Eu si Iliescu suntem la fel? Sau de ce #votez

Autor: George Daniel Ripa - consultant politic
Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 15:30
6553 citiri

1.104 persoane si-au gasit sfarsitul, intr-un decembrie tarziu, in una dintre cele mai staliniste tari din lagarul sovietic. In acel decembrie ne-am luat ratia de libertate, de care astazi ne bucuram fara a realiza ca, in urma cu doar trei decenii, libertati simple erau surprimate de regimul comunist.

Votul nu a fost mereu un drept pentru romani. Incepand cu alegerile fraudate de comunisti in 1946, alegerile au fost o simpla formalitate. Nu existau case de sondare a opiniei publice insa orice roman stia ca popularitatea liderilor comunisti era depasita doar de realizarile regimului.

Ratia de libertate ne-a speriat pe multi dintre noi, caci ne-a adus un sentiment de care uitasem: responsabilitatea.

Da, votul nu este o obligatie. Da, putem comenta, argumenta si critica politicienii, Parlamentul sau Guvernul chiar daca nu votam. Dar nu mai bine incercam sa avem Parlamentul si Guvernul pe care ni-l dorim? Nu mai bine incercam NOI sa decidem pe ce drum va merge Romania?

Nu mai bine mergem noi sa le spunem daca vrem cu America sau cu Rusia, daca vrem piata libera sau socialism si daca vrem un premier moral sau unul penal? Nu stiu voi, insa eu asa voi face.

In 2014, milioane de romani au considerat ca actiunea Guvernului Ponta de a-i impiedica pe romanii din diaspora este un abuz. Duminica, multi dintre ei vor sta acasa. Sunati-i, amintiti-le si rugati-i sa iasa la vot. Vorbiti-le de responsabilitate, de viitor.

Veti spune ca votul vostru nu conteaza. Va sperie sondajele de opinie. Aceleasi sondaje de opinie care i-au dat castigatori pe Nastase, Geoana, Ponta, stanga britanica, stanga poloneza, stanga din Israel sau stanga americana. Si in final a iesit bine.

Eu votez. Si sunt mandru de votul meu, acordat unui om care singur ne-a intrebat daca el si Iliescu sunt la fel. Nu, domnule doctor. Nu sunteti la fel. Dar cel mai bine ar fi sa va raspundem la urne!

George Daniel Ripa este consultant politic si presedintele Centrului de Analiza Strategica Aplicata (CASA).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#alegeri parlamentare 2016, #alegeri 11 decembrie , #alegeri parlamentare 2016