"Europeanul", diavolul suprem

Autor: Florin Abraham - istoric
Joi, 23 Mai 2019, ora 08:23
5375 citiri

Brexit-ul si multe alte fenomene politice recente din Europa nu pot fi intelese fara aparitia unui nou personaj in imaginarul politic: Europeanul. Coborat, parca, direct din bestiarul medieval, Europeanul este prezentat drept demonul absolut.

La fel ca intr-o sala de iluzionism, suveranistii au deprins taina autodefinirii prin demonizarea Europeanului, prin tehnici preluate din propaganda totalitara.

"Europeanului", in calitatea lui de faptura imaginara, ii sunt atribuite de catre suveranisti toate viciile posibile: "globalist", "neomarxist", "multicultural", "iubitor de imigranti", "aparator al homosexualilor si lesbienelor", "vandut eurobirocratiei", "ateu", "distrugator al natiunilor" s.a.m.d.

Suveranistii nu spun despre ei prea multe, in afara de declamarea patriotismului, insa lasa sa se inteleaga a fi opusul "Europeanului". In calitatea lui de faptura imaginara, "Europeanul" este considerat cauza tuturor relelor din statele membre ale Uniunii, iar discursul suveranist are in centrul sau ideea unei revolutii conservatoare avand drept miza intoarcerea la "Europa Patriilor".

Miza fundamentala

Dupa patru decenii de alegeri directe pentru Parlamentul European, scrutinul din 23-26 mai in cele 28 de state membre este prima confruntare majora la nivelul electoratului intre cei care isi doresc continuarea sau chiar adancirea integrarii in Uniunea Europeana si cei care urmaresc demantelarea acesteia.

Aceasta este miza fundamentala a alegerilor pentru Parlamentul European, dincolo de situatiile particulare dintr-o tara sau alta.

Alegerile europene sunt considerate in literatura politologica de rang secundar, deoarece prezenta la acestea este mai scazuta decat la alegerile pentru parlamentele nationale, candidatii sunt figuri mai putin cunoscute din politica nationala, iar resursele financiare mobilizate sunt si ele reduse.

In alegerile pentru Parlamentul European din 2009 si 2014, prezenta de putin sub 43 la suta la nivel european confirma pe deplin ideea importantei secundare a acestui scrutin. O crestere a nivelului de participare la scrutinul din zilele urmatoare ar evidentia faptul ca Uniunea Europeana este tot mai importanta pentru viata cetatenilor, in pofida numeroaselor ei crize.

Zi dupa zi, manipulare dupa manipulare, minciuna dupa minciuna, le aflam adevaratul chip. Britanicii stiu acum ca au fost mintiti in chip ordinar in legatura cu Uniunea Europeana, insa raul a fost facut cu ocazia referendumului din iunie 2016.

"Marii patrioti" din Austria, Germania, Italia, Franta sau Olanda sunt cu totii sprijiniti financiar de Moscova. Este vorba de vechea strategie a Moscovei de a diviza Europa. In perioada interbelica au facut-o prin intermediul Cominternului, iar in perioada Razboiului Rece au finantat nu doar partidele comuniste, ci si grupari pacifiste si ecologiste.

Suveranistii din toate partidele marginale pana de curand au fost finantati de Rusia, iar dovezile apar rand pe rand. Ei apartin familiei marginalilor politici, inruditi sau chiar descendenti ai fascismului interbelic.

Discursul rasial clasic a fost substituit cu o retorica antimigratie, desi fenomenul in sine s-a redus substantial fata de anii 2015-2016. Acest lucru nu pare a conta, deoarece "vechii francezi, germani, italieni s.a." asimileaza chestiunea migratiei cu prezenta concetatenilor lor de origini africane, din Orientul Mijlociu sau chiar din Europa de Est.

Exista si a doua categorie de suveranisti, a "convertitilor", cel mai important exponent fiind Viktor Orban. Acesta si-a abandonat orientarea liberala si filo-americana pentru un nationalism-conservator filo-rus pentru a obtine si mai multa putere.

Este un suveranism de factura geopolitica, chiar daca are si o dimensiune ideologica teoretizata sub numele de iliberalism.

Cazul gaunosului Dragnea

In Romania, fostul social-democrat Liviu Dragnea a abandonat valorile stangii pentru un nationalism gaunos, inspirat din propaganda ceausismului tarziu. Nu exista dovezi puternice pentru orientarea politica filo-rusa a PSD, cu toate ca OUG 114/2018 serveste in mod direct intereselor economice ale Rusiei (vezi cresterea importurilor de gaz rusesc in Romania).

Dragnea, fiind un lider fara chip pentru ca are prea multe fete, a devenit suveranist nu din convingere ori din ratiuni geopolitice, ci din interes propriu. Mai intai pentru ca nu putea scapa de toate problemele penale prin intermediul unei modificari rapide a legislatiei, fiind blocat de Comisia Europeana, ulterior pentru ca mercenarii politici de care s-a inconjurat i-au spus ceea ce toti specialistii din domeniul stiintelor sociale stiu: poti castiga alegeri stimuland ura si frica (asa cum a facut si PSD in aceasta campanie electorala), dar pretul este lasarea in libertate a unor demoni care isi ucid inexorabil parintii.

In urma acestei campanii electorale, PSD va supravietui politic, insa va plati costul unei tot mai adanci izolari in societate si a ridicarii valurilor de ura, care ii vor lovi in alegerile prezidentiale si parlamentare.

Dragnea i-a bagat pe acest drum infundat, iar solutia de salvare nu poate fi numai indepartarea conducatorului partidului, ci supunerea la o profunda actiune de exorcizare, drept conditie necesara pentru redobandirea credibilitatii si respectabilitatii.

Rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European vor trebui privite cu responsabilitatea data de realism. Nu este iminent colapsul Uniunii Europene, asa cum spera suveranistii atunci cand compara Bruxelles-ul cu Kremlinul, insa trebuie sa acceptam faptul ca populistii valorifica slabiciunile si deficitul democratic de la nivel national si comunitar.

Este insa cert ca obtinerea a 45-50 de milioane de voturi de catre suveranisti la nivelul Uniunii va constitui pentru acestia un argument puternic pentru legitimarea lor si, desigur, lansarea asaltului pentru demolarea din interior a institutiilor comunitare.

Singura optiune - votul

Singura optiune pentru cei care cred in viitorul Uniunii este sa participe in numar mare la vot, pentru a putea contrapune suveranistilor vointa de a trai intr-o Europa a pacii si prosperitatii.

Cei care inca ezita trebuie sa fie constienti ca pacea si prosperitatea nu sunt nici eterne, nici pentru toti, insa ele pot fi aparate si prin vot. Putem sa ne aparam Europa?

Florin Abraham este istoric si profesor de stiinte politice la SNSPA

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#miza alegeri europarlamentare 2019, #suveranisti distrugere UE, #Dragnea PSD Uniunea Europeana , #alegeri europarlamentare 2019