Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Cateva concluzii si asteptari dupa alegerile din 16 noiembrie

Autor:
Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 14:55
4483 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Cateva concluzii si asteptari dupa alegerile din 16 noiembrie

Desi a trecut putin timp, se pot trage cateva concluzii preliminare dupa recentul vot pentru alegerea presedintelui.

In acelasi timp, sunt importante si previziunile pentru evolutia scenei politice, ca urmare a optiunii votantilor de duminica trecuta.

Romania a trecut printr-un moment dificil si periculos

Toate sondajele il dadeau castigator de departe pe Victor Ponta, cu ceea ce eu cred ca era perspectiva intoarcerii Romaniei la modelul Nastase de guvernare, cu anihilarea justitiei independente si renuntarea la statul de drept.

Nu s-a intamplat aceasta nenorocire, romanii au dovedit ca sunt o natiune normala, serioasa, inteleapta, au anticipat pericolul si au votat in consecinta.

Au votat pentru continuarea drumului euroatlantic, pentru valorile si principiile pe care Romania si le-a asumat cand a intrat in NATO si UE. N-au votat pentru protectia baronilor si penalilor unui partid sau altul.

Victor Ponta e terminat

O sugereaza chiar Ion Iliescu, care a declarat ca vrea congres extraordinar in PSD dupa esecul recentelor alegeri. Plus lideri mai mari sau mai mici din PSD, care-si ascut sabiile, pentru macelul ce va sa vina la proxima sedinta a conducerii partidului.

Ponta a facut cel putin 3 mari greseli, zic eu, nu stiu daca din lipsa de experienta politica, incompetenta, aroganta sau evadarea intr-o extrarealitate numai de el stiuta:

* A ignorat impactul mediatic urias al proastei organizari a votului in diaspora

* A subapreciat sensibilitatea votantilor pentru lupta anticoruptie si independenta Justitiei

* A redus toata batalia politica la Basescu, o miza aiuritoare, de moment ce Basescu pleaca peste o luna

Ce va face Ponta in continuare? Daca ar mai avea o farama de inteligenta, as spune ca ar trebui sa demisioneze din functia de presedinte al PSD si sef de guvern, inainte de a fi dat afara in suturi de propriii colegi. E tanar, are timp sa astepte vreo 10 ani pentru ca lumea sa uite de ispravile sale actuale.

Sa conduca in continuare Guvernul, sa faca bugetul pe 2015, sub tirul necrutator al presei, sub injuraturile baronilor abandonati in puscarii sau pe la parchete, cu demonstratii sub ferestrele Palatului Victoria, ar fi o nebunie pe care eu consider ca nici macar Ponta n-ar trebui sa si-o permita.

Cutremur in Justitie

Demonstratiile de strada, dar si rezultatul votului au dat un avant neasteptat Justitiei.

La doua zile dupa alegeri a fost respinsa legea amnistiei si gratierii si a fost ridicata imunitatea la nu mai putin 5 parlamentari, printre care 3 stalpi ai PSD, Andronescu, Mihailescu, Adam, ultimul fiind si arestat.

Arestarea preventiva a Alinei Bica, sefa DIICOT, si a lui Hrebenciuc, inceperea demantelarii afacerilor uriase cu retrocedari, avantul si curajul DNA condusa de Kovesi imi dau certitdinea ca absolut nimeni nu mai este protejat in fata aplicarii legii, oricine poate fi saltat de pe strada, daca a facut ilegalitati. Acest sentiment de nesiguranta este cosmarul tuturor celor care se stiu cu constiinta incarcata.

Urmeaza un guvern de tehnocrati?

Si PSD si PNL isi dau seama ca e o afacere sinucigasa sa conduci tara in timpul ramas pana la alegerile din 2016, pentru ca erodarea la guvernare, nemultumirile si frustrarile populatiei, asaltul si arestarile decise de DNA si Justitie, demonstratiile de strada, toate fac victima sigura din oricine s-ar incumeta sa isi asume guvernarea in aceste conditii.

Asa ca singura solutie pare a fi, in urmatoarele saptamani, demisia actualului guvern si instalarea unui guvern de tehnocrati, cu un contract de tara care sa contina tinte precise privind deficitele bugetare, scaderea cheltuielilor de functionare a statului, alocari pentru infrastructura, atragerea de fonduri europene, reducerea evaziunii, privatizari, externalizari de servicii importante etc.

In plus, va exista un tap ispasitor in 2016, pentru situatia proasta a economiei, imprejurare atractiva in ochii actualilor lideri de partide.

Deja pentru 2015 se anunta o gaura la buget de 15 miliarde de lei, care nu se stie cum va fi acoperita.

Nici banii bugetari nu mai sunt ce-au fost, nu mai reprezinta aceeasi mare atractie, acum ca DNA sta cu ochii si urechile pe ei.

Dosarul votului din diaspora

Este de presupus ca Tiberiu Nitu nu va mai frana rezolvarea acestui dosar, acum ca Victor Ponta, cel care l-a propus, nu mai are aceeasi putere relevanta in stat.

Cum acuzatiile sunt grave, prevazute de legea penala, (impiedicarea interesata a dreptului la vot a cetatenilor romani din diaspora), dovezile existente la indemana tuturor, cred ca se poate presupune ca in scurt timp sa asistam la puneri sub acuzare a membrilor Guvernului Ponta, inclusiv a premierului insusi, pentru proasta organizare a votului din strainatate.

Lucrurile au devenit si mai clare, dupa ce Livia Stanciu, sefa ICCJ (pe care nimeni n-o banuieste de amatorism juridic), a declarat ca "pe lege, se putea da o OUG pentru suplimentarea sectiilor de votare".

In concluzie, ne asteapta o perioada cu turbulente mari pe scena politica, ingreunata de tranzitia de la fostul presedinte la urmatorul, cu consecinte importante in mediul economic.

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si membru PMP

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#guvern tehnocrati, #ancheta vot diaspora, #demisie Ponta PSD Guvern , #Alegeri Prezidentiale 2014