Duminica ne votam presedintele, dar stim ce poate face si ce nu?

Duminica, 24 Noiembrie 2019, ora 07:09
14729 citiri
Duminica ne votam presedintele, dar stim ce poate face si ce nu?
Foto: Administratia Prezidentiala

Duminica, pe 24 noiembrie, suntem din nou chemati la urne, pentru a alege presedintele Romaniei. Candidatii ajunsi in al doilea tur, Klaus Iohannis si Viorica Dancila, au facut numeroase promisiuni, dar o buna parte dintre ele nu se regasesc printre responsabilitatile sau atributiile presedintelui.

Constitutia prevede ca "presedintele Romaniei este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat".

Pentru a-si indeplini rolul conferit de Constitutie, presedintele are la dispozitie un mandat de 5 ani, putand fi reales o singura data. In timpul mandatului, presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nicio alta functie publica sau privata.

Tot conform Constitutiei, presedintele Romaniei are in primul rand rolul de a reprezenta statul roman si de a fi "garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii".

De asemenea, "presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice". In acest scop, presedintele "exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate".

In exercitarea atributiilor sale, presedintele Romaniei emite decrete.

Relatia cu Guvernul

Una dintre cele mai importante atributii ale presedintelui este aceea de a desemna candidatul pentru functia de prim-ministru si de a numi guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament. Tot presedintele este cel care revoca si numeste ministrii, la propunerea premierului.

Presedintele Romaniei nu il poate revoca pe prim-ministru, dar el este cel care va desemna premierul interimar in cazul in care prim-ministrul in functie nu isi mai poate exercita atributiile.

Presedintele mai poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita si poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice sau in cazul in care este invitat de premier. Sedintele de guvern la care participa si presedintele sunt prezidate de acesta, nu de prim-ministru.

Citeste si Iohannis prezideaza sedinta de guvern: Nu se va discuta despre gratiere si modificarea Codurilor Penale.

Politica externa si Aparare

In ceea ce priveste politica externa, presedintele este cel care incheie tratate internationale in numele Romaniei, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. De asemenea, reprezentantii diplomatici ai altor state sunt acreditati tot pe langa presedinte.

Totodata, presedintele Romaniei este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. El poate declara, cu aprobarea prealabila a Parlamentului, mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate. Tot presedintele este cel care instituie starea de asediu sau starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale.

Legi si Justitie

Presedintele promulga legile adoptate de Parlament. In cazul in care are obiectii, poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea unei legi sau o poate contesta la Curtea Constitutionala, in cazul in care are argumente privind neconstitutionalitatea ei.

De asemenea, presedintele Romaniei poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii si tot el poate dizolva Parlamentul, in anumite conditii stricte prevazute de Constitutie. In acest caz, se organizeaza alegeri legislative anticipate.

Afla mai multe despre Cum ar putea fi dizolvat Parlamentul si cat de repede am putea avea alegeri anticipate.

Tot presedintele Romaniei este cel care semneaza decretele de numire in functie a judecatorilor si a procurorilor, a sefilor DNA, DIICOT sau ICCJ, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). In plus, presedintele prezideaza lucrarile CSM la care participa, fara a avea drept de vot, insa.

Citeste si CSM, un butoi cu pulbere: De ce sta si se uita presedintele Klaus Iohannis, obligat de Constitutie sa fie mediator?

O alta atributie importanta a presedintelui este aceea de a cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

Alte atributii prevazute in Constitutie:

a) confera decoratii si titluri de onoare;

b) acorda gradele de maresal, de general si de amiral;

c) numeste in functii publice, in conditiile prevazute de lege;

d) acorda gratierea individuala.

Presedintele Romaniei se bucura de imunitate, dar poate fi suspendat din functie de catre Parlament, "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei", urmand ca sa fie demis sau sa revina in functie dupa organizarea unui referendum national.

De asemenea, presedintele poate fi pus sub acuzare de Parlament pentru inalta tradare, caz in care este suspendat de drept si judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care decide daca va fi demis ca urmare a unei hotarari definitive de condamnare.

Datorii si prioritati

Intr-o Scrisoare deschisa adresata candidatilor la presedintia Romaniei, document rezultat al unei ample dezbateri organizate la inceputul lunii octombrie, Asociatia Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE) si Fundatia Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca subliniaza ca "probabil cea mai importanta datorie a presedintelui este de a fi factorul declansator in actiunea de reforma a statului", in timp ce prioritatea mandatului va fi "cresterea performantei si credibilitatii institutiilor statului roman".

De asemenea, "beneficiind de legitimitatea pe care i-o confera votul popular, presedintele are datoria de a asigura permanent un climat de dialog constructiv", iar arhitectura institutionala de tip semiprezidential ii confera "parghiile necesare pentru asigurarea unui echilibru intre puterile din stat", se mai arata in document.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#atributii presedintele Romaniei , #alegeri prezidentiale 2019