De ce sa stai ore in sir la coada pentru un vot? "Miza era prea mare, ca sa nu fac tot ce pot! Sunt multumita de mine si mandra de cei din jur"

Luni, 27 Mai 2019, ora 16:40
12810 citiri
De ce sa stai ore in sir la coada pentru un vot? "Miza era prea mare, ca sa nu fac tot ce pot! Sunt multumita de mine si mandra de cei din jur"
Foto: Ruxandra Boga

Ruxandra Boga a stat aproape 6 ore la coada ca sa poata vota, duminica, la o sectie din Elvetia. "Am considerat ca miza este prea mare ca sa nu fac tot ce pot sa votez", ne-a explicat Ruxandra, cand am intrebat-o de ce n-a plecat acasa, sa-si vada de treburile ei, atunci cand a observat ce se intampla.

Votul in sine nu a durat mai mult de 4 minute, insa asta doar dupa ce comisia a mobilizat voluntari dintre romanii care stateau la coada pentru ca lucrurile sa se miste mai repede, ne-a povestit ea.

Ruxandra a plecat din Romania in noiembrie 2017 si lucreaza ca Support Engineer la Google Zurich. A votat la sectia din Wetzikon, aproape de Zurich, cu gandul la familia si prietenii ramasi in tara si cu convingerea ca "situatia justitiei din Romania e din ce in ce mai ingrijoratoare".

"Sunt multumita de ce am facut si mandra de toti oamenii care si-au petrecut toata ziua de duminica la coada impreuna cu mine", spune Ruxandra, care a acceptat sa ne povesteasca mai multe despre ziua petrecuta in mare parte la vot.

Reamintim ca mii de romani din toate colturile Europei nu au putut vota duminica, la alegerile europarlamentare si la referendum, si foarte multi dintre ei au reclamat incalcarea acestui drept fundamental, fapta care se pedepseste penal.

Foto: Ruxandra Boga

Spune-ne mai intai la ce ora te-ai dus si cat ai stat la coada. Ce vorbeau oamenii din jur? Au fost si momente mai tensionate?

Am ajuns la 14:30 la coada, am asteptat 5 ore si 45 de minute. Atmosfera a fost incredibil de relaxata. Nu s-a impins, nu s-a taiat linia.

Ba dimpotriva, multi oameni imparteau apa sau gustari celorlalti de la coada. Am surprins oameni socializand si schimband numere de telefon.

Am auzit clasicele discutii de expat: "De cat timp esti in Elvetia, ce lucrezi etc". M-a surprins ca nu se vorbea aproape deloc despre politica. Nimeni nu a pus intrebarea "Cum votezi?", am auzit in schimb povesti despre cat au mai asteptat la vot in trecut.

De ce nu ai plecat acasa cand ai vazut cat de greu merge? De ce nu ai abandonat?

Am considerat ca miza este prea mare ca sa nu fac tot ce pot sa votez. Aici ma refer cu precadere la referendum. De la OUG13 si pana acum, situatia justitiei din Romania e din ce in ce mai ingrijoratoare.

Eu nu cred ca ma voi intoarce. In mintea mea, o fac pentru parinti, pentru toti prietenii de acasa care s-au saturat si contempleaza la emigrare si pentru toti prietenii care au emigrat deja si s-au rupt ca si mine de prieteni si de familie.

Cate cabine si cate stampile ati avut la dispozitie in sectia unde ai votat tu?

Au existat patru cabine pentru vot. De numarul stampilelor nu sunt sigura, erau 3 sau 4.

Exista o singura tableta pentru fotografierea si inregistrarea actelor, dar de departe cea mai mare intarziere era produsa de faptul ca pentru fiecare votant trebuiau completate de mana doua formulare cu datele din buletin.

Cat a durat sa votezi?

Nu cred ca a durat mai mult de 4 minute. Eu am ajuns la rand la aproximativ 20:15, cand deja se optimizase procesul de votare la maximum. Cand s-a constientizat ca in ritmul in care se mergea nu vor apuca toti sa voteze, cei din comisie inceput sa recruteze voluntari din coada de afara ca sa ajute cu fluidizarea votarii.

Erau oameni la fiecare usa care controlau cati oameni intra si ies pentru a nu se aglomera, in interior organizau doua cozi - una pentru predarea actelor si alta pentru ridicare, erau persoane care ghidau si dadeau instructiuni.

Ai avut sentimentul ca vi se pun piedici la vot sau a fost doar proasta organizare?

Eu cred ca sabotajul a venit tocmai prin proasta organizare. Nu mi se pare deloc plauzibila explicatia ca nu au anticipat cati oameni se vor prezenta la urne si cu atat mai putin ca aceste estimari au fost "gresite" la absolut toate sectiile din diaspora.

Cu ce sentimente ai ramas dupa toata experienta asta?

Ma ingrijoreaza putin ca va trebui sa repet experienta asta in viitorul apropiat si pentru Parlament si pentru prezidentiale, dar in ansamblu sunt multumita de ce am facut si mandra de toti oamenii care si-au petrecut toata ziua de duminica la coada impreuna cu mine.

Foarte putini oameni au parasit coada. Foarte multi mai avusesera experienta cozii de acest fel in trecut, dar cu toate astea vin iar si iar.

Tu esti din Bucuresti, unde prezenta a fost de circa 50%. Ce mesaj le transmiti bucurestenilor care nu au mers duminica la vot, desi aveau la dispozitie conditii mult mai bune decat voi?

Nu am nimic de zis in plus fata de ce s-a zis de atatea ori pana acum. Daca mai sunt oameni care cred ca diaspora minte in legatura cu cozile, sa dea un telefon si le pot face un live data viitoare: )

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#romani vot europarlamentare Diaspora, #vot diaspora referendum europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019