Guvernul Ciolos, somat sa infiinteze 400 noi sectii de votare in diaspora

Luni, 08 August 2016, ora 20:04
3056 citiri
Guvernul Ciolos, somat sa infiinteze 400 noi sectii de votare in diaspora
Foto: Ziare.com

Partidul Miscarea Populara (PMB) ii propune premierului Dacian Ciolos infiintarea a circa 400 de noi sectii de votare in diaspora, in localitatile unde traiesc cel putin 3.000 de romani.

Presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, spune ca anul trecut PSD si PNL au impus o lege care mai mult ingradeste dreptul la vot.

"In comparatie cu alegerile din 2009 cand au existat 55 de sectii de votare si in comparatie cu alegerile prezidentiale din 2014, cand au existat 51 de sectii de votare, daca legea nu se modifica, practic romanii nu vor avea unde sa voteze la alegerile parlamentare din acest an. Motiv pentru care noi am elaborat o analiza foarte serioasa, in colaborare cu comunitatile romanesti din Europa, si vom veni cu o propunere concreta catre Guvern.

La o prima evaluare putem sa va spunem ca, in clipa de fata, in Italia pot fi infiintate 106 sectii de vot in localitati unde locuiesc comunitati romanesti in mod compact, deci minim 3.000 de cetateni romani. In Spania ii vom propune premierului sa infiinteze 76 de sectii, (...) ca in 64 de localitati, orase din Germania - stat care nu a permis pana recent sa se infiinteze sectii suplimentare de vot - sa se infiinteze sectii de vot, pentru ca avem in 64 de localitati comunitati numeroase de romani care vor sa voteze. Vom propune sa se infiinteze 40 de sectii de vot in Republica Moldova, (...) in SUA sa se infiinteze suplimentar 35 de sectii. (...) Credem ca e foarte important sa tina cont Guvernul de aceasta evaluare pe care PMP a facut-o in randul comunitatilor romanesti si pentru a evita orice tensiune si orice problema legata de ingradirea dreptului la vot", a sustinut Tomac.

In opinia sa, romanii din strainatate nu s-au inregistrat in Registrul electoral "din doua ratiuni": "Unu - pentru ca multi dintre ei au o relatie rece cu autoritatile romane. Doi - nu vor sa-si lase datele, pentru ca nici pana la ora actuala nu s-a limpezit chestiunea legata de impozitul pe care trebuie sa il plateasca suplimentar, cel de 200 de euro, introdus in noul Cod fiscal".

Presedintele executiv al PMP a precizat ca, din evaluarile facute de pana acum, numarul de sectii de vot pe care autoritatile romane ar trebui sa le infiinteze suplimentar pentru votul din diaspora se ridica la 373.

"Sunt convins ca, dupa ce vom centraliza solicitarile primite si din Portugalia si din Canada si din Australia, in mod sigur cifra va sari de 400 de sectii de vot care trebuie infiintate peste hotare", a mai spus Tomac.

Anul acesta a fost introdus votul prin corespondenta pentru romanii din diaspora. In acest scop, a fost creat Registrul electoral, in care romanii din diaspora se pot inscrie din 1 aprilie. Numai cei inscrisi vor putea vota prin corespondenta. Toti alegatorii romani din diaspora au fost insa sfatuiti sa se inscrie, pentru ca autoritatile sa aiba o evidenta a localitatilor cu comunitati romanesti mari si sa stabileasca pe aceasta baza amplasarea sectiilor de votare.

Insa, pana la 1 august 2016, au fost validate doar 4.616 cereri de inscriere in Registrul electoral depuse de alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#vot diaspora parlamentare PMP , #vot