Alegeri prezidentiale 2019: Mobilizare exemplara in diaspora - Aproape 296.000 de romani au votat pana acum

Sambata, 09 Noiembrie 2019, ora 23:30
39848 citiri
Alegeri prezidentiale 2019: Mobilizare exemplara in diaspora - Aproape 296.000 de romani au votat pana acum
Foto: Facebook/Autoritatea Electorala Permanenta

Diaspora a dat dovada de o mobilizare exemplara si sambata, in a doua zi de vot la alegerile prezidentiale 2019. Iar duminica este a treia zi in care acestia isi pot exersa dreptul democratic, dar si ziua in care se deschid urnele in tara.

De vineri pana sambata la ora 23.30 si-au exprimat optiunea 295.856 de alegatori (270.667 la urne si 25.189 prin corespondenta), prezenta in diaspora fiind mai mare decat in turul intai al scrutinului de acum cinci ani.

Votul in cadrul celor 835 de sectii organizate in strainatate continua si duminica in intervalul orar 07:00 - 21:00 (ore locale), iar urnele se deschid si in tara.

Ramai pe Ziare.com pentru a vedea cum se desfasoara votul de duminica in Romania si in strainatate.

Prezenta la urne in sectiile din diaspora este prezentata in timp real pe site-ul prezenta.bec.ro.

Iata pas cu pas cum a decurs votul sambata in sectiile din strainatate:

23.30 - Pana acum au votat 295.856 de alegatori din diaspora (270.667 la urne si 25.189 prin corespondenta), potrivit datelor publicate de BEC.

23.09 - Vicepremierul Raluca Turcan sustine ca de ziua de duminica depinde "drumul pe care si-l asuma Romania" si spera la o mobilizare cat mai buna a romanilor la vot.

"Maine este ziua de care depinde drumul pe care si-l asuma Romania. Sper sincer intr-o mobilizare a tuturor celor care cred in puterea votului si mai cred intr-un scrutin care sa dea incredere romanilor ca Romania le poate fi aproape, ca poate deveni o tara normala", a scris, sambata seara, pe Facebook, Raluca Turcan.

23.04 - Pana la aceasta ora, 295.636 de romani au votat in strainatate (270.447 la urne si 25.189 prin corespondenta).

22.29 - Numarul romanilor dn diaspora care au votat deja la alegerile prezidentiale 2019 a ajuns la 294.627 (269.438 la urne si 25.189 prin corespondenta).

22.00 - Pana la aceasta ora au votat 293.251 de romani din diaspora (268.062 la urne si 25.189 prin corespondenta), potrivit datelor publicate de BEC.

21.06 - Ciprian Mihail a scris pe Facebook ca este dispus sa ii ajute pe cat mai multi romani din capitala Belgiei sa ajunga duminica la urne: "Daca stiti de existenta unor soferi romani blocati in regiunea Bruxelles care vor sa voteze maine, va rog sa luati legatura cu mine in privat. Voi fi bucuros sa ii ajut sa ajunga la o sectie de votare din oras".

De asemenea, grupul Voluntari in Europa contine o multime de lume dispusa sa ii ajute pe altii sa ajunga maine la vot.

20.55 - Pana la aceasta ora au votat 283.270 de romani din diaspora (258.081 la urne si 25.189 prin corespondenta), potrivit BEC.

20.51 - 18.000 de tablete sunt in sectiile de votare din Romania, toti operatorii fiind instruiti sa le utilizeze, a explicat Laurentiu Ilinca, din cadrul STS. Daca o tableta se defecteaza, procesul electoral nu se opreste: datele alegatorului sunt notate pe hartie, iar dispozitivul e inlocuit in 45 minute.

20.34 - Premierul Ludovic Orban a lansat, sambata, la sediul MAI, o solicitare catre managerii de spitale sa transmita cereri de urna mobila pentru ca tuturor cetatenilor spitalizati sa li se permita dreptul de vot.

"Atrag atentia tuturor managerilor de spitale sa aiba grija ca tuturor cetatenilor romani care sunt spitalizati sa li se permita dreptul de vot si sa se transmita cererile de urna mobila la fiecare sectie de votare care cuprinde spitale pe raza sectiei de votare", a declarat Orban, dupa intalnirea cu ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, de la sediul MAI.

El a amintit ca sunt peste 37.000 de angajati ai MAI mobilizati pentru a asigura buna desfasurare a alegerilor prezidentiale.

19.46 - Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, sambata seara, legat de solicitarea Noricai Nicolai privind publicarea rezultatelor provizorii ale alegerilor, ca rolul BEC este de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor Legii 340/ 2004 si nu de a reglementa alta modalitate de publicitate. Informatiile referitoare la datele continute de procesele verbale ale sectiilor de votare se vor regasi ca atare pe site-ul BEC, in urma fotografierii acestora.

19.15 - Pana la aceasta ora au votat 253.036 de romani din diaspora (227.847 la urne si 25.189 prin corespondenta), potrivit datelor publicate de BEC.

19.10 - Clotilde Armand (USR) semnaleaza ca un roman din Germania i-a transmis ca exista cazuri de voturi prin corespondenta trimise la Consulatul Romaniei din Bonn, iar votantii ar fi primit raspunsul ca votul lor nu ar fi valabil, deoarece ar fi ajuns prea tarziu.

Aceasta a postat sambata pe contul ei de Facebook mesajul pe care l-a primit:

"Draga Clotilde Armand, mai multi romani se plang ca si-au trimis votul prin corespondenta la Consulatul Romaniei din Bonn (chiar si cu o luna in urma), iar acum primesc raspunsul ca votul lor nu ar fi valabil, deoarece a ajuns prea tarziu. La Bonn nu a fost inregistrat, potrivit BEC, nici un singur vot prin corespondenta... Nu stiu cine ar trebui sesizat... Dar ma gandeam sa va spun Dvs., probabil stiti. Se pare ca intre timp se plang mai multi in legatura cu situatia voturilor trimise la Bonn... N-or fi ele multe voturi, dar, dupa cum stim, fiecare vot conteaza. De ce nu si astea?

Cu ganduri bune,

T.D."

O alta persoana sustine, la comentarii la postarea respectiva, ca se afla intr-o situatie similara: "Eu sunt una dintre cei care ne-am trimis plicurile la Bonn. Numai eu am trimis 3 plicuri si am citit de cel putin inca 2 familii. Si toti am trimis plicurile recomandate, deci stim sigur ca au fost predate. Pe mai multe pagini am incercat astazi sa gasesc alti patiti. Pe toate paginile sunt indrumata spre urmatoarea sectie (140 km sunt la mine!). Da, stiu ca pot vota la sectie, dar m-ar deranja faptul, ca e posibila asa o fraudare a alegerilor fara urmari!"

O alta persoana a trecut prin aceeasi experienta: "Pe 15. 10.2019 am primit plicul cu votul prin corespondenta, l-am trimis pe data de 16.10.2019, iar ieri am primit un mail de la AEP in care scria: Plicul dumneavoastra cu votul pentru primul tur al alegerilor prezidentiale 2019 nu a ajuns in timp util pentru a putea fi valida. Nu stiu de ce nu a ajuns. L-am trimis din Suedia".

18.52 - Doi miri au votat la o sectie de votare din Germania, momentul fiind surprins de reprezentantii Ambasadei Romaniei.

"Momente speciale la Sectia de Votare nr.181, Sogel", a transmis, sambata, Ambasada Romaniei in Germania, pe pagina de Facebook.

Reprezentantii ambasadei au publicat mai multe fotografii in care au fost surprinsi doi miri si cativa nuntasi veniti direct de la nunta pentru a vota.

18.53 - Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunta ca s-a incheiat a doua zi de vot in 15 tari, dar procesul electoral continua in 816 sectii de votare.

"Cea de-a doua zi a votului in strainatate pentru alegerea Presedintelui Romaniei continua in 816 sectii de votare din Asia, Europa, Africa si America. La ora 17.00 (ora Romaniei) 187.671 de cetateni romani isi exercitasera dreptul de vot la sectia de votare", a transmis MAE.

A doua zi de vot in strainatate s-a incheiat deja in: Australia, China, Filipine, India, Japonia, Kazahstan, Malaysia, Noua Zeelanda, Republica Indonezia, Republica Coreea, Republica Populara Democrata Coreeana, Regatul Thailandei, Republica Singapore, Sri Lanka si Vietnam.

Votul in cadrul celor 835 de sectii organizate in strainatate a inceput vineri, 8 noiembrie, iar cetatenii romani din strainatate pot in continuare sa isi exercite dreptul de vot la acest scrutin astazi si maine, in intervalul 7.00-21.00 (ore locale).

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza recomandarea adresata cetatenilor romani aflati in strainatate pe durata alegerilor prezidentiale de a se prezenta la vot pe durata ambelor zile pentru a evita eventuale aglomerari in cursul zilei de maine.

18.46 - La Ambasada Romaniei din Emiratele Arabe Unite, votul s-a desfasurat civilizat si nu au fost cozi, dupa cum ne-a transmis o romanca care a mers acolo la urne.

18.08 - Filosoful Mihai Sora, observator independent la alegerile prezidentiale intr-una dintre sectiile de vot din strainatate, indeamna romanii sa mearga la vot. "Forta noastra este votul. Nu alegem doar un om, ne alegem viitorul", a transmis acesta intr-un mesaj postat pe Facebook.

18.01 - Pana la aceasta ora au votat 231.121 de romani de peste hotare (205.942 la urne si 25.189 prin corespondenta), potrivit BEC.

17.47 - Un ginere si o mireasa au facut o pauza de la nunta si au trecut pe la urnele de vot din Lecce, Italia.

17.37 - Tot despre mobilizarea romanilor din diaspora este si in cele ce urmeaza. Un roman din Marea Britanie povesteste pe Facebook ca a profitat de ocazie pentru a aduce in atentia comunitatii de acolo unde este sectia de vot:

"Sectia 595 din Coventry Este pe un bulevard unde se gasesc mai multe magazine cu produse romanesti. Am observat lipsa afiselor care informeaza despre existenta sectiei de votare si am zis sa profitam de ocazie sa ne asiguram ca toata lumea stie. E sambata, oamenii ies la cumparaturi. Ne-am bucurat de amabilitatea de care au dat dovada cei de la magazinul Bucuresti, Sam Market si Carmangerie. Kurzii au tinut sa lipeasca afise vizibile si dinauntru si dinafara si ne-au dat o rola de scotch in plus, poate ne trebuie", a scris acesta pe pagina de Facebook Rezist WMW.

17.24 - O romanca din Suedia a povestit pe Facebook reusitele voluntarilor din orasul Malmo:

17.12 - Cu un total de 214.118 de votanti in Diaspora pana la aceasta ora (188.929 la urne si 25.189 prin corespondenta), numarul alegatorilor care si-au ales reprezentantul la Cotroceni pentru urmatorii cinci ani il depaseste pe cel total al votantilor din diaspora in primul tur al alegerilor prezidentiale din 2014, anume 161.054.

17.03 - Digi24 a strans mai multe marturii de la votul din Italia. "Am votat ca sa ma intorc acasa. In locul unde imi sunt parintii, fratii...", a spus, plangand, o femeie din Milano. "Eu sper sa ma intorc acasa. Dar, deocamdata, aici ne-am gasit de munca, un trai mai bun ca acasa", a explicat un barbat care locuieste acolo. "Avem 17 ani de cand suntem plecati in Italia si am vrea sa ne intoarcem acasa. Dar daca nu sunt conditii... Acum avem o noua speranta", a marturisit o alta femeie. "Vreau sa ma intorc acasa. Vreau sa ma intorc acasa, ca acolo e locul meu. Vreau un lucru mai bun, vreau ca cel care iese presedinte sa incerce sa facem ceva mai bun, cu toate ca prerogativele presedintelui sunt mici, nu sunt prea mari, dar sa incercam sa facem ceva, sa schimbam ceva in lumea asta", a mai precizat un alt roman plecat in Italia la munca.

16.29 - Pana la aceasta ora au mers la urne 177.633 de romani din diaspora, la care se adauga cei 25.189 de votanti prin corespondenta, deci totalul este de 202.822, potrivit datelor publicate de BEC.

16.23 - Sambata s-a lansat RezultateVot.ro, platforma dezvoltata de ONG-ul Code for Romania, care pune gratuit la dispozitia tuturor datele publice despre alegerile din Romania in timp real, potrivit unui comunicat remis Ziare.com. Utilizatorii pot afla informatii precum numarul sectiilor de votare din tara si diaspora acoperite de observatorii independenti, numarul de observatori, numarul total de mesaje trimise din sectii de observatorii independenti si cate din ele reprezinta potentiale probleme.

De asemenea, datele despre prezenta la vot sunt preluate de pe site-ul prezenta.bec.ro. Imediat dupa inchiderea sectiilor de vot, respectiv, duminica, 10 noiembrie ora 9 pm, platforma va prelucra fluxul de date pus la dispozitie de catre AEP si va afisa intr-o forma grafica intuitiva si usor de inteles voturile liber exprimate inregistrate de catre fiecare candidat la functia de presedinte al Romaniei. Un clasament in timp real al candidatilor va fi, de asemenea, disponibil pe RezultateVot.ro.

16.10 - Premierul Ludovic Orban a afirmat, sambata, la sediul MAE, ca au aparut "mici situatii" in privinta inlocuirii delegatilor la sectiile de votare din strainatate.

"Am fost la MAE ca sa facem o evaluare a modului in care decurge procesul de votare la sectiile de votare din strainatate. (...) Din fericire, procesul decurge in bune conditii. Au aparut mici situatii, mi-a spus domnul ministru (Bogdan Aurescu - n.r.), legat de viteza foarte lenta de reactie a Biroului electoral in cursul zilei de ieri in cazul inlocuirilor de delegati la sectiile de votare, respectiv a suplimentarilor de delegati la sectiile de votare, in care, neavand decat doua sedinte, Biroul electoral pentru sectiile din strainatate a aprobat foarte tarziu solicitarile de inlocuire", a declarat Orban, dupa intalnirea avuta cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

El a precizat ca sambata au fost in jur de 130 de cereri de inlocuire a delegatilor si 113 de suplimentare. "Speram sa fie aprobate cat mai repede, pentru a asigura personalul necesar derularii in bune conditii la nivelul fiecarui birou electoral de sectii de votare", a mai spus prim-ministrul, citat de Agerpres.

15.55 - Norica Nicolai, copresedintele Aliantei Electorale "Un Om", a adresat, sambata, o solicitare Biroului Electoral Central (BEC) pentru inscrierea pe ordinea de zi si emiterea unei decizii cu privire la publicarea si a rezultatelor provizorii de la alegerile prezidentiale 2019.

"In baza Legii 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei, va solicitam sa procedati la publicarea datelor si centralizarea rezultatelor provizorii, respectiv cele de la nivelul sectiilor de votare. De asemenea, solicitam ca informatiile la care facem referire sa fie publicate si in format structurat, in asa fel incat sa poata fi analizate si accesibile opiniei publice, formatiunilor politice si tuturor celor interesati", a solicitat Nicolai, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Solicitarea sa are loc in contextul in care duminica, in ziua alegerilor prezidentiale, vor fi publicate pe internet numai rezultatele partiale si finale, dupa cum preciza, pe 1 noiembrie, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care arata ca, in prezent, nu exista cerinte operationale care sa permita STS centralizarea rezultatelor provizorii de la nivelul sectiilor de votare.

15.38 - Potrivit datelor BEC, pana la aceasta ora au mers la urne 162.470 de romani din diaspora. Daca ii adaugam si pe cei 25.189 de votanti prin corespondenta, atunci numarul total ajunge la 187.659.

15:02 - Premierul Ludovic Orban s-a deplasat sambata la sediul MAE pentru a verifica modul in care decurge procesul electoral din Diaspora. "Procesul decurge in bune conditii. Modificarile la lege dau rezultate. (...) Au mai aparut mici situatii legat de viteza foarte lenta de reactie a Biroului Electoral Central in cursul zilei de ieri in cazul inlocuirilor de delegati, respectiv al suplimentarilor de delegati", a declarat Orban, potrivit Mediafax.

14:57 - Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a transmis, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com:

"Echipamentele informatice care asigura functionarea Sistemului informatic de centralizare a proceselor verbale sunt instalate, dupa cum prevede legea, in spatiul tehnic pus la dispozitie de catre Autoritatea Electorala Permanenta si beneficiaza de protectie la caderi si fluctuatii de tensiune prin echipamente de tip UPS si generator electric.

Acesta din urma este pus in functiune in momentul intreruperii furnizarii energiei electrice.

STS asigura neintrerupt asistenta tehnica la sediul AEP, 24 de ore din 24."

14:53 - Pana la aceasta ora, au votat mai mult de 175.000 de romani.

14:48 - Prim-ministrul Ludovic Orban sustine ca procesul electoral din diaspora decurge in conditii bune.

"Am venit sa facem o evaluare a modului in care decurge procesul de votare la sectiile de votare din strainatate si sa vedem daca mai sunt necesare masuri in cazul in care mai apar situatii in care reclama decizii rapide pentru a asigura conditiile de desfasurare cele mai bune. Din fericire, procesul decurge in bune conditii. Modificarile la lege sunt modificari dau rezultate", a spus premierul, citat de Mediafax.

14:40 - Iata si clipuri cu romani care au votat in alte sectii, precum Paris si Almeria:

14:20 - Iata imagini cu romani care voteaza in Milano, Germania si Moldova:

13:43 - Aproape 160.000 de romani au votat pana acum.

12:58 - Doi soferi care ar fi trebuit sa transporte buletinele de vot catre sectii au fost depistati beti in trafic, relateaza Digi 24. Acestia au fost amendati cu cate 1.300 de lei si le-au fost retinute permisele de conducere.

12:32 - Au votat deja peste 140.000 de romani.

10:53 - Numarul celor care au votat se ridica deja la 120.000.

10:22 - Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan a votat in Berlin:

10:11 - Romanii voteaza si la sectia 193 din Bochum, Germania:

09:00 - Fostul prim-ministru Dacian Ciolos are un mesaj pentru romani:

"Dragi prieteni care traiti si munciti departe de tara,

Ati ramas legati prin radacini puternice de Acasa. Va pasa de ceea ce se intampla in tara si sunteti hotarati sa nu stati deoparte.

La ultimele alegeri prezidentiale, ati schimbat cursul lucrurilor, pentru ca cei care conduceau atunci guvernul se temeau de puterea voastra. Le-ati dat atunci o lectie.

De data asta, din nou, puteti fi cei care decid care va fi al doilea candidat in turul doi.

Puteti decide daca Romania ramane ancorata in dilema trecut-viitor sau daca vom discuta in turul doi doar despre viitorul nostru.

Aveti o zi in plus fata de noi, cei de acasa, in care puteti contribui la modul in care va arata tara pe care o iubiti atat de mult.

Sunt cu gandul si cu inima alaturi de voi.

Prezenta voastra masiva la urne de astazi le poate da un imbold fara precedent celor de acasa."

08:47 - Romanii voteaza, iar pe retelele de socializare apar poze, precum aceasta din Malaezia:

08:25 - A inceput si transportul buletinelor de vot catre sectiile din Bucuresti. Politistii testeaza toti soferii cu aparatul alcooltest si verifica documentele celor care se afla la volan, dar si ale masinilor, informeaza Mediafax.

07:00 - A inceput a doua zi de vot in diaspora. Totodata, campania electorala pentru alegerile prezidentiale s-a incheiat. Continuarea propagandei electorale reprezinta contraventie si se sanctioneaza.

Cum se desfasoara votul la sectiile deschise in strainatate

Dreptul de vot poate fi exercitat la oricare din sectiile organizate in afara tarii, pe baza unui document de identitate valabil in ziua votarii: cartea electronica de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic/ pasaportul de serviciu/ pasaportul de serviciu electronic/ pasaportul simplu/ pasaportul simplu electronic/ pasaportul simplu temporar; in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar.

Pot vota la alegerile prezidentiale cetatenii romani care au varsta de cel putin 18 ani, daca aceasta varsta a fost implinita pana in ziua alegerilor inclusiv; nu au fost pusi sub interdictie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva.

"Reiteram recomandarea adresata cetatenilor aflati in strainatate pe durata alegerilor prezidentiale de a se prezenta la vot pe durata celor trei zile (vineri, sambata si duminica) pentru a evita aglomerarea in ultima zi", precizeaza MAE.

Citeste mai multe despre:

Pentru asigurarea conditiilor optime de vot pentru toti cetatenii romani aflati in strainatate care doresc sa isi exercite dreptul la vot pentru acest scrutin, MAE a trimis 4.501.107 de buletine de vot.

Cetatenii romani care voteaza in strainatate pot accesa harta interactiva a sectiilor de votare pe site-ul oficial al MAE, mai exact AICI.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#alegeri prezidentiale ziua doi, #alegeri prezidentiale 2019, #vot alegeri prezidentiale , #alegeri prezidentiale 2019