Legea votului prin corespondenta, adoptata. Se aplica doar pentru alegerile parlamentare

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 15:11
3312 citiri
Legea votului prin corespondenta, adoptata. Se aplica doar pentru alegerile parlamentare
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul de lege privind votul prin corespondenta a fost adoptat, miercuri dupa-amiaza, si de Camera Deputatilor, for decizional, dupa ce saptamana trecuta initiativa a fost votata in Senat.

Legea votului prin corespondenta a trecut de Camera Deputatilor cu 257 de voturi "pentru" si 30 de voturi "impotriva", transmit televiziunile de stiri.

Au existat si proteste in plenul Camerei, din cauza unui amendament introdus marti, la initiativa PSD, in Comisia parlamentara pentru Codul Electoral, care prevede ca votul prin corespondenta se va aplica doar la alegerile parlamentare, nu si la cele prezidentiale, astfel ca nu a fost momentan rezolvata problema cozilor la care au stat romanii din diaspora ore in sir, in luna noiembrie a anului trecut.

Legea votului prin corespondenta: Diavolul sta in detalii. Responsabilitate sau praf in ochii alegatorilor? Interviu

Deputatii UDMR au iesit din sala in timpul votului, iar liberalii au criticat de la pupitru faptul ca legea nu li se adreseaza romanilor din strainatate.

Presedintele PSD Liviu Dragnea i-a linistit pe deputatii din Opozitie spunand ca se va mai lucra la aceasta lege si cu siguranta se va introduce un amendament care va permite votul prin corespondenta si in cazul alegerilor prezidentiale.

Acest lucru nu a fost posibil acum, a explicat Dragnea, pentru ca la prezidentiale procedurile sunt mult mai complexe, exista si turul doi, astfel ca parlamantarii vor pune la punct in viitor si aceste detalii.

Proiectul legii votului prin corespondenta a fost modificat, marti, in cadrul Comisiei speciale parlamentare de Cod Electoral, prin adoptarea unui amendament initiat de deputatii PSD. Astfel, votul prin corespondenta se va aplica doar la alegerile parlamentare, nu si la prezidentiale sau europarlamentare.

Romanii din diaspora, lasati cu ochii-n soare: Votul prin corespondenta nu se aplica la prezidentiale

Amendamentul propus de PSD compromite astfel intreaga menire a proiectului de lege, care a fost initiat tocmai pentru evitarea dezastrului din noiembrie 2014, cand mii de romani din diaspora au stat la cozi interminabile pentru a vota, a acuzat Opozitia.

Dupa ce a mai multe proiecte similare ale Legii votului prin corespondenta au stat in sertare timp de mai multe luni, fie au fost respinde in comisiile de specialitate, o noua lege a trecut se Senat fara dezbateri serioase si cu o serie de lacune.

Desi acceptat de Putere si Opozitie aproape in consens, proiectul legii a ridicat deja unele semne de intrebare. UDMR considera ca exista elemente de neconstitutionalitate, motiv pentru care intentioneza sa atace actul normativ la Curtea Constitutionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#vot corespondenta adopat, #lege vot corespondenta adoptat, #vot corespondenta Camera Deputatilor , #vot
Comentarii