Cum joaca Guvernul Orban la inceput de an electoral. Culisele angajarii raspunderii pentru locale in doua tururi

Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 08:27
9085 citiri
Cum joaca Guvernul Orban la inceput de an electoral. Culisele angajarii raspunderii pentru locale in doua tururi
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax Foto/ Hepta.ro

Alegerile anticipate si revenirea la scrutinul pentru primari in doua tururi de scrutin fac parte din caietul de sarcini pe care PNL l-a primit cumva de la electorat, prin transfer, pentru ca scrutinul prezidential a mutat in curtea Guvernului promisiunile. Dar e ori una, ori alta, dupa cum a ales premierul Ludovic Orban sa intre in joc.

Angajarea raspunderii pentru revenirea la alegeri locale in doua tururi este calea pe care a ales-o Guvernul, in locul unei ordonante de urgenta. Din punct de vedere al exercitiului democratic, e o optiune mai sanatoasa si mai putin autarhica, pentru ca Opozitia nu e exclusa din decizie, de vreme ce are la indemana instrumentul motiunii de cenzura.

Iar PSD a si anuntat ca va depune motiune de cenzura, sprijinit si de UDMR, principalul adversar al renuntarii la principiul "castigatorul ia totul" din prima.

Trebuie mentionat ca transarea prin OUG nu ar fi insemnat ca problema e rezolvata.

Sunt doua scenarii de lucru, in functie de ce sunt dispusi PSD si satelitii - ALDE; Pro Romania - sa piarda:

  • Motiunea de cenzura trece, dar asta deschide drumul concret pentru alegeri anticipate, cartile fiind la presedintele Klaus Iohannis, care va trebui sa gaseasca doua propuneri de premier intolerabile pentru PSD and co., in asa fel incat acestea sa nu treaca de Parlament, cu tot ce decurge de aici.

In acest caz, alegerile locale raman intr-un singur tur de scrutin, Gabriela Firea isi securizeaza al doilea mandat, in lipsa unui pragmatism al PNL si USR PLUS, iar UDMR isi poate controla in continuare comunitatile, pastrandu-si puterea locala.

Castigul ramane, in acest caz, al PNL-ului, care livreaza totusi un raspuns, si anume alegerile anticipate.

Liberalii ar putea miza, in acest caz, pe un candidat pentru Bucuresti care sa o invinga pe Gabriela Firea, dar asta inseamna sa il sustina pe Nicusor Dan, chiar si fara ca acesta sa se inscrie in partid. In egala masura, liberalii pot sa isi asume riscul de a pierde Bucurestiul, de vreme ce nu e vina lor - ei au vrut doua tururi de scrutin, dar PSD, "dusmanul absolut", i-a impiedicat.

In plus, asa cum a remarcat sociologul Barbu Mateescu intr-un interviu recent acordat Ziare.com, problema Bucurestilor ar putea fi supralicitata, in tara fiecare are problemele si asteptarile proprii de la administratia orasului in care locuieste.

De pierdut ar putea pierde Alianta USR PLUS, care ar fi avut nevoie de cateva victorii locale, pentru a intra in scrutinul parlamentar deja de pe un trend ascendent. In plus, sentimentul ca mergi intr-un tren al victoriei s-a dovedit important pentru alegatori, iar asta s-a vazut la alegerile pentru presedinte.

  • Motiunea de cenzura nu trece, Guvernul Orban ramane in functie, avem alegeri locale in doua tururi de scrutin, dar alegerile anticipate nu se mai produc.

Social-democratii castiga astfel timp pana la legislative si nici nu e exclus ca unora sa le cada bine esecul Gabrielei Firea.

In acest scenariu, PNL livreaza si aici jumatate din ce asteapta electoratul de la el, dar devine mult mai vulnerabil, pentru ca USR PLUS vor folosi legitim tema anticipatelor ratate, desi promise.

Cu doua tururi de scrutin, insa, probabilitatea ca Gabriela Firea, in al carei mandat Capitala a devenit un oras ostil, murdar si sufocat, ca o balena esuata, dupa expresia lui Dan C. Mihailescu, sa mai primeasca un mandat e limitata. Miza atunci va fi, ca la prezidentiale, cine ajunge in turul doi si in felul aceasta disputa reala va fi intre candidatul PNL, pe de o parte, si candidatul USR PLUS, pe de alta parte.

Daca Alianta USR PLUS va reusi sa isi adjudece Capitala, atunci va intra in alegerile parlamentare cu un capital simbolic consistent. Daca, insa, candidatul Aliantei nu intra in turul al doilea, repercusiunile politice ar putea fi la fel de insemnate ca ratarea turului doi la prezidentiale.

Care dintre cele doua scenarii serveste mai bine interesului public e greu de estimat. Un joc lucid la localele in doua tururi de scrutin are capacitatea de a curata administratia publica si de a muta un capital bun de speranta pentru votul parlamentar, chiar daca la termen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#PNL alegeri anticipate Firea USR PLUS , #anticipate