Generatia EU Votez: De noi depind urmatorii 30 de ani

Sambata, 25 Mai 2019, ora 10:45 4778 citiri

In discursul sau din 2011, regele Mihai transmitea un indemn valoros generatiilor ce vin: "Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri".

Asemenea regelui, si noi avem responsabilitatea de a lasa copiilor nostri o Romanie mai buna, pe deplin europeana si libera. Suntem o generatie neatinsa de povara trecutului, am prins gustul libertatii inca de mici si am invatat ce inseamna sa ai mai mult, pentru ca am vazut cum democratiile cresc sub ochii nostri. Noi am cunoscut doar partea libera a lumii, fara sa ne imaginam ca libertatea poate sa dispara peste noapte.

Acum 30 de ani, generatia parintilor nostri se punea in calea gloantelor pentru schimbare. Ei nu stiau ce este dincolo de sarma ghimpata a comunismului, cunoasteau crampeie ale unei democratii apuse, despre care mai aflau din bucati de carti vechi si prafuite, si asteptau cu nerabdare sa vina europenii liberi sa ii salveze, ascultand pe ascuns Radio Europa Libera.

Dupa ani de chin, cand si-au dat seama ca salvarea avea sa vina greu, au hotarat sa isi ia destinul in propriile maini si au iesit in strada sa ceara schimbarea. Si prin sacrificiu, au obtinut-o. Poate ca anii ce au urmat nu au fost cum au sperat ei, poate ca au fost dezamagiti si s-au intrebat daca au urmat calea buna, dar si-au asumat rolul de generatie de sacrificiu, gandindu-se ca asa ne vor oferi noua, copiilor lor, un viitor liber.

Noi am primit libertatea pe tava si nu am inteles imediat importanta ei. Am crezut ca pe noi nu ne vor ajunge niciodata vremurile tulburi traite de parintii nostri, ca lumea nu va fi niciodata la rascruce.

La adapostul istoriei, am ajuns sa nu ne pese de soarta acestei tari, am crezut ca nu trebuie sa ne implicam si sa votam. A fost mai simplu sa ne lasam viitorul in mainile altora. Astfel, soarta noastra a fost decisa de altii ani la rand.

Dupa ani de impasibilitate, cand am simtit ca s-a mers prea departe, am inceput sa ne trezim si sa ne intrebam de ce suntem aici. Desi mai timizi ca alti europeni, am invatat sa ne cerem drepturile in strada, sa ne revoltam atunci cand politicienii ne tradeaza si sa strigam tare cand nedreptatile isi fac loc in societate. Nu mai suntem o generatie comoda.

De noi depind urmatorii 30 de ani. Noi stim ce e dincolo de granitele acestei tari, am primit chiar si un pasaport cu care ne plimbam liberi prin lume, am vazut ca se poate trai altfel si ca sunt tari fara coruptie, iar Europa chiar ne-a salvat.

Datorita acestei Europe Unite, Romania a crescut, iar noi am stiut sa profitam din plin de avantajele economice, educationale, sociale pe care ni le-a pus la dispozitie. Prin apartenenta europeana, am inteles ca politicienii trebuie sa ne reprezinte pe noi, si nu propriile lor interese.

Astazi, trebuie sa dovedim ca suntem intr-adevar o generatie matura, capabila sa puna umarul la construirea propriului ei viitor. Parintii nostri au avut curaj, noi avem sansa sa facem mai mult, sa lasam pentru cei ce vin o democratie solida. Istoria acestui continent se scrie sub privirile noastre si doar de noi depinde daca vrem sa stam deoparte sau sa ne implicam.

Adelina Tintariu este licentiata in Stiinte Politice la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Si-a continuat studiile prin programul de master in Comparative Politics din cadrul aceleiasi facultati. A contribuit la documentarea cazurilor de infractiuni contra umanitatii deschise impotriva fostilor comandanti de penitenciare din perioada comunista Alexandru Visinescu si Ioan Ficior, ambii condamnati. Un alt proiect important pe care l-a coordonat in perioada 2011-2014 a fost cel de transformare in Memorial a fostului penitenciar comunist de la Ramnicu Sarat. De asemenea, Adelina Tintariu este membra a Fundatiei Fundatiei CAESAR incepand cu luna mai a anului 2015.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News