Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Din misterele Constantei. Cum se reaseaza interesele dupa prabusirea Imperiului Mazare

Autor: Sebastian Lazaroiu - sociolog, scriitor
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 07:00
9653 citiri

Daca Radu Mazare ar fi candidat in aceasta toamna pentru functia de primar al Constantei, foarte probabil ar fi castigat. Cu o favorabilitate de 49% (conform unui sondaj din luna iunie - colectarea datelor a fost realizata de Novel Research, iar analiza lor imi apartine), primul clasat intr-un top al politicienilor si oamenilor de afaceri locali, fostul primar, azi incarcerat, ar fi avut cu siguranta sansa intaia si e greu de gasit un contracandidat pe masura.

Nu ar fi fost nimic senzational. In 2016, Chereches, aflat in arest, si-a obtinut un nou mandat de primar in Baia Mare.

Cu toate acestea, Mazare nu mai poate candida. Disparitia lui de pe scena constanteana a lasat un scaun gol care inca-si asteapta urmasul. De fapt, disparitia tripletei Mazare-Constantinescu-Strutinsky si, implicit, destramarea retelei de afaceri care a gravitat in jurul ei se vede cel mai bine in deruta puternicilor antreprenori locali. Unii sustin din umbra candidatul PNL, altii prefera sa isi asume candidaturile. Cel mai interesant caz este cel al lui Mohammad Murad.

Murad este un fel de Arafat constantean. Cu acelasi parcurs profesional, pornit inca dinainte de 1989 la facultatea de medicina, Murad aterizeaza pe taramul de business. Cu un portofoliu diversificat, afacerile lui Murad se extind de la industria agro-alimentara la constructii si domeniul hotelier. Fara indoiala este un om de afaceri de succes si bine conectat politic, cu prietenii in presa, in Parlament si in Guvern. Ambitiile sale au devenit cu timpul mai mari, mult peste conditia de mici sateliti ai "imperiului Mazare".

Implicarea politica a lui Murad in ultimul an depaseste intelegerea sferei de actiune a unui om de afaceri obisnuit. Dupa ce si-a declarat in repetate randuri intentia de a candida la primaria municipiului Constanta, dand frisoane tuturor partidelor de pe scena locala, Murad isi muta interesul mai la sud cu saizeci de kilometri. Dar partidele din inima Constantei aveau de ce sa se teama de aceasta candidatura. Pe de o parte, Murad are singura rata a favorabilitatii (raportul dintre cei alegatorii cu parere buna si cei cu parere proasta) pozitiva si o notorietate datatoare de sperante. Pe de alta parte, Murad trage voturi din bazinul anti-PSD din municipiu.

Un sondaj realizat la inceputul lunii august (la fel, datele au fost colectate de Novel Research, iar analiza lor imi apartine) arata ca nici intentiile de vot din postura de independent nu erau de lepadat.

Sa pleci cu 14% in cursa, cam la acelasi nivel cu candidatul USR+ si cel al PNL, adica partidele care se presupune ca vor forma viitoarea majoritate in Consiliul Local in viitorul mandat nu e putin lucru. De altfel, daca Murad si-ar fi gasit sprijin politic, adica o candidatura sustinuta de PNL si USR+, i-ar fi suflat in ceafa lui Decebal Fagadau (PSD) (acelasi sondaj arata o diferenta de doar 3%, cu Fagadau la 24%) si probabil ar fi castigat mult ravnitul titlu de edil al orasului-port.

Ceva ciudat s-a intimplat dupa inaugurarea hotelului Amfiteatru din Olimp, o noua locatie trecuta in zestrea patronului si presedintelui Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc - Murad renunta la candidatura pentru primaria Constantei. La inaugurare a participat insusi premierul Ludovic Orban, presedinte al PNL, interesat sa salveze candidatura perdantului Chitac. Un tirg probabil trebuie sa fi fost in spatele usilor inchise, dar ce s-a negociat vom afla mai tarziu.

Cert e ca Murad a mai pregatit o surpriza politica. Dupa ce a renuntat la cursa pentru Constanta, omul de afaceri de origine libaneza s-a inscris in cursa pentru primaria Mangaliei. Privit din afara, pare ca totul are legatura cu nou inauguratul hotel din Olimp, aflat in sfera administrativa a Mangaliei. Partea de sud a litoralului e inca insuficient exploatata, comparativ cu nordul.

Totusi, Mangalia nu e Constanta, dupa cum ar zice un hatru. O comunitate mica, cu un edil liberal aflat la al doilea mandat, nu la fel de deschisa unei exotice candidaturi independente. Murad este mai putin cunoscut, cu o favorabilitate mai mica decat a principalilor doi contra-candidati - Cristi Radu (PNL) si Iorgus (PSD) - si cu o intentie de vot de doar 7,5%, dupa cum arata un sondaj realizat in a doua jumatate a lunii august (si in acest caz, colectarea datelor a fost facuta de Novel Research, analiza fiind realizata de mine).

Sondajul arata ca primarul liberal se apropie de jumatate din optiuni si, chiar daca candidatura lui Murad ar fi una strategica, sansele de a rasturna ierarhia sunt aproape de zero.

Oameni de afaceri care au cochetat cu politica am mai avut. E suficient sa ne gindim la Voiculescu, Patriciu, Catarama. Intr-un fel sau altul, fiecare a vrut sa stea si in spate, la butoane, dar si in fata. Toti au esuat.

De ce s-a mutat Murad din Constanta (undeva avea sanse reale sa incurce jocul sau chiar sa castige) in Mangalia si ce spera de la aceasta candidatura?

Fiind o candidatura independenta la primarie, e clar ca Murad nu poate influenta configuratia viitorului Consiliu Local Mangalia. Acolo (conform Novel Research), PNL domina autoritar cu 45% si e posibil sa faca singur majoritatea. PSD se afla abia la 28%. Primaria Mangalia nu o poate castiga. Actualul primar are 48% din optiuni, iar Murad gafaie undeva la sub 8%.

Daca e o candidatura strategica, atunci nu poate fi decat in doua sensuri:

1. La jumatatea campaniei sa negocieze cu favoritul (actualul primar) o retragere. Dar la ce i-ar folosi primarului PNL o asemenea negociere, de vreme ce nu poate pierde cursa?

2. Sa aiba o intelegere cu candidatul PSD, Iorgus, pe care vrea sa-l instaleze primar, incercand sa rupa voturi de la primul clasat, candidatul liberal. Dar distanta dintre Iorgus (PSD) si Radu Cristian (PNL) este prea mare ca sa fie anulata de Murad.

N-ar fi prima oara cand un om de afaceri de succes constata ca politica e un pic mai complicata decat domeniul de business. E posibil ca flerul sa-i fi spus lui Mohammad Murad ca ceea ce ar fi fost posibil in Constanta e cu atit mai usor de realizat in Mangalia. Numai ca, atunci cand e vorba de voturi, comunitatile mici sunt mai greu de cucerit. E posibil sa nu fi avut o imagine clara a situatiei din teren, cu cele doua candidaturi notorii din Mangalia, care polarizeaza lupta. Cert e ca Murad se va confrunta cu un prim esec, e drept, intr-un domeniu deloc predilect. El va ramane un om de afaceri influent la nivel local, insa va invata o lectie legat de felul in care se reaseaza relatiile intre politic si business dupa prabusirea unui imperiu.

Nota:

- Novel Research a realizat colectarea datelor pentru sondajele din Constanta si cel din Mangalia. Analiza imi apartine.

- Esantionul sondajului din Mangalia a fost de 500 (telefonic), cel din Constanta (august) de 600 (fata in fata), iar cel din Constanta (iunie) de 1.000 (telefonic&fata in fata)". Marja medie de eroare este de +/-3%. Marjele maxime de eroare sunt de 5%, 4%, respectiv 3%.

Sebastian Lazaroiu este sociolog, politolog si scriitor. A publicat romanele Balena Albastra, Omatidii. Sarada unui hacker si Zilele lui MM in colectia "Ego. Proza" a Editurii Polirom, "Cand Dumnezeu nu mai iubeste" si "Singur", editura Univers.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#alegeri locale 2020, #Mazare primar Constanta, #Mangalia, #Constanta, #Mohammad Murad, #PNL, #PSD , #alegeri locale 2020