si a spus ca nici prim-ministrul nu a fost atacat "ca e roman si ortodox".

In schimb, sociologul Alfred Bulai a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca faptul ca Iohannis este etnic german si nu este ortodox reprezinta un mare dezavantaj in cursa pentru Palatul Cotroceni, adaugand ca Presedintia Romaniei este o functie de "reprezentare nationala".

Etnia si religia lui Iohannis, un dezavantaj major in cursa pentru Cotroceni?

Si deputatul PNL Petre Roman a criticat, miercuri, faptul ca premierul Victor Ponta a folosit tema religiei in discursul de lansare a candidaturii la prezidentiale, adaugand ca aceasta tema pe care mizeaza premierul este "foarte urata din toate punctele de vedere" si "imorala".

De asemenea, fostul premier a subliniat faptul ca nici primul rege al Romaniei, Carol I, n-a fost ortodox, acesta avand o domnie de aproape jumatate de secol, in timp ce Ion Iliescu s-a declarat "liber cugetator".

Petre Roman, dezgustat ca Ponta mizeaza pe religie in campanie: E imoral

In acelasi timp, fostul presedinte liberal Crin Antonescu a spus la jumatatea lunii iulie ca spera ca BOR sa se ocupe de cele bisericesti si nu de confesiunea religioasa a candidatilor: "Asa si domnul Tariceanu este catolic, dupa cate cred, si niciodata nu cred ca acesta este motivul care ar putea fi invocat impotriva unei candidaturi. Domnul Iliescu s-a declarat ateu si a castigat zdrobitor si din perspectiva unui ortodox asta e mai rau decat sa fii crestin luteran".

La randul sau, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a criticat declaratiile lui Victor Ponta cu privire la etnia lui Klaus Iohannis, dar si faptul ca premierul si-a subliniat de mai multe ori etnia si religia. MRU a remarcat ca liderul PSD se contrazice spunand mai intai ca el doreste sa fie presedintele tuturor romanilor, si din tara si din diaspora, iar "dupa aceea spui eu sunt 'arian', spre deosebire de ceilalti eu sunt 'rasa pura'".

Nu in ultimul rand, Catalin Predoiu a afirmat, citat de Mediafax, ca "nu religia domnului Iohannis este problema, ci mentalitatea inapoiata a domnului Ponta".

Ce tip de presedinte ne trebuie si ce vom vota? - Interviu cu Alfred Bulai

Prezidentialele in sondaje: Posibila surpriza, pericolul pentru Ponta si cat poate creste C. Diaconescu - Interviu

Klaus Iohannis este sas nascut la Sibiu, iar religia sa este protestanta, fiind de confesiune luterana. Potrivit recensamantului din anul 2011, peste 6 la suta dintre cetateni Romaniei sunt protestanti, in timp ce numarul ortodocsilor declarati este de 16,3 milioane. De asemenea, mai mult de 11 la suta dintre locuitorii tarii sunt de alte etnii, cea germana fiind a patra ca populatie, dupa maghiara, rroma si ucraineana.

Ziare.com va invita la vot si la dezbatere si va intreaba in ce masura conteaza religia pe care o are un candidat la prezidentiale si, implicit, viitorul presedinte, si daca ati vota un prezidentiabil care nu este ortodox.

F.N.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Victor Ponta religie ortodoxa, #Ponta Iohannis ortodox, #Iohannis confesiune luterana, #Ponta roman ortodox, #religie candidati prezidentiale, #sondaj religie prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014