Grupurile civice solicita AEP si MAE sa-i informeze de urgenta pe romanii din diaspora despre alegerile prezidentiale

Luni, 05 August 2019, ora 13:57
3163 citiri
Grupurile civice solicita AEP si MAE sa-i informeze de urgenta pe romanii din diaspora despre alegerile prezidentiale
Foto: captura video Facebook/Kristian Schuster

Mai multe grupuri si asociatii civice solicita AEP si MAE sa ia masuri de urgenta pentru ca romanii din diaspora sa fie informati in legatura cu noile prevederi legislative care le permit sa voteze mai usor la alegerile prezidentiale din noiembrie si cu termenele impuse.

Cele doua tururi ale alegerilor prezindentiale din acest an vor avea loc pe 10 si respectiv 24 noiembrie, conform calendarului stabilit de Guvern, iar romanii din strainatate se pot inscrie online pentru a vota, in sectii sau prin corespondenta, pana la data de 11 septembrie 2019.

"Va rugam sa actionati cu celeritate in implementarea propunerilor noastre, stiut fiind ca pana la implinirea termenului limita de inscriere pe site mai sunt 5 saptamani, iar pentru organizarea efectiva a alegerilor mai sunt aproximativ 4 luni", se arata intr-o scrisoare deschisa trimisa luni presedintelui AEP si ministrului de Externe de mai multe organizatii ale societatii civile.

Acestea semnaleaza ritmul foarte scazut al inregistrarilor online.

"In prima saptamana, de la lansare, am monitorizat informatiile publicate in timp real pe www.votstrainatate.ro si am constatat urmatoarele. Media zilnica a inscrierilor pentru votul in sectia de votare este de aproximativ 470, iar media zilnica a inscrierilor pentru votul prin corespondenta este de aproximativ 425 de persoane.

Un calcul probabilistic demonstreaza ca daca media de interes pentru inregistrarea pe site a cetatenilor cu drept de vot se pastreaza pana la implinirea termenului limita de inscriere, atunci pe 11 septembrie 2019, se vor fi inscris aproximativ 21.600 la votul in sectia de vot si aproximativ 19.500 de cetateni la votul prin corespondenta.

Conform datelor centralizate de MAE de la misiunile diplomatice, in lume sunt 5,6 milioane de romani, dintre care 700.000, cu pasapoarte CRDS, asa dupa cum informeaza AEP.

Raportat la numarul cetatenilor romani cu drept de vot din diaspora ne dam seama ca cifra finala nu va reflecta nevoia reala de prezenta la vot a cetatenilor, asa dupa cum se cunoaste din istoricul ultimelor scrutine", se arata in scrisoarea deschisa.

Semnatarii documentului subliniaza ca doar autoritatile statului pot lua masuri cu impact real asupra comunitatilor din diaspora, motiv pentru care cer institutiilor sa ia astfel de masuri.

"Procedura electorala propusa de AEP este noua si insuficient cunoscuta. Apreciem ca informatiile de interes public si comunicarea dinspre institutiile statului pot fi imbunatatite", se mai arata in scrisoare, prin intermediul carora se propun mai multe masuri:

" 1. Promovarea de urgenta - de catre institutiile pe care le reprezentati - a beneficiilor inregistrarii la vot pe site-ul www.votstrainatate.ro. Demersul dumneavoastra ar avea un impact mult mai mare, deoarece ati putea folosi canale media de comunicare diverse, precum difuzarea de mesaje de interes public, reglementata de CNA, flyere distribuite la granita, afise la sediile MAE sau ale ambasadelor si consulatelor Romaniei, inclusiv prin parteneriat cu institutii omoloage ale statelor in care diaspora romaneasca traieste; sau alte asemenea.

2. Publicarea in timp real pe site-ul www.votstrainatate.ro de date aditionale, prin adaugarea informatiilor suplimentare despre inscrisii per tara/regiune/localitate. Informatiile sa fie usor de accesat, de inteles si de interogat informatic, atat pentru votul in sectia de votare, cat si pentru votul prin corespondenta. Acest lucru va permite celor interesati sa promoveze site-ul AEP in interiorul comunitatilor de rezidenta.

3. Publicarea pe site a informatiilor referitoare la probabilitatea de a exista inregistrari de cereri duble de la persoane unice. Prin cereri duble intelegem ca una si aceeasi persoana ar putea sa se inscrie, pentru siguranta, atat pentru votul in sectie, cat si pentru votul prin corespondenta. Existenta acestor inregistrari duble ar putea crea nevoi artificiale, dar publicarea informatiei ar putea ajuta la mitigarea riscului de supra-dimensionare, prin tactici transparente de comunicare publica.

4. Transmiterea de informatii legate de demersurile MAE de a organiza sectii de votare in diaspora, atat in sedii proprii, precum consulate/ambasade, cat si in sedii obtinute prin parteneriat cu autoritati locale in care se inregistreaza nevoia de prezenta la vot a minimum 100 de romani cu drept de vot.

5. Sustinerea asociatiilor civice active in tara si diaspora sa organizeze din timp actiunile de identificare si completare a resurselor umane necesare in sectiile noi de votare in strainatate, prin focalizarea cu precadere in acele orase din afara tarii in care AEP constata un numar mare sau foarte mare de cereri pentru infiintarea de noi sectii de vot. (...) ".

Semnatarii scrisorii subliniaza inca o data ca isi doresc sa vina in ajutorul institutiilor statului, plecand de la premisa ca ele "sunt interesate sa organizeze eficient sectiile de votare, prin evitarea formarii de cozi interminabile la sectiile de votare, asa cum s-a intamplat in ultimii ani".

Grupurile civice si ONG-urile semnatare, din diaspora si din tara:

● #activAG Pitesti (membru al platformei civice Contract Romania)

● #Rezist Milano (membru al platformei civice Contract Romania)

● #Rezistenta

● Actiunea Civica Galati

● Asociatia Platforma Romania 100

● Asociatia Aradul Civic (membru al platformei civice Contract Romania)

● Asociatia "Rezist Zurich" (membru al platformei civice Contract Romania)

● Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie - VeDem Just

● Canada Save Rosia

● Coruptia Ucide

● Diaspora Franta Solidara cu Romania

● DUAR

● Initiativa Romania (membru al platformei civice Contract Romania)

● Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei (membru al platformei civice Contract Romania)

● Protestatari Pro Democratie Londra

● Reset Iasi (membru al platformei civice Contract Romania)

● Rezist Bilbao

● Rezist Budapesta

● Rezist Dublin

● Rezist Galati

● Rezist Ingolstadt. Si eu sunt din Romania

● Rezist Lyon

● Rezist Marseille

● Rezist WMW

● Rezistenta din Diaspora

● Stafeta Steagului Uniunii Europene (membru al platformei civice Contract Romania)

● Un Timbru pentru Dreptate

● Voluntari in Europa (membru al platformei civice Contract Romania)

● Umbrela Anticoruptie Cluj

C.B.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#scrisoare AEP organizare vot diaspora , #alegeri prezidentiale 2019