La o prezenta la vot sub 38%, PSD sta linistit. La peste 44%, are sanse infime sa faca Guvernul

Duminica, 11 Decembrie 2016, ora 13:04
25503 citiri
La o prezenta la vot sub 38%, PSD sta linistit. La peste 44%, are sanse infime sa faca Guvernul
Foto: Arhiva Ziare.com

O prezenta scazuta la alegerile parlamentare de duminica avantajeaza partidele mari. In schimb, aparitia "votului de constiinta" si mobilizarea care are loc de obicei spre seara ar putea rasturna calculele acestor partide si ar putea genera alte majoritati decat cele anticipate, spun sociologii.

"Cel mai recent sondaj IRES sugereaza, de fapt, conform noii definitii a listelor, o prezenta de 34,4%. La o prezenta sub 38%, PSD si ALDE sunt linistite, au majoritatea. De altfel, in sondajul IRES, asta si vedem: cumuleaza 50% din voturi si peste 50% din mandate.

O prezenta mai mare de 38%, dar mai mica de 44% incepe sa le puna probleme, conteaza cate voturi se duc la partidele care nu trec pragul, conteaza si gradul de mobilizare a electoratelor PSD si ALDE (mic, mediu, inalt?).

La o prezenta de 44% sau mai mult sansele PSD+ALDE de a forma majoritatea sunt infime", a scris zilele trecute pe blog sociologul Barbu Mateescu.

De aceeasi parere este si sociologul Bruno Stefan, presedintele Biroului de Cercetari Sociale (BCS), care a realizat sondaje de opinie la multe dintre scrutinele anterioare.

"O prezenta scazuta la vot favorizeaza partidele mari, care au retele, structuri teritoriale, ce aduc oamenii la urne, structuri decisive, cand prezenta e scazuta. Fiecare sef de partid intr-o localitate primeste un numar de voturi pe care trebuie sa le obtina aducand oameni la vot. El ii identifica, ii cunoaste din timp.

Structurile functioneaza bine la partidele mari, care au investit bani in ele. Liderii locali au fost platiti, recompensati prin functii etc, ceea ce nu pot face partidele mici.

O prezenta mare la vot indica faptul ca apare si votul de constiinta, nu doar votul de structura. Cel care ar vota cu X si care in sondaje spune ca nu s-a hotarat, nu stie cu cine voteaza, ar putea sa vina totusi la sectie, cand vede ca se trezesc si se mobilizeaza si cei dintre ai lui, care spuneau ca nu s-ar duce la vot", a declarat Bruno Stefan pentru Ziare.com.

Intrebat cand o sa ne dam seama cum va fi astazi prezenta, Bruno Stefan a explicat ca votul se va anima pe seara.

"De obicei, PSD isi mobilizeaza oamenii dimineata. Mobilizarea PSD se incheia traditional dupa terminarea slujbei la biserica. Dupa aceea, se facea o pauza de vot. Seara ieseau de regula tinerii, cei care votau altceva decat PSD. Mobilizarea lor crestea dupa ora 16-17, insa sporea apoi si mobilizarea electoratului PSD, cand vedea ca se produce aceasta reactie. Seara se voteaza mult. Cand se creeaza fenomenul asta si televiziunile il deconspira, chiar daca nu spun cifre, apar semnele si putem sa intuim ce va urma. E clar ca atunci incepe sa apara votul de constiinta. Se creeaza bulgarele de zapada", ne-a explicat Bruno Stefan.

Sociologul a mai afirmat ca se asteapta la o "prezenta de peste 45%".

"Dar vor fi circa 7 partide care nu intra in Parlament si voturile se vor redistribui la cele care intra. Presedintele Iohannis va avea cuvantul decisiv si va avea posibilitatea sa faca majoritatea, nu va fi nevoit sa aplice solutii imorale, ca Traian Basescu. Va urma mobilizarea, eu ma astept sa o vad", a mai comentat Bruno Stefan.

Urmareste in timp real prezenta la urne si ramai alaturi de Ziare.com pentru a afla care sunt cele mai importante momente si declaratii ale zilei.

Afla impreuna cu noi ce se intampla si pe retelele de socializare.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#alegeri parlamentare 2016 prezenta , #alegeri parlamentare 2016