In absenta unei confruntari directe, nehotaratii nu vor fi scosi din case. Iohannis castiga linistit, Dancila va fi greu de inlaturat de la sefia PSD Interviu

Duminica, 17 Noiembrie 2019, ora 12:53
17503 citiri
In absenta unei confruntari directe, nehotaratii nu vor fi scosi din case. Iohannis castiga linistit, Dancila va fi greu de inlaturat de la sefia PSD Interviu
Foto: site Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Prezenta in turul doi al alegerilor prezidentiale va fi mai mica decat in primul tur, dar amandoi candidatii vor obtine procente superioare, iar acest lucru va face ca Viorica Dancila sa fie mult mai greu de inlaturat de la sefia PSD de cei care ar vrea sa ii ia locul, spune sociologul Alfred Bulai.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alfred Bulai mai afirma ca in lipsa unei confruntari directe intre cei doi candidati nu vor fi scosi din case cei care nu au votat in primul tur. In schimb, retelele PSD si PNL se vor mobiliza, iar Klaus Iohannis poate sa stea linistit, pentru ca o parte dintre votantii contracandidatilor sai din turul 1 se vor reorienta catre el, fiind anti-PSD.

Si Viorica Dancila poate sa stea linistita, pentru ca deja a obtinut in primul tur un scor peste nivelul partidului, iar in al doilea tur procentul sau va fi si mai mare (fiind doar doi candidati care isi impart 100 de procente), mai ales ca liderii judeteni nu au niciun interes sa o saboteze, tinand cont ca la anul avem alegeri locale si parlamentare, mai explica Alfred Bulai in interviul acordat Ziare.com.

Care sunt efectele acestor conferinte de presa individuale organizate in ultimele zile de Klaus Iohannis si Viorica Dancila? Aduc ele un plus de informatie pentru alegatori, schimba opinii deja formate?

Scopul aparitiei politicienilor nu este de a va informa, scopul este de a va influenta vizavi de vot. Informatia nu e subiectul discutiei, subiectul este sa va emotioneze, sa va convinga sa votati intr-un fel sau altul.

Klaus Iohannis a preferat acest gen de conferinte de presa care, evident, nu au audienta si nu sunt interesante de felul lor, pentru ca nu se spune mare lucru si pentru ca lumea vrea confruntare. Este exact ca atunci cand mergeti la un meci intre doua echipe. Deocamdata mergem doar la antrenament, vedem fiecare cum se antreneaza. Competitia reala, care are si spectatori, este cea in care echipele chiar se intrec. Noi asistam acum la niste exercitii de imagine, facute ca sa nu spunem ca nu avem nimic.

Dar chiar si asa, pot produce aceste evenimente schimbari semnificative de optiune in randul sustinatorilor PNL, PSD, USR, PMP sau in randul celor 9 milioane de alegatori care nu s-au prezentat la urne in primul tur?

In absenta competitiei, acestia din urma nu pot fi scosi din casa. Si oricum prezenta va fi mai mica in turul doi pentru ca parte din cei care nu sunt votantii celor doi calificati in finala sunt dezamagiti de variante si nu au chef sa mearga la vot. Sigur, o alta parte va vota, si in mai mare masura cu Klaus Iohannis, pentru ca situatia in care a ajuns PSD este de o asa natura. PSD a incheiat guvernarea intr-o situatie in care, practic, toate fortele politice (si ne gandim ca si electoratul acestora) erau impotriva lor. Deci Viorica Dancila nu prea are de unde sa ia foarte mult. Nu inseamna ca nu va mai lua voturi niste oameni din diverse colturi, de exemplu pe cei care sunt foarte, foarte suparati pe Klaus Iohannis, dar, in principiu, spatiul de crestere al doamnei Dancila este foarte limitat.

Sigur ca, aparent, procentele ei vor fi mai multe decat in turul 1, pentru ca acum sunt doar doi candidati si e un joc de 100 de procente, asa ca rezultatul va suna altfel, inclusiv dna Dancila va avea mai mult ca in turul 1 si oricum va avea mult peste scorul partidului. Insa, dl Iohannis sta linistit pentru ca retelele de partid vor functiona (si la PNL, si la PSD). In plus, va avea si voturile celor care sunt anti-PSD si care sunt mai multi decat cei care vor sa fie aliati cu PSD. Ganditi-va ca in afara de Pro Romania (despre care nu stim ce votanti are, fiindca Mircea Diaconu a luat aproape 10% 'pe persoana fizica', sa spunem asa, si nu stim cati sunt intr-adevar mai de stanga dintre cei care sunt in spatele lui) nu mai stim exact cine ar putea vota cu candidatul PSD.

Dar nici PSD-istii nu sunt asa de nelinistiti, pentru ca ei nu au sperat vreun moment sa castige. Iar dna Dancila oricum a facut o 'figura frumoasa', in sensul ca la primul tur a avut deja mai mult decat partidul (PSD a obtinut la alegerile europarlamentare din 26 mai 2.040.765 de voturi, iar Viorica Dancila a obtinut in turul 1 al alegerilor prezidentiale 2.051.725 de voturi, n.red.), iar turul 2 ii va aduce un scor si mai bun, ca procent relativ, fiind, repet, un joc de 100%. Deci iese foarte bine in final.

Acestea sunt datele, nu trebuie sa ne asteptam la lucruri spectaculoase.

Si totusi, exista vreun risc pentru Klaus Iohannis? Multi spun "Atentie la demobilizare!".

Exista demobilizare, dar votul este de retea, si la PNL, si la PSD. Iar retelele lor vor veni la vot, punct. Nu mai e vorba despre vreo mobilizare.

Din votantii cei mai multi care urmeaza, cei ai USR, sigur ca o parte sunt dezamagiti, dar o parte sunt destul de porniti impotriva PSD, deci vor merge la vot.

Incepand de la ce procent Viorica Dancila ramane presedinte al PSD?

Presedinte al PSD nu ramai doar daca vrei tu, dar, cu cat procentul obtinut de dna Dancila este mai mare, cu atat va fi mai dificil sa fie inlaturata. PSD are congres, e stabilit prin februarie, iar unii spun ca s-au si gandit cine va fi in locul dnei Dancila, adica lucrurile sunt cumva aranjate.

Daca ea nu intra in turul doi (ceea ce ei au crezut), problema era rezolvata. Acum, pentru ca a intrat in turul doi, e un pic mai deranjant, mai ales ca are cota un pic mai mare decat a partidului. Iar daca ea creste peste 30%, ceea ce e posibil, atunci sigur ca cu cat cota va fi mai mare, cu atat devine mai ciudat sa fie inlaturata. Totusi, nu e cazul Geoana sau chiar Ponta, cand vorbeam despre procente uriase ale partidului si candidatii abia se ridicau la nivelul lor sau treceau putin peste. E vorba despre PSD, care are 22% la ultimele alegeri, iar sugestia publica este ca PSD isi revine, din moment ce Viorica Dancila ia mai mult decat PSD la ultimele alegeri, cele europarlamentare. Iar daca procentul devine mult mai mare, ar fi foarte ciudat sa o schimbi.

Nu inseamna ca ii doare pe ei foarte tare, fiindca acolo e vorba despre niste jocuri de interese, dar e evident mult mai greu sa faci asta. Ar putea sa gandeasca o formula bicefala, incat dna Dancila sa nu fie chiar scoasa din joc, dar nici sa ramana ca acum.

Si cine ar putea sa fie "al doilea cap"?

Unii zic ca ar veni pucistii, dar eu nu cred ca ei mai au loc pe-acolo. Probabil ca va fi cineva dintre cei care sunt in actuala structura de putere a PSD.

Dar sa nu exageram: Dna Dancila nu a fost decat un pion folosit in aceasta lupta electorala. Pentru ca nu erau prea multi barbati politici, au impins-o pe ea in fata, fara sa isi dea seama ca Viorica Dancila va face o figura frumoasa raportat la scorul partidului. Votul de retea i-a fost suficient, iar faptul ca a fost victimizata, cumva, prin pierderea guvernarii, a facut ca sa mai existe PSD-isti dezamagiti, care nu votasera anterior si care s-au reintors cu fata la PSD.

Chiar daca a fost unul dintre 'pucisti', ar putea fi Gabriela Firea 'al doilea cap' al unei conduceri bicefale a PSD, ca sa o ridice pentru alegerile locale de la anul?

In primul rand, oamenii din partide nu gandesc asa, ei gandesc in functie de propriile interese si nu stiu cati au interes sa o ridice pe Gabriela Firea. Nu cred ca este chiar atat de 'in carti' dna Firea pentru actuala structura de conducere din PSD.

Iar experienta din vara a aratat ca schimbarea lui Dragnea nu a fost pentru ei - au ajuns pe tusa cam toti. De aceea ma indoiesc ca ea ar putea fi.

Insa nu putem estima de pe acum cine ar putea prelua acolo puterea. Nici ei nu stiu si e un joc de putere, sunt evolutii care urmeaza. Peste o saptamana vedem rezultatele turului 2 al prezidentialelor.

Ar putea fi sabotata Viorica Dancila de baronii locali, dornici ca altcineva sa ii ia locul?

Viorica Dancila nu va fi tradata de liderii din judete, pentru ca asta ar fi cu doua taisuri - daca eu, ca lider de filiala, nu trag foarte tare la vot (ca sa o lovesc pe Dancila, ceea ce ar fi aberant fiindca oricum nu se pune problema ca ea sa castige), in conducerea partidului mi se va atrage atentia ca eram un lider bun pe vremuri si acum nu mai sunt, adica mi se sugereaza ca nu mai sunt important. Nu, ei nu trag tepe asa aiurea partidului.

Iar la un eventual congres e nevoie sa ai sustinerea majoritatii filialelor ca sa castigi. E nevoie de cineva gen Dragnea, cineva care sa instrumenteze relatia cu oamenii din teritoriu, care sa negocieze cu ei. Or, dna Firea a avut probleme la prima adiere de vant chiar cu primarii de sectoare, care ii datoreaza 100% mandatele pentru ca ea i-a tras pe ei. Eu ma asteptam ca ea, ca om politic, sa controleze macar relatia cu primarii din jurul ei.

Lupta pentru conducerea PSD e mult mai complicata. Sunt multe grupuri de interese.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Iohannis dezbatere Dancila, #tur doi prezidentiale 2019, #Dancila inlaturata PSD , #alegeri prezidentiale 2019