"E foarte important sa vii la vot si sa spui Eu vreau sa fiu in Europa!" Interviu cu un eurodeputat roman

Sambata, 04 Mai 2019, ora 12:40
9492 citiri
"E foarte important sa vii la vot si sa spui Eu vreau sa fiu in Europa!" Interviu cu un eurodeputat roman
Foto: Arhiva Ziare.com

Este foarte important sa vii la vot, in 26 mai, si sa spui astfel, prin votul tau: "Eu vreau sa fiu in Europa!", vreau sa fiu reprezentat in Parlamentul European de oameni credibili si care stiu sa negocieze in interesul Romaniei, este mesajul transmis alegatorilor de Marian-Jean Marinescu (PNL), unul dintre cei mai vechi eurodeputati romani.

Fost deputat si in Parlamentul de la Bucuresti, Marian-Jean Marinescu a fost ales de trei ori membru al Parlamentului European (2007, 2009, 2014), iar in prezent se afla pe locul 10 pe lista candidatilor PNL la alegerile din 26 mai.

Vicepresedinte al grupului PPE si unul dintre cei mai activi europarlamentari romani, Marian-Jean Marinescu vorbeste intr-un scurt interviu acordat Ziare.com despre importanta scrutinului de la finalul lunii mai si ii indeamna pe romani sa voteze oameni de calitate, care sunt in stare sa negocieze si sa decida in interesul Romaniei si al Europei.

Desi a inceput de cateva zile, in Romania campania electorala pentru europarlamentare se defineste, deocamdata, doar prin atacuri la baioneta intre partide, pe teme care tin aproape in totalitate de politica interna, de aceea, va invitam sa ne spuneti, pentru inceput, cat de important este scrutinul din 26 mai si de ce.

Sunt doua aspecte: unul politic - extrem de important, atat din cauze geopolitice, cat si nationale - si unul economic.

Politic vorbind, in primul rand, e vorba despre faptul ca situatia in Europa si in lume nu este linistitoare. Daca ne uitam la ce s-a intamplat in Ucraina (la alegeri, la actiunile facute de Putin si de Erdogan), la ce se intampla in Europa (ascensiunea nationalismului si a extremismului), este esential sa dam importanta Uniunii Europene, pentru ca este singura structura care poate sa mentina stabilitatea si pacea in Europa, asa cum o face de foarte multa vreme.

Pe plan national vorbind, daca ne uitam la actiunile Guvernului nostru, putem sa spunem ca sunt complet anapoda, nici nu stiu cum sa le spun altfel, mai diplomatic, pentru ca in loc sa tina aproape de UE, Guvernul are tot felul de relatii, ba cu Turcia lui Erdogan, ba cu Israel, ba cu Emiratele Arabe Unite, cu China...

Nu spun ca n-ar trebui sa avem astfel de relatii. Trebuie sa ai relatii cat poti de bune cu toata lumea (si sa fie si in avantajul tau, nu al lor), dar in primul rand trebuie sa ai relatii bune cu UE, pentru ca esti parte din ea, mai ales in momentul in care detii presedintia Consiliului UE.

Este evident ca, din punct de vedere politic, este foarte important sa vii la vot si sa spui astfel, prin votul tau: 'Eu vreau sa fiu in Europa!'. Sa fim cat mai multi la vot si sa aratam ca vrem sa ramanem in UE, nu sa reluam legaturile cu Estul.

Cel de-al doilea aspect este cel economic. Sa nu uitam ca vorbim despre sansa noastra de a utiliza in primul rand piata interna (dar nu ca pana acum, aproape in sens unic - de la ei la noi, ci si invers, adica sa ne dezvoltam noi, cu bani europeni) . Legat de banii europeni, trebuie sa ii cheltuim pe toti cei dedicati Romaniei si in al doilea rand sa ii folosim cu cap, pentru dezvoltare - pentru a face lucruri sustenabile, durabile.

Asa ca trebuie sa trimitem acolo oameni care stiu ce ii trebuie Romaniei, dar si cum sa faca sa indeplineasca aceste dorinte ale ei.

Apoi, sa nu uitam ca Parlamentul European este un parlament diferit de cele nationale. Acolo nu exista majoritatea aflata la putere, cum e in cele nationale. In PE majoritatile ti le formezi in functie de fiecare lege in parte, iar cateodata si in functie de fiecare prevedere din lege in parte! Si atunci trebuie sa ii trimiti in PE pe cei care se afla in grupul cu cea mai mare influenta. Acum este grupul popular, PPE, pentru ca este cel mai mare grup si plecand de la el se poate forma mult mai usor o majoritate care sa treaca la vot ce vrei tu, in interesul tarii tale.

Pe de alta parte, trebuie sa votezi si sa trimiti in PE oameni care sa stiu sa negocieze si cu celelalte grupuri politice, ca sa poti sa obtii ceea ce vrei.

Acest lucru se poate vedea foarte bine uitandu-te la activitatea celor care au fost pana acum in PE - ce au realizat socialistii (PES - n.red.), ce a realizat ALDE si apoi si celelalte grupuri mai mici. Vei observa ca cele mai multe dosare foarte importante le-a preluat, ca raportor, un deputat din grupul PPE. Da, avem o astfel de statistica.

De exemplu, eu am fost raportor pe viitoarea politica de transport (2021-2027), politica de coeziune a fost tot la noi, politica agricola a fost tot la noi, politica de aparare la fel etc. Singura politica importanta la socialisti a fost la cercetare (unde a fost un raportor de la ei si unul de la noi).

De aceea, romanii in primul rand trebuie sa vina la vot si apoi sa se uite si sa vada cine poate sa aiba o influenta mai mare si sa rezolve cererile Romaniei la Bruxelles.

Bun, cand te duci la vot te gandesti la partidul pe care vrei sa pui stampila, dar pe buletinul de vot vei gasi, de fapt, nume de candidati. Vedem in dezbaterea publica anumiti candidati care au o avut o activitate foarte slaba in mandatul care se incheie si care in ultima perioada au lansat atacuri repetate la institutiile europene. Cat de mult conteaza experienta si credibilitatea unui europarlamentar?

Foarte mult! Acolo credibilitatea este foarte importanta. Datorita ei, in primul rand primesti 'de munca', adica ajungi sa fii raportor pe dosare, al Parlamentului sau al grupului tau, bineinteles daca muncesti foarte mult si daca colegii tai au incredere ca te vei bate pentru toate propunerile lor.

Apoi, credibilitatea te ajuta foarte mult in negocierile politice - sa obtii niste acorduri si sa te tii de ele.

De aceste alegeri, din 26 mai, depinde si cine va fi viitorul presedinte al Comisiei Europene, nu-i asa?

Da. Exista o cutuma (nu e prevazut in Tratat), acceptata de Consiliul European, dar promovata de PE pentru a-si mari influenta in Comisia Europeana. Si data trecuta procedura a fost asa: grupul care are numarul cel mai mare de deputati propune candidatul la functia de presedinte al CE.

Prin urmare, aceste alegeri sunt esentiale si pentru configuratia viitoarei Comisii Europene. De ce sa voteze un roman cu gandul la Manfred Weber, candidatul PPE la sefia comisiei, si nu la Frans Timmermans, candidatul PES?

Eu va spun argumentul meu: Manfred Weber nu a fost niciodata premier sau ministru, a fost doar parlamentar, in Bavaria (Germania - n.red.) sau in Parlamentul European. Deci are o viziune europeana 100%. In schimb, Frans Timmermans a fost ministru, iar un ministru va fi tot timpul un pic 'virusat' de nationalism, pentru ca a fost obisnuit sa aiba grija de tara lui.

De exemplu, uitati-va la Weber cum spune acum 'Eu sunt impotriva Nord Stream 2', desi parte din Germania, inclusiv Guvernul de la Berlin, e de acord cu proiectul! De aceea, eu cred ca Manfred Weber va fi un foarte bun presedinte al Comisiei Europene, a lucrat in Parlamentul European timp de 15 ani, deci stie foarte foarte bine mecanismul de 'fabricat' legi, stie ce e important si ce isi doreste Parlamentul European, care, pana la urma, inseamna Europa, pentru ca, sa nu uitam, Parlamentul European este cea mai democratica institutie europeana.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Marian Jean Marinescu europarlamentare 2019, #prezenta vot alegeri europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019
Comentarii