Klaus Iohannis, la final de mandat prezidential: Bile albe si bile negre in politica interna

Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 21:19
10447 citiri
Klaus Iohannis, la final de mandat prezidential: Bile albe si bile negre in politica interna
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Mentinerea fara echivoc a Romaniei pe linia proeuropeana, prooccidentala, pe de o parte, si lipsa de fermitate in rezistenta institutionala fata de PSD, de cealalta parte, sunt cele doua extreme care incadreaza bilele albe si negre ale bilantului presedintelui Iohannis in ceea ce priveste politica interna, bilant realizat de politologii George Jiglau si Ioan Stanomir.

"Periodic avem datoria de a veni in fata romanilor, de a comunica onest si responsabil ce etape am parcurs, in ce stadiu suntem, cat am facut din ce ne-am angajat si ce urmeaza mai departe. Asa voi proceda eu in calitate de presedinte. (...) Imi pun intreaga putere si pricepere la dispozitia poporului roman. Ca peste 5 ani sa putem spune ca Romania este tara care a uimit lumea, prin transformarea si reconstructia ei", declara Klaus Iohannis de la tribuna Parlamentului, in decembrie 2014, cu ocazia ceremoniei de depunere a juramantului de investitura in functie.

Cu doar cateva zile inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale din 2019 si in lipsa oricarui bilant prezentat public de Klaus Iohannis si a oricarei dezbateri cu contracandidatii sai, Ziare.com continua sa va prezinte cateva scurte analize ale mandatului prezidential care se incheie, analize realizate de specialisti in domeniile lor, fara coloratura politica. Astazi, vorbim despre politica interna.

Citeste si Duminica ne votam presedintele, dar stim ce poate face si ce nu?

George Jiglau (presedintele Centrului pentru Studiul Democratiei): Mi-as fi dorit mai multa proactivitate

Din perspectiva functiei prezidentiale, in 2014 eram cu totii marcati de cei 10 ani de presedintie a lui Traian Basescu, un presedinte extrem de asertiv, cu un limbaj colorat, predispus la implicarea in conflicte politice, polarizator si mereu dornic de afirmare publica.

Cu exceptia perioadei de guvernare Boc, Basescu s-a aflat mereu in conflict si chiar s-a straduit sa isi creeze un profil politic pe baza conflictului pe care l-a avut cu prim-ministrii veniti din partide adverse (Tariceanu si Ponta).

Dupa 10 ani cu Traian Basescu, as spune ca Romania a intrat intr-un fel de sevraj odata cu venirea in functie a lui Klaus Iohannis, cu al carui stil de comunicare - foarte diferit de al lui Basescu - ne-am obisnuit greu.

Ca momente marcante ale mandatului presedintelui as aminti in primul rand ceea ce s-a intamplat la Colectiv si perioada care a urmat din punct de vedere politic. Ne amintim ca presedintele si-a asumat un rol important, contribuind la plecarea Guvernului Ponta pe fondul protestelor si instalarea guvernului tehnocrat. Specific pentru acea perioada as aminti practica de a consulta societatea civila, in rand cu partidele, pe care Iohannis a repetat-o pe final de mandat si care a fost doar elementul cel mai vizibil al unei atitudini mai deschise pe care Administratia Prezidentiala a manifestat-o pe parcursul acestui mandat.

Tot ca aspect pozitiv as aminti deschiderea, imediat dupa alegerile din 2014, a dezbaterii despre reforma electorala, care a adus cateva modificari in bine ale legislatiei electorale, chiar daca fereastra de oportunitate nu a fost exploatata la maxim din cauza rezistentei partidelor.

Un alt moment pozitiv in raport cu societatea este asumarea unui discurs de deschidere fata de drepturile minoritatilor sexuale; sa ne amintim ca Iohannis a fost primul politician important, cu atat mai mult prin functia detinuta, care si-a asumat o pozitie impotriva curentului conservator care domina politica romaneasca, chiar inainte ca tema sa fie pusa pe agenda de referendumul constitutional din octombrie 2018.

Cred insa ca ceea ce e cel mai important per ansamblu in mandatul lui Iohannis este mentinerea fara echivoc a Romaniei pe linia proeuropeana, prooccidentala, in pofida tentativelor altor actori politici interni de a induce o nota discordanta in politica noastra externa.

Ce mi-as fi dorit sa fie diferit din partea presedintelui este mai multa proactivitate. Putea face mai mult pentru a pune pe agenda publica si alte teme, iar presedintele a dat de multe ori impresia ca actioneaza doar reactiv in raport cu initiativele PSD si ca unicul sau scop e purtarea acestui razboi de gherila cu Guvernul si fosta majoritate parlamentara.

Pe final de mandat si pe fondul apropierii anilor electorali 2019 si 2020, Iohannis se apropie parca tot mai mult de profilul lui Traian Basescu, aratand ca nu mai are ezitari in a se angaja in dispute verbale cu adversarii politici.

Prin cele spuse mai sus cred ca am indicat si cam ce astept de la urmatorul mandat prezidential. Dincolo de aspectele politice, mi-as dori ca presedintele - la fel si ceilalti politicieni - sa inteleaga ca nu tot timpul esti pus in situatia de a lucra si de a interactiona doar cu persoane si partide care iti plac si care te plac.

Toti sunt obligati la dialog si deschidere prin prisma pozitiilor pe care le ocupa in institutiile statului si care au menirea de a functiona pe baza de colaborare.

Ioan Stanomir (presedinte ICDE Bucuresti): Numirea premierului Dancila, o eroare politica

Principala schimbare care a intervenit in acesti 5 ani de mandat prezidential este legata de reculul PSD, de marirea si decaderea lui Liviu Dragnea. Acum, aceasta epoca pare ca se apropie de sfarsit, dar trebuie sa fim prudenti in legatura cu posibilitatea ca PSD sa intre intr-o perioada de eclipsa istorica. Orice guvernare care nu va fi suficient de ferma si de inteligenta va permite oricand PSD replierea.

Presedintele ar fi fost poate mai inspirat daca ar fi lucrat cu acele persoane din PSD care ar fi fost capabile sa i se opuna lui Liviu Dragnea. Iar dintre prim-ministrii numiti de PSD, persoana care ar fi fost capabila sa ofere cea mai mare rezistenta lui Liviu Dragnea era probabil Mihai Tudose.

Faptul ca presedintele a numit-o premier pe doamna Dancila a reprezentat o eroare politica, ale carei consecinte se simt si acum.

Unul dintre efectele secundare ale intensificarii atacului PSD asupra statului de drept a fost slabirea fibrei puterii judecatoresti si involutia institutionala masiva. Putem observa ca la nivelul tuturor parchetelor importante avem probleme de aceasta natura.

Iar bilantul mandatului prezidential in materia statului de drept si a consolidarii justitiei este unul lamentabil, un bilant cu puncte mai degraba negre decat albe.

Presedintele Iohannis ar fi trebuit sa fie cu mult mai ferm in rezistenta institutionala si informala fata de PSD. Cred ca mai mult decat interpretarea rolului de mediator ceea ce i-as reprosa ar fi o anumita pasivitate de la nivelul unei parti a mandatului sau.

Faptul ca acum este impotriva PSD este laudabil, dar ar fi trebuit, poate, ca aceasta fermitate sa ii acompanieze mandatul chiar de la inceput.

De exemplu, participarea la sedintele de guvern este o prerogativa a sefului de stat. Chiar daca ea ar fi fost fortata, impotriva vointei prim-ministrului, ea s-ar fi putut realiza. Dar este clar ca presedintele Iohannis a preferat o atitudine mai degraba prudenta, pentru a fi elegant, atitudine pe care si-a abandonat-o doar spre finalul mandatului.

Urmareste mai jos discursul tinut de Klaus Iohannis in Parlament, la depunerea juramantului, in decembrie 2014:

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Klaus Iohannis bilant politica interna, #Iohannis bilant mandat , #alegeri prezidentiale 2019