De ce trebuie sa mergi la vot? De frica! Va veni o vreme cand vei fi si tu atins de durere, vei fi slab, iar cei din jur nu vor avea solutii. Cine te va salva?

Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 13:00
7549 citiri
De ce trebuie sa mergi la vot? De frica! Va veni o vreme cand vei fi si tu atins de durere, vei fi slab, iar cei din jur nu vor avea solutii. Cine te va salva?

Pana nu ajungi la marginea noptii, pana cand nu simti in nari mirosul mortii, nu auzi strigatele, nu pipai suferinta, poti fi nepasator. Dar nu uita ca va veni o vreme cand vei fi atins de durere, vei fi slab, iar cei din jur nu vor avea solutii. Cine te va salva?

Fatalismul romanesc spune ca nu exista salvare. Ajunsi in acel punct, am facut primul pas pe un drum fara intoarcere. De 25 de ani, am numarat numai vestile proaste, arareori ne-am bucurat si, in general, ne-am ocupat sa fentam destinul, sa nu ajungem pe drumul fara intoarcere.

Nimeni nu ne-a spus ca putem fi ajutati cand ne e greu. Ca ar putea exista un medic care sa gaseasca o solutie pentru un parinte bolnav. Nimeni nu ne-a spus ca un functionar ar putea ridica povara cand suntem striviti de facturi si somatii si nu doar sa ne dea lovitura de gratie, cum ne-am astepta. Nimeni nu ne-a spus.

Din comunism purtam povara asta cu noi, imaginea sumbra ca vietuim intr-un teritoriu lipsit de solidaritate, egoist si salbatic. Pentru cei veniti mai tarziu, pot sa depun marturie ca am vazut oameni care s-au transformat in fiare pentru ca le era foame, am vazut mame la cozile comunismului care plangeau pentru ca "n-au mai apucat paine" dupa o zi de stat in frig.

Invitatie in labirint

Veniti din acea lume, n-am stiut niciodata ca un ministru, un politist, un functionar de la ghiseu, un medic sau un director de scoala se afla acolo pentru a ajuta, pentru a crea acea tesatura de solidaritate in care fiecare roman sa gaseasca un sprijin, o a doua sansa si puterea de a merge mai departe.

Ministrul era un zeu intangibil, preocupat de probleme de neinteles de care daca te apropiai prea mult te lovea blestemul. Avea drept de viata si de moarte asupra ta.

Rolul politistului, cea mai blanda menire a sa, era acela sa dea amenzi. Marturisesc ca niciodata in tara mea n-am avut curajul sa intreb un politist cum sa ajung pe o strada anume sau unde pot sa gasesc un loc de parcare legal, dar am facut-o de nenumarate ori cand am fost in strainatate. Vina mea!

Functionarul reprezenta acel animal mitologic fara nume si care nu poate fi urnit decat daca e uns, dar si atunci erau slabe sperante sa te astepti la o rezolvare, ci doar primeai o invitatie intr-un labirint din care nu mai aveai scapare.

Medicul, in lumea din care venim, era un saman care doar el stia formulele, iar viata ta si a celor dragi depindea de relatia lui cu divinitatea. Erau zile mai proaste si cei dragi mureau. Pentru zilele bune trebuia sa platesti tot ce aveai.

In acea lume, directorul de scoala era stapanul copilului tau. Nu mai aveai niciun drept asupra lui, iar directorul si profesorii il foloseau dupa nevoi. Daca se pricepea la matematica, era crucificat pe altarul olimpiadelor municipale, nationale si internationale pana isi sucea mintile. Daca nu putea fi folosit pentru a se impauna profesorii, directorul si inspectorul cu talentele lui, atunci era pus sa faca meditatii, iar parintii sa plateasca pentru a trai cu speranta ca nu era totul pierdut. Daca n-aveau bani, copilul devenea o loaza si era batut, pedepsit si alungat.

Lumea descrisa mai sus se afla la un brat distanta, un brat la capatul caruia e agatata o stampila mica, stinghera, nehotarata. Ea poate face diferenta, poate pastra noua lume firava ce incearca sa rasara dupa tragedia de la Colectiv.

Reculegere in fata clubului Colectiv, locul unei tragedii care a intristat o natiune, foto Hepta

Cine te va salva?

Acel accident a produs o revelatie - am descoperit ca o tara intreaga e captiva intr-un Club Colectiv mai mare, unul care nu are suficiente cai de evacuare, care nu are hidranti, unul in care patronii au vandut prea multe bilete, iar mostenitorii comunismului se joaca inconstienti cu focul.

In ultimul an, unii dintre noi au descoperit, cu firava uimire, ca ministrul, politistul, functionarul, medicul si directorul de scoala ar avea alte rosturi in aceasta lume fragila, ca ei sunt platiti sa ajute, sa trudeasca in fiecare zi, sa teasa acea panza complicata care face legatura intre noi, realizeaza solidaritate, astfel incat sa poata exista si o zi de maine.

Fiecare om zdravan la cap din aceasta tara care a trait fie si o secunda in lumea cenusie ar trebui sa se agate de acea stampila mica, stinghera si nehotarata ca de un colac de salvare. E singura arma cu care se poate tine la distanta pericolul ca focul sa porneasca din nou.

Nu uita ca va veni o vreme cand vei fi atins de durere, vei fi slab, iar cei din jur nu vor avea solutii. Cine te va salva? Ti-e frica? Voteaza!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#parlamentare 2016, #alegeri 11 decembrie , #alegeri parlamentare 2016