Economist roman in UK: Corlatean - un pion de sacrificiu, Melescanu - un individ infiorator. MAE = SIE

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 16:28
6022 citiri
Economist roman in UK: Corlatean - un pion de sacrificiu, Melescanu - un individ infiorator. MAE = SIE
Foto: Facebook/Paul Suciu

Demisia lui Titus Corlatean de la sefia Ministerului de Externe este tarzie si inutila, in contextul in care in locul sau a venit Teodor Melescanu, un "individ infiorator", sustine Paul Suciu, un roman stabilit in Marea Britanie.

Paul Suciu este economist si politician in Green Party of Englabd and Wales, partid din UK, care, subliniaza acesta, "nu are nicio legatura cu Romania".

"Am cerut in diaspora demisia domnului Corlatean acum un an de zile, odata cu suspendarea studentilor romani de la finantare in UK. Il consideram incapabil sau rauvoitor in a-si exercita functia tot de atunci. Acum a devenit numai foarte vizibil un esec anuntat de mult. In ce ne priveste in diaspora era mai bine fara el. Dansul e un pion de sacrificiu, la fel ca ministrul pentru diaspora Bogdan Stanoevici", a declarat Suciu pentru Ziare.com.

Roman la vot la Londra: Am fost tratati ca niste vite! Cum se organizeaza in turul 2 - Interviu

Economistul roman este de parere ca in politica de la Bucuresti "exista o frica viscerala de diaspora" si ca ministrul pentru romanii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, ar trebui sa demisioneze.

"Dl Stanoevici a fost somat sa faca asta inca de cand cu organizarea dezastruoasa a Congresului Romanilor de pretutindeni. Nu vreti sa stiti ce spun romanii despre dansul in Londra, nu e politicos...", adauga Paul Suciu. Potrivit acestuia, printre romanii din diaspora este vehiculata ipoteza potrivit careia Staenoevici ar urma sa fie inlocuit de Stejarel Olaru, in prezent secretar de stat in MAE.

Romanii din diaspora, sustine economistul, nu au fost surprinsi de numirea lui Melescanu in fruntea diplomatiei romane, apreciind ca "structurile MAE sunt create pe scheletul vechii securitati. Nu se vrea colaborare, ci control al diasporei".

"Orice altceva, reprezentarea drepturilor cetateanului roman la nivelul EU e irelevant pentru ei. MAE = SIE in momentul asta", este de parere Suciu.

Proteste in tara si-n afara - Diaspora cere sa voteze cu demnitate: Ghinion, am trezit tara din somn!

"Melescanu e un individ infiorator. Numai scandalul cu semnaturile stranse de Dogaru si e suficient sa nu ai sperante. Stiti ca a depus 400 de mii de semnaturi pentru candidatura la presedintie si a luat doar 200 de mii de voturi. E ceva 'dezgropat' direct din vechea securitate si pus sa ne reprezinte pasami-te", continua Paul Suciu.

Romanii din Londra au fost suparati dupa doi noiembrie, vanzand ca "democratia a esuat" si nu si-au putut exercita dreptul la vot, garantat de Constitutie.

"Dispora e Romania. In exil, dar tot Romania. Am vrea ca romanii din tara sa fie solidari cu noi si noi cu ei. Nu ne credem mai buni. Imigratia a fost si este o necesitate neplacuta. Majoritatea iubesc tara aia cu atat mai mult cu cat suntem departe. Majoritatea viseaza sa se intoarca. De-aia votam... sa putem. Vrem sa participam la viata politica din Romania", ne-a mai declarat economistul.

Pentru 16 noiembrie, al doilea tur al alegerilor prezidentiale, Paul Suciu preconizeaza "un esec total" in ceea ce priveste votul in diaspora.

"Ne asteptam la un numar dublu de oameni care sa vina vot. E ca si cand ar vrea sa ne provoace, sa arate celor din Romania ca Vestul e salbatic. Societatea civila va oferi asistenta, mese cu ceai si probabil alimente. Dar va fi inghesuiala - intentionat provocata ca sa ne descurajeze din a vota", conchide Suciu.

Corlatean, demisie dupa dezastrul de la votul din diaspora

Ministrul de Externe Titus Corlatean a anuntat luni ca isi da demisia din functie. El a informat ca si-a depus mandatul din fruntea diplomatiei romane, in contextul scandalului legat de votul romanilor din diaspora, dar si al nelamuririlor cu privire la infiintarea de noi sectii de votare in strainatate. In locul acestuia a fost numit Teodor Melescanu, fost sef al SIE si fost candidat la prezidentiale.

Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) a transmis ca demisia lui Titus Corlatean de la conducerea MAE nu este suficienta, cerand ca in turul doi al alegerilor sa fie amenajate 1.000 de sectii de vot si sa se dubleze personalul si numarul stampilelor in sectiile deja existente.

Marti, Melescanu a avut o intalnire cu reprezentanti ai Biroului Electoral Central. Intr-o scurta declaratie facuta presei, noul sef al diplomatiei romane a dat de inteles ca nu vor fi infiintate noi sectii de votare decat daca va exista "o derogare".

Ministrul de Externe Titus Corlatean si-a dat demisia, dupa dezastrul de la votul din diaspora

Romanii din diaspora, tinuti la coada - se cere demisia lui Corlatean

Sambata, presedintele Traian Basescu a cerut demisia ministrului de Externe, din cauza dezinformarii cu privire la organizarea de noi sectii de votare in strainatate.

Vineri, Titus Corlatean sustinuse ca nu vor fi mai multe sectii de vot, ci doar mai multe cabine in cele 294 de sectii de votare deja existente, pentru ca nu ar fi legala suplimentarea sectiilor, insa el a fost contrazis de Biroul Electoral Central (BEC).

Basescu cere din nou demiterea ministrului Corlatean

Pe parcursul weekendului, numeroase proteste pentru alegeri corecte in turul al doilea, atat in tara, cat si in strainatate, au fost organizate in mai multe orase din tara, dar si in diaspora.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#roman UK alegeri prezidentiale, #Melescanu ministru alegeri diapsora , #Alegeri Prezidentiale 2014