Filosoful Mihai Sora: Tinerii vor intelege de ce ar fi trebuit sa mearga la vot cand ii va lovi prima nenorocire

Luni, 12 Decembrie 2016, ora 12:03
15348 citiri
Filosoful Mihai Sora: Tinerii vor intelege de ce ar fi trebuit sa mearga la vot cand ii va lovi prima nenorocire
Foto: Arhiva Ziare.com

Filosoful Mihai Sora a publicat, dupa alegerile parlamentare, mai multe mesaje pe pagina sa de Facebook, in care a vorbit despre absenteismul - mai ales in radul tinerilor - la vot si despre democratie, avertizand ca urmeaza patru ani de zgomote, lovituri la fluierul piciorului, cazne si sincope.

Duminica, filosoful a scris: "Eu am o suta de ani, o luna si patru zile. Viitorul meu e redus, in fata... Dar am iesit, totusi, sa votez: sa-mi asigur acele - nu stiu... - luni (sa dea Dumnezeu sa fie ani!) in care ma voi bucura de viata; vreau sa ma bucur de viata si sa fiu condus de cei pe care i-am ales eu. Daca i-am trimis EU sa ma reprezinte, am dreptul sa protestez in cazul ca nu-si indeplinesc datoria. Ei sunt reprezentantii mei!"

Iata rezultatele la alegerile parlamentare

Dupa aflarea rezultatelor, luni, Mihai Sora s-a aratat dezamagit de faptul ca tinerii nu au mers sa voteze ori sa-si anuleze votul si le-a atras atentia ca se vor convinge "cu ochii lor" cand vor fi loviti de prima nenoricire.

"18 - 24 de ani nu au mers la vot. Poate si pentru ca 24 - 100 de ani nu au fost dascali buni, n-au stiut sa-i invete la timp civismul, responsabilitatea, democratia. Nu au izbutit sa-i lumineze, sa le vorbeasca mai convingator despre servitutile votului neexprimat. Dar, ca si altii odinioara, 18 - 24 de ani vor invata singuri, din mers.

Vor vedea cu ochii lor:

  • cand vor merge in excursii la munte... - si, in locul padurilor, vor gasi un teren viran;
  • cand vor da primul concurs pentru o slujba... - si, in locul lor, va fi angajat prostovanul nepot al primarului;
  • cand vor dori sa-si deschida o mica afacere si se vor prabusi sub teancul de hartii si acte inutile;
  • cand primul lor copil va intra in spital pentru o banala fractura si va iesi paralizat sau amputat in urma unui 'experiment'
.

Atunci cand ii va lovi prima nenorocire, abia atunci 18 - 24 de ani vor intelege de ce ar fi trebuit sa iasa la vot in ziua de 11 decembrie 2016.

Urmeaza patru ani de zgomote, lovituri la fluierul piciorului, cazne si sincope", a scris Mihai Sora.

Filosoful spune ca, pentru el, aceste alegeri parlamentare ar putea fi ultimele la care participa, insa va sustine mereu ca absenteismul inseamna "iresponsabilitate civica".

"In patru ani se pot intampla multe. Nu stiu daca voi mai fi aici, nici daca voi mai apuca vreodata sa merg la vot. Insa nu voi inceta sa spun ca absenteismul inseamna, dupa mine, iresponsabilitate civica: poti sa desenezi o maimutica pe buletinul de vot, sa pui stampila pe fiecare candidat sau pe niciunul, sa-i tai pe toti cu X-uri mari si apasate! Dupa cum poti vota candidatul ales de tine, cu buna credinta si in cunostinta de cauza.

Trebuie, adica, sa mergi pana la sectia de votare, sa intri in cabina aceea si sa te exprimi. Modul in care decizi sa votezi tine de inteligenta, de profunzimea sau de simplitatea gandirii tale: in orice caz, participand.

Pentru ca democratia inseamna participare, nu pasivitate; nici lene, indiferenta sau dispret fata de indatoririle pe care le ai ca cetatean cu drepturi depline, egale cu ale semenilor tai. Daca e luni, dragii mei, urmeaza patru ani grei", a incheiat Sora.

Iata ce a scris presa straina despre alegerile de la noi:

Financial Times scrie despre "victoria empatica" a PSD: Trei nume posibile pentru viitorul premier

Electoratul deziluzionat a readus PSD la putere

Romanii au uitat de coruptie si #Colectiv si au votat PSD

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Mihai Sora alegeri, #tineri absenteism vot , #rezultate alegeri parlamentare 2016