Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Financial Times: Alegerile parlamentare din Romania - tot la fel?

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 14:39
3860 citiri
Financial Times: Alegerile parlamentare din Romania - tot la fel?

Cei mai multi dintre romani vor fi multumiti sa vada terminat anul 2012, care a inceput cu o iarna grea in care au avut loc proteste de strada anti-austeritate, urmate de doua schimbari de guvern, demiterea esuata a unui presedinte nepopular, dar si de o criza constitutionala care a starnit oprobriul international, noteaza Financial Times.

Insa anul 2012 mai are inca un act pe rol: duminica, romanii voteaza la alegerile parlamentare. Coalitia de guvernare pare sigura de victorie, insa oricine va forma noul Guvern va fi pus sub presiune sa negocieze o noua intelegere cu Fondul Monetar International si sa reinceapa reformele, pentru a curata sectorul public, se arata in articolul Financial Times.

Un recent sondaj, realizat de TVR si publicat pe 4 decembrie, arata ca USL ar urma sa castige o majoritate covarsitoare, iar Victor Ponta va primi un nou mandat de premier. Exista ingrijorari ca prim-ministrul ar putea reincepe eforturile de a-l demite pe presedintele Traian Basescu si sa intareasca controlul Guvernului asupra institutiilor statului. In vara, incercarile sale de a schimba Curtea Constitutionala si de a inlocui Avocatul Poporului au atras proteste severe din partea celorlalte state ale Uniunii Europene.

Traian Basescu - presedinte "rezistent si incapatanat"

Daca USL nu va reusi sa castige majoritatea absoluta, Traian Basescu va fi mandatat prin Constitutie sa aleaga premierul. Rezistentul si incapatanatul presedinte ar putea incerca sa formeze o coalitie intre ARD si PP-DD sau sa il numeasca pe Ponta doar cu conditia ca acesta sa renunte la aliatii sai de coalitie, inclusiv la liderul liberal Crin Antonescu, care pofteste la functia presedintelui, dar si la mogului media al Partidului Conservator (si dusman declarat al lui Basescu), Dan Voiculescu, pe care unii il vad drept una dintre puterile din spatele tronului USL, se arata in articolul de pe Financial Times.

Oricum, aritmetica parlamentara este putin probabil sa se aseze in favoarea lui Traian Basescu, al carui mandat expira in 2014, asa ca in perspectiva se afla doi ani de coabitare inconfortabila.

Romania are nevoie urgenta de un guvern stabil si sa puna capat tumulturilor constitutionale. Investitorii au acordat tarii putina atentie in acest an, si din cazua situatie politice. Investitiile straine directe in Romania au coborat la doar 1,1 miliarde de euro, in primele noua luni ale anului, de la un record de 9,5 miliarde de euro, in aceeasi perioada a anului 2008. In plus, leul este aproape de un minim istoric.

Romanii spera sa obtina guvernul pe care il merita

Totodata, Romania resimte efectele austeritatii drastice impuse de guvernele pro-Basescu, care au fost inlocuite de USL dupa o motiune de cenzura din luna aprilie. Romania a fost laudata de FMI si de agentiile de rating pentru determinarea sa in a forta masuri dure, inclusiv o reducere cu 25 la suta a salariilor bugetarilor.

Un nou imprumut din partea FMI ar urma sa fie o prioritate pentru noul Guvern - atata timp cat nu este preocupat de luptele interne si de a scapa de Basescu si de aliatii sai. O intelegere ar urma sa ajute la consolidarea increderii investitorilor, insa Romania va fi sub presiune din partea FMI si a UE, pentru a-si respecta promisinile anterioare.

Pe de alta parte, Romania are o mare piata interna, unele dintre cele mai folositoare resurse naturale, o economie diversificata, o forta de munca bine educata si o pozitionare strategica. Romanii care sunt constienti de potentialul tarii lor vor spera ca vor dobandi guvernul pe care il merita si ca anul viitor va fi mai bun decat acesta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Financial Times alegeri parlamentare Romania, #Traian Basescu alegeri parlamentare, #Traian Basescu nominalizare premier , #alegeri parlamentare 2012