Iohannis si Orban vorbesc despre anticipate, dar cat de posibile sunt si care pot fi riscurile? Interviu

Sambata, 11 Ianuarie 2020, ora 12:55
9076 citiri
Iohannis si Orban vorbesc despre anticipate, dar cat de posibile sunt si care pot fi riscurile? Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Demiterea Guvernului Orban prin motiune de cenzura ar fi varianta castigatoare pentru PNL daca vrea cu adevarat alegeri parlamentare anticipate, insa este greu de crezut ca ele ar putea fi organizate pana in vara, spune Septimius Parvu, expert in buna guvernare si procese electorale.

Presedintele Iohannis si premierul Orban s-au intalnit vineri la Cotroceni si au cazut de acord cu privire la organizarea de alegeri parlamentare anticipate, dar niciunul dintre cei doi decidenti nu a dezvaluit modalitatea prin care intentioneaza sa isi atinga scopul propus.

Nici data la care ne-am putea alege alti senatori si deputati nu este deloc clara, fiind avansate diverse variante, iar premierul Orban a declarat recent ca, potrivit calculelor sale, este nevoie de circa 120 de zile pentru derularea procedurilor legale si a avansat ca data posibila 14 iunie.

In aceeasi luna, insa, sunt planificate alegerile locale si exista recomandari ale institutiilor internationale potrivit carora nu este indicat ca cele doua scrutine sa fie organizate simultan. Fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean a explicat, insa, ca putem comasa anticipatele cu localele, dar alegatorii ar trebui sa puna stampila pe 5 buletine de vot, iar asta ar putea crea o uriasa confuzie.

Procedura alegerilor anticipate in Romania fiind una complicata, l-am invitat pe Septimius Parvu, expert in buna guvernare si procese electorale in cadrul Expert Forum, sa ne spuna care este punctul sau de vedere si la ce ne-am putea astepta in continuare.

Care e cea mai rezonabila, mai eleganta cale de a ajunge la alegeri anticipate, in opinia dvs?

Exista doua cai prin care se poate ajunge la alegeri anticipate: demisia premierului si motiunea de cenzura. Dupa cum se prezinta lucrurile in acest moment, motiunea de cenzura ar putea fi o posibilitate, mai ales ca am vazut ca si liderii PSD au discutat despre aceasta optiune, in special in conditiile care PNL si-ar putea asuma raspunderea pe anumite proiecte de lege (alegerea primarilor in doua tururi sau eliminarea pensiilor speciale).

Ar fi, cumva, o modalitate prin care PNL ar putea impusca doi iepuri dintr-o lovitura: pe de o parte, ar pune pe agenda o tema importanta (spun asta pentru ca multa lume asteapta sa avem alegeri locale in doua tururi), iar pe de alta parte am avea si motiunea de cenzura - guvernul demis si posibilitatea de a ajunge la dizolvarea Parlamentului, daca sunt respinse doua propuneri de prim-ministru in decurs de 60 de zile.

Am vazut ca premierul Orban nu a avansat public o solutie, dar acum aceasta pare o varianta care ar putea sa functioneze.

Dar care ar fi dezavantajele daca premierul Orban si-ar da demisia, pur si simplu?

In primul rand, ar fi o pierdere politica, ar fi ratata o tema care intereseaza o mare parte din electorat: alegerile locale in doua tururi. Este si o tema care enerveaza rau PSD, pentru ca el ar fi principalul perdant, dar cred ca si alte partide ar avea de pierdut, inclusiv PNL (eu cred ca nici in interiorul PNL nu e toata lumea de acord cu subiectul, pentru ca altfel am fi avut pana acum o lege, o ordonanta sau ceva in acest sens).

Apoi, o demisie dupa o perioada asa de scurta de guvernare cred ca ar pica prost, electoral vorbind.

Unii spun ca PNL s-ar teme de un blocaj pus la cale de PSD in Birourile Permanente, unde are majoritatea, astfel incat sa se iasa din cele 60 de zile in care presedintele ar putea dizolva Parlamentul. Credeti ca exista acest risc?

Poate fi o posibilitate, s-ar prelungi prea mult perioada.

Dar, oricum, si daca ar fi alegeri parlamentare anticipate, nu s-ar castiga foarte mult timp - ar fi in vara, nu in noiembrie-decembrie cum sunt acum. E adevarat insa ca in jumatate de an se pot schimba multe, iar in acest moment PNL are o oarecare ingrijorare fata de terenul pe care l-ar putea recupera PSD pana in iarna. Din punct de vedere electoral, un an inseamna foarte mult, iar oamenii mai uita din cele intamplate... Asa ca acum este un moment de oportunitate foarte bun pentru un astfel de artificiu, iar daca ne uitam pe procentaje, evident ca PNL ar fi principalul castigator.

Premierul Orban facea un calcul, spunea ca ar fi nevoie de 120 de zile si avansa termenul de 14 iunie. E un termen valabil?

Exista o problema, pentru ca urmeaza si alegerile locale din iunie. Concomitent nu le putem organiza, in primul rand pentru ca ar insemna modificarea legislatiei, ar fi nevoie de multe modificari si adaptari procedurale. Si sa ne aducem aminte de precedentul Boc, cand Curtea Constitutionala a respins modificarea legii si organizarea localelor odata cu parlamentarele.

In plus, acest lucru este contrar si recomandarilor internationale privind organizarea a doua alegeri diferite in acelasi timp.

Dar ar fi un cosmar si sa le organizezi la scurt timp una dupa alta. Localele sunt in jurul datei de 7 iunie si sa organizezi parlamentarele intr-o luna mi se pare imposibil si din punct de vedere logistic. Pur si simplu, este foarte complicat, mai ales ca alegerile locale sunt cele mai grele, dintre toate tipurile de alegeri (si electoral, si financiar, si logistic).

Ar fi foarte complicat si s-ar crea un haos, pentru ca va dati seama ce ar fi in capul unui alegator supus intr-o perioada asa de scurta unei insiruiri de campanii electorale...

Si sa nu uitam ca iunie, iulie, august sunt luni de vacanta. Nu cumva exista riscul sa se organizeze alegeri parlamentare anticipate, dar prezenta la vot sa fie foarte scazuta?

Este adevarat. Si sa zicem ca le-am organiza pe ambele intr-o perioada scurta, va spun ca alegatorii obosesc. Sa nu uitam ca in 2019 am avut deja doua randuri de alegeri (europarlamentare si prezidentiale - n.red.). Patru scrutine in 2 ani inseamna foarte mult. Si, dupa cum spuneam, trebuie adaptate procedurile, sunt multe lucruri care nu s-ar lega si nu stim cum vor iesi.

Atunci despre ce anticipate vorbim? Adica in loc de decembrie, vorbim despre septembrie-octombrie? Ce rost ar avea toata tevatura din Parlament?

Probabil ca, dupa calculele pe care si le-au facut cei de la PNL, anticipatele ar putea fi undeva in vara, daca ne uitam la cum ar curge calendarul si daca luam in calcul toate termenele actuale. Dar, realist vorbind, nu stiu daca este posibil.

Pe de alta parte, pot sa inteleg, politic vorbind, aceasta initiativa, pentru ca, asa cum spuneam, este un moment oportun pentru PNL si am vazut ca exista deschidere si din partea altor partide, de exemplu USR.

Insa PSD ar avea foarte mult de pierdut. In schimb, in jumatate de an in plus ar avea timp sa recupereze, mai ales daca ne amintim ce s-a intamplat dupa guvernarea tehnocrata, cand intr-un an PSD a reusit sa recastige foarte multe procente pentru alegerile parlamentare din 2016.

Citeste mai multe despre De ce a castigat PSD alegerile cu un scor atat de categoric dupa un an de guvernare tehnocrata - Interviu.

Pe de alta parte, daca vor fi apropiate sau concomitent alegerile locale si parlamentare din acest an, asta nu ar insemna ca si peste patru ani va trebui sa fie la fel, si tot asa de acum inainte, pentru ca mandatele alesilor sunt bine determinate - 4 ani?

Da, Constitutia ne specifica faptul ca mandatul parlamentarilor este de 4 ani si ca alegerile trebuie sa fie organizate in cel mult 30 de zile dupa terminarea mandatului, deci trebuie sa tinem cont si de aceste reglementari.

Deci daca le cuplam acum va trebui sa le cuplam si peste patru ani?

Da, dar, repet, eu nu cred ca ele pot fi organizate impreuna.

Si mai e o chestiune de care trebuie sa tinem cont. Sa spunem ca trece motiunea de cenzura sau ca va exista o demisie, dar mai trebuie si ca Parlamentul sa respinga doua propuneri de guvern. Ma intreb, din punct de vedere al imaginii politice, cine s-ar baga in aceasta ecuatie - sa se duca acolo stiind ca urmeaza sa fie respins. Nu spun ca e imposibil, dar va fi o situatie ingrata pentru cei care vor fi in acea postura.

Toate aceste probleme intervin din modul in care este formulata Constitutia si ce scrie acolo ca inseamna dizolvarea Parlamentului. Este un cadru foarte rigid si este foarte dificil sa organizezi alegeri anticipate, avand in vedere toate aceste termene si toate restrictiile.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#alegeri anticipate 2020, #alegeri parlamentare 2020 , #stiri alegeri