Hai la vot! Astazi iar, la telejurnal

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Sambata, 25 Mai 2019, ora 08:20
3554 citiri

Multi dintre voi stiti deja. Pe cand aveam doar cativa ani, parintii mei au reusit sa fuga impreuna cu mine din Romania comunista. Parintii mei, asemeni multor altor romani, au lasat in urma o Romanie intunecata, infrigurata si infometata, dar mai ales o Romanie in care nu aveai dreptul la niciun fel de alegere.

Daca iti era foame, aveai de ales intre produse precum ghearele de gaina, "adidasii" de porc, creveti vietnamezi sau rulada de fructe, o chestie pe care copiii de astazi ar considera-o absolut gretoasa. Astazi poti merge la McDonalds, la KFC sau la Pizza Hut, la un restaurant grecesc sau la unul cu specific romanesc. Astazi poti manca rosii romanesti sau mazare din Madagascar. Si e foarte bine ca se poate asa. Pentru ca asta inseamna ca putem alege.

Inainte de 1989, daca iti era frig, mai puneai o haina pe tine. Sau, cine stie, daca erai mai curajos, iti faceai in propriul apartament o mini soba in care ardeai te miri ce, doar ca sa nu ingheti de frig. Astazi avem de ales intre sistemul centralizat de incalzire si sutele de tipuri de centrale de pe piata. Si e foarte bine ca se poate asa. Pentru ca asta inseamna ca putem alege.

Inainte de 1989, daca visai la un concediu, iti spunea statul unde sa mergi. Daca erai mai norocos, prindeai cateva zile la Neptun. Daca nu, mergeai la Amara, la Baile Felix, la Olanesti sau la Lacul Sarat. Decidea partidul pentru tine. Iti placea la mare? Nicio problema, partidul te trimitea la munte. Astazi, in schimb, poti merge cateva zile la Paris, la Roma sau la Chisinau. Si e foarte bine ca se poate asa. Pentru ca asta inseamna ca putem alege.

Cand parintii mei au plecat din Romania comunista, nici macar nu exista ideea ca pot fi organizate alegeri libere. Se votau liste de partid stabilite dinainte. Practic, fie ca votai, fie ca nu votai, tot aia iesea. Si nu era deloc bine asa cum era.

Intre timp, am invatat cu totii un lucru. In tarile in care votul nu e liber nu exista nici libertate, nici papica si nici vreo forma reala de alegere. Pe de alta parte, in tarile in care votul este liber, exista si papica, si libertate.

Gata, am deschis televizorul. Caut un canal de stiri strain ca sa aflu care sunt previziunile pentru alegerile europarlamentare. Sunt multe canale, si e foarte bine sa fie asa. Stiti cate canale erau inainte? Unul singur! Si ala difuza doar doua ore de emisie pe zi, iar jumatate de program era doar cu realizarile tovarasului Liviu Nicolae Drag. Stati, ca mereu ii incurc pe Nicolae astia. Ei bine, jumatate de program era cu realizarile tovarasului Nicolae Ceausescu. Mai vreti? Sau mergem la vot?

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#alegeri europarlamentare 2019, #referendum justitie , #alegeri europarlamentare 2019