Diaspora reactioneaza: Dansul de la MAE nu ne descurajeaza. Vom fi si mai multi in turul doi!

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 17:20
5679 citiri
Diaspora reactioneaza: Dansul de la MAE nu ne descurajeaza. Vom fi si mai multi in turul doi!

Titus Corlatean si-a dat demisia de la MAE, iar noul ministru de Externe este fostul prezidentiabil Teodor Melescanu.

Biroul Electoral Central a anuntat inca o data ca in diaspora pot fi facute legal mai multe sectii de votare ca sa nu mai existe romani duminica in imposibilitatea de a-si exprima optiunea la urne.

BEC ii spune si lui Melescanu ce i-a spus lui Corlatean: Se pot infiinta sectii suplimentare in strainatate

Ziare.com a stat de vorba cu mai multi romani stabiliti in strainatate, pentru a afla parerile lor despre aceste recente miscari de pe scena politica.

  • Simona Boehm, muzician (Frankfurt, Germania)
  • "O demisie pe cat de inutila, pe-atat de ipocrita. Tactica tergiversarii e aplicata in intentia perversa de a demoraliza diaspora. La ea se adauga explicatiile manipulatoare, care vor sa demonstreze ca diaspora are un rol minor, ca oricati am fi, nu contam. Frica, ba chiar groaza, e mare, pentru ca FIECARE vot poate decide. Marea perversiune a campaniei lui Ponta este marsavia de-a aduce in joc 'unificarea romanilor'. O manipulare ordinara si odioasa, care prinde la oamenii needucati, prost informati si creduli. Ponta scindeaza in cel mai categoric si drastic mod, periculos si fara scrupule.

    Manevra cu Melescanu e praf in ochi, menit sa confirme corectitudinea procedeelor (ne) aplicate, eminenta cenusie avand desigur si alte instrumente la dispozitie pentru a se face util, doar n-a fost farmacist, pana la decizia de-a candida la presedintie", a declarat Simona Boehm pentru Ziare.com.

    "Groaza e mare, ca se mobilizeaza diaspora mai mult decat in turul intai, asa cum e de asteptat. Toata mascarada e doar cu scopul de a demoraliza romanii din afara tarii", adauga aceasta. Romanca critica si faptul ca in tot estul Germaniei e o singura sectie de votare, la Berlin: "Fosta RDG e plina de romani, Saxonia, Turingia sunt foarte departe".

    Roman la vot la Londra: Am fost tratati ca niste vite! Cum se organizeaza in turul 2 - Interviu

  • Cornelia Guju, doctoranda a Universitatii Wurzburg, Germania
  • Cornelia Guju subliniaza ca i-ar fi placut sa auda ca Titus Corlatean cere scuze romanilor din diaspora: "din cauza lui au stat mii de oameni la coada", iar demisia social-democratului Titus Corlatean de la sefia MAE este "frectie la picior de lemn; Corlatean face harakiri de ochii lumii; doar fraza: 'sper ca esti multumit, Dinu Patriciu' mai lipseste...".

    "Vor sa ne descurajeze cu dansurile lor prin MAE si schimbarea partenerului de dans in mijlocul jocului, doar ca nu ne descurajeaza ci si mai mult ne indarjesc...", adauga doctoranda.

    In ceea ce priveste implicarea bisericii in campania electorala, Cornelia subliniaza ca politicienii "au calcat pe ce le mai ramasese romanilor; credinta. Au tras biserica in jocul lor murdar".

  • Laura Nicoara, biolog, Germania
  • Si Laura Nicoara considera ca romanii se vor prezenta in numar mai mare la vot pe 16 noiembrie.

    "Exista si la Munchen semnale ca diaspora se mobilizeaza. Cei de la Bucuresti stiu cu siguranta asta - iar dupa parerea mea, miscarea lui Corlatean e doar o perdea de fum, care ascunde frica. Din pacate, eu personal am emotii: cum nu se mareste numarul la sectiile de votare, nu vor putea vota toti cei care vor veni la consulat. In loc de 5, probabil vor fi 7 stampile, ceea ce este foarte putin pentru toata Bavaria", puncteza Laura Nicoara pentru Ziare.com.

  • Dana Georgescu, account manager intr-o firma de IT, Germania
  • La randul sau, Dana Georgescu accentueaza ca romanii nu s-au lasat descurajati dupa primul tur al prezidentialelor si ca se vor prezenta din nou la urne: "Actiunile si declaratiile din ultimele zile au reusit sa mobilizeze foarte bine diaspora, cel putin in Germania. Nu am auzit de vreun cetatean cu drept de vot descurajat. Ne-am invatat lectia. vom merge de la primele ore ale diminetii pentru ca suntem dispusi sa stam mai mult de 6-8 ore. Vom fi inarmati cu haine groase, cafea/ ceai, mancare. Si, desigur, cu pixuri si declaratii. Pentru noi, dar si pentru cei din jurul nostru".

  • Maria. C, romanca stabilita la Paris, Franta
  • "Eu am fost foarte surprinsa citind stirea. Nu prea ii inteleg rostul - o demisie de onoare ar fi fost acum o saptamana. In conditiile actuale, cred ca e mai degraba o victima necesara, sacrificata constient de Ponta, pentru a da impresia ca asculta si vocea celor care protesteaza si poate fi o scuza utila pentru neregulile din turul doi - in sensul ca noul ministru nu a avut suficient timp sa pregateasca totul cum trebuie", a declarat pentru Ziare.com Maria C..

    "Cozile umilintei"

    Pe 2 noiembrie, romanii din diaspora au stat chiar si 8-9 ore la coada si au asteptat sa voteze, sa aleaga un presedinte al tarii in care vor candva sa se intoarca.

    De la Roma, la Munchen, Londra, Paris sau Berna, mii de romani s-au aliniat in fata ambasadelor si sectiilor consulare pentru a-si exercita un drept garantat de Constitutie.

    Cand li s-au inchis usile in fata, au protestat, au scandat si si-au cerut drepturile. La Paris, au ocupat chiar ambasada.

    Protestele si revoltele romanilor din strainatate nu au ramas fara ecou in tara. Sute de oameni au iesit atunci in strada la Cluj si la Bucuresti, in fata Ministerului Afacerilor Externe, unde au scandat in sprijinul romanilor din diaspora: "Vor sa voteze, Lasati-i sa voteze!".

    Pe parcursul weekendului trecut, numeroase proteste pentru alegeri corecte in turul al doilea au fost organizate in mai multe orase din tara, dar si in diaspora, pe fondul nemultumirii create de proasta organizare a primului tur a prezidentialelor.

    Corlatean, demisie dupa dezastrul de la votul din diaspora

    Ministrul de Externe Titus Corlatean a anuntat luni ca isi da demisia din functie. El a informat ca si-a depus mandatul din fruntea diplomatiei romane, in contextul scandalului legat de votul romanilor din diaspora, dar si al nelamuririlor cu privire la infiintarea de noi sectii de votare in strainatate.

    Ministrul de Externe Titus Corlatean si-a dat demisia, dupa dezastrul de la votul din diaspora

    Teodor Melescanu a fost numit noul ministru de Externe, iar, la o zi dupa ce a preluat portofoliul, a anuntat ce masuri va lua MAE pentru votul din diapora: alocari bugetare suplimentare, mai multe stampile si cabine de vot si conducerea ministerului va vota la Paris.

    Pana acum, suplimentarea sectiilor de vot a ramas in aer, dar Melescanu a mentionat ca pozitia MAE este ca legislatia in vigoare nu permite infiintarea de noi sectii intre cele doua tururi ale scrutinului prezidential.

    Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
    Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
    Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
    Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
    Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
    Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
    #diaspora alegeri prezidentiale, #diaspotra reactie Corlatean, #vot diaspora alegeri prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014