Expert bulgar, despre victoria lui Iohannis: Democratia functioneaza in Romania

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 15:44
5111 citiri
Expert bulgar, despre victoria lui Iohannis: Democratia functioneaza in Romania
Foto: Novinite

Directorul Biroului Consiliului European pentru Relatii Externe din Sofia, Dimitar Becev, considera ca Romania "a atins un anume nivel de maturitate care ii permite sa poata judeca", aprecind faptul ca nu a mai contat originea etnica a presedintelui ales, Klaus Iohannis.

"Alegerile arata ca societatea romaneasca a atins un anumit nivel de maturitate si poate analiza. S-a dovedit ca originea etnica nu mai are importanta, este mult mai important ce are candidatul de oferit, precum si politicile si principiile pe care cineva le urmareste", a spus Becev pentru Novinite.

Presedintele Germaniei i-a scris lui Klaus Iohannis - ce mesaj i-a transmis

"Tot felul de oameni din grupuri etnice diferite au votat pentru Iohannis. In opinia mea, democratia functioneaza in Romania, pentru ca Iohannis a castigat in pofida incercarilor premierului Victor Ponta de a folosi institutiile statului in favoarea lui in timpul alegerilor", arata expertul bulgar.

El crede ca o colaborare a celor doi va fi dificila. "Dupa cum ne amintim, a fost greu si in timpul mandatului lui Traian Basescu. Constitutia Romaniei, la fel ca a Bulgariei, creeaza probleme. Presedintele e ales prin vot direct si intra in competie pentru puterile executive cu premierul. Cand cei doi apartin unor partide politice diferite, cum e cazul acum, asta creeaza rivalitati", a spus expertul bulgar.

Intrebat care e cheia succesului lui Iohannis, Becev vorbeste de prestigiul obtinut de acesta ca primar al Sibiului.

"In primul tur voturile au fost extrem de impartite, iar Iohannis a reusit sa le culeaga pe toate in turul doi. Romanii din strainatate au fost de asemena activi. Incercarea masinariei guvernamentale de a reduce votarea la sectiile de peste hotare s-a intors impotriva lui", a remarcat Becev.

"Vestile bune din Romania sunt ca societatea este suficient de matura pentru a reactiona si a pedepsi incercarile de a pune mana pe aparatul de stat si a-l folosi in scopurile de partid. Mobilizarea a demonstrat ca gandirea democratica si-a inceput consolidarea", a mai spus Bencev.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Expert bulgar alegere Iohannis, #expert bulgar democratie Romania, #Dimitar Becev Iohannis Ponta , #Alegeri Prezidentiale 2014